Obezite günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu ortaya çıkar.

a) Kilo verme:

Vücudun aşıra yağlanması ile vücut kompozisyonu bozulur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18’i, kadınlarda ise %20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30’un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.

Zayıflama Beslenme Programınız Size Özel Olmalı!

Alınan enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller yeterli ve dengeli olmalı, posa(lif) yüksek olmalı (sebze, meyve, kurubaklagiller, kepekli ekmek posa kaynaklarındandır), bol sıvı içilmeli, öğünler düzenli ve sık aralıklarla olmalıdır. Özellikle alınacak enerji kişinin haftada 0.5-1 kg kaybetmesini, yani yavaş zayıflamasını sağlamalıdır. Kilo kaybı hızlı olmamalıdır.

Kalıcı kilo kaybı için sizin beslenme programınızın beslenme alışkanlığınıza, sağlık durumunuza, iş yaşantısı, seyahatler, tatiller gibi sosyal hayatınıza, diyetle ilgili psikolojik durumunuza uygun olmasını önemlidir. Takibiniz sırasında da bu noktalar sürekli gözden geçirilecek ve programlarınız düzenlenecektir.

Planlanan diyetin başarılı olması için;

•Kişinin yaşı, cinsiyeti ve kilosuna
•Yaşam şekline (uyku saatlerine, sosyal durumuna, yemek saatlerine vb.)
•Kan değerlerine
dikkat edilmelidir.

b)Sağlıklı beslenme ve iyi yaşam

Sağlıklı Beslenin İyi Yaşayın!

Vücudumuzun sağlıklı çalışmasını sağlayan elzem makro (karbonhidrat, yağ ve proteinler) ve mikro besin öğelerinin (mineraller ve vitaminler) yeterli ve dengeli alımıdır.

Sağlıklı yaşam için kendinize aşağıdaki soruları sorun?

-Kaç ana öğün ve kaç ara öğününüz var?
-Günlük diyetinizde (kahvaltı, öğle ve akşam yemeği) hangi besinleri ne kadar tükettiğinizi hiç düşündünüz mü?
-Günlük olarak ne kadar taze meyve ve sebze tüketiyorsunuz ve aslında ne kadar tüketmelisiniz?
-Boş zamanlarınızda fiziksel olarak ne kadar aktifsiniz?

Aldığımız besin öğeleri kalp, beyin, karaciğer gibi organlar ve nefes alma gibi hayatı destekleyici fonksiyonların korunması için gerekli olan enerjinin sağlanmasında temel rol oynamaktadır. Her zaman oturmayız; hareket ederiz, yer değiştiririz ve çalışırız. Bunlar da enerji gerektirir.

Sağlıklı ve İyi Yaşamak İçin Bunları Yapın

-Besinlerden keyif alın ve orta düzeyde tüketin.
-Besin çeşitliliğine önem verin ve tabağınızın renkliliğinden keyif alın.
-Sağlıklı diyetin temeli; üç ana ve en az iki atıştırma öğünden oluşmaktadır. Ana öğünler atlanmamalıdır.
-Şimdi başlayın ve aşamalı olarak değişiklikler yapın
-Yaşam tarzınızdaki aşamalı değişiklikler bir kerede büyük değişiklikler yapmaktan daha kolaydır. Üç gün için, yemeklerde ve aralarda tükettiğiniz besinleri yazın.
-Çok az meyve ve/veya sebze tüketiminiz mi var? Başlangıç için, bir günde sadece fazladan bir tane meyve ve sebze yiyin.
-Yağ içeriği yüksek olan ve kilo almanıza neden olan favori besinleriniz var mı?
-Bu besinleri dışlamayın ve kendinizi mutsuz hissetmeyin; ancak daha az yağ içerikli besin tercihlerini denemeye çalışın veya daha küçük porsiyonlarda tüketin veya iş yerinde merdivenleri kullanmaya başlayın
-Her gün 1 saatlik düzenli yürüyüşler yapın

c)Kilo koruma

Zayıflama veya kilo alma süreci sonrasında ideal vücut ağırlığının korunmasını ve sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı haline gelmesini sağlamak,İdeal kilosunda olan bireylerin sağlıklı beslenmeyi öğrenmesi, yaşam tarzının düzenlenmesi, ailesel ya da beslenmeye bağlı hastalık risklerini azaltacak beslenme programlarının düzenlenmesidir.

Kilonun korunmasında “alınan enerji” ile “ harcanan enerji”nin dengede olması gereklidir. Kilo vermek için her gün aldığınız kaloriden biraz daha fazlasını harcamanız gerekir. Bunu aldığınız kaloriyi azaltarak veya daha fazla egzersiz yaparak sağlayabilirsiniz. En iyi yol ikisini de yapmaktır. Kilo almaya gereksiniminiz varsa, harcadığınız enerjiden daha fazla oranda kalori almalısınız.

Kilo kontrolünde amacınız ne olursa olsun, birinci derecede görünüşünüzü değil sağlığınızı göz önünde bulundurun. Sağlıklı ideal kilonuza ulaştığınızda bunun kalıcı olmasını sağlayın. Sürekli kilo alıp verme döngüsüne girmeyin. Çünkü vücudunuzda birkaç kilo fazla taşımak sürekli kilo alıp vermekten daha az zararlı olabilir. Sürekli kilo alıp verme; bazal metabolizma hızınızın yavaşlamasına, yeme bozukluklarına ve zayıf bir öz güvene sahip olmanıza neden olabilmektedir.

Kaybedilen kiloların tekrar kazanılması çoğunlukla hızlı kilo verdiren ve gerçek vaatler vermeyen diyetlerin, aletlerin ve diğer riskli yöntemlerin kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu kilo alıp verme döngüsü devam ettikçe diyet yapan kişi kilosunu korumak için daha düşük kaloriye gereksinim duyacak ve daha zor kilo kaybedecektir. Başarı-başarısızlık şeklinde devam eden bu döngü, kişinin psikolojisini bozacaktır. Bu nedenle kilo sorunu olan kişiler, ideal kilolarına ulaşırken sağlıklı ve dengeli beslenme önerileri içeren uzun süreli çözüm yolları aramalılardır.

d)Kilo alma

Beden Kitle Endeksi 18,5 ve altında olan bireyler “zayıf” kabul edilir. Beden kitle indeksiniz bu değerin altındaysa öncelikle zayıflığınızın nedeni tespit edilmelidir. Gün içerisinde çok az kalori alıyor olabilirsiniz veya endokrin sistemle ilgili bir rahatsızlık, bazı mineral eksiklikleri, gaitada parazit olabilir. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa beslenme şeklinizde yapacağınız minik değişiklikler kilo almanızda etkili olacaktır. Kilo almanız için yapılması geren aldığınız enerjiyi arttırmak ama bunu abur cubur yiyerek, bol yağlı, bol şekerli gıdalar tüketerek yapmak doğru bir yöntem değildir. Sağlıklı besinler ile kilo almak en doğru yol olacaktır.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!