Keten tohumu sahip olduğu besin değeri ile son zamanlarda çok araştırılan bir besin. Keten tohumu fonksiyonel gıda veya biyoaktif gıda olarak da tanımlanabilir.

Fonksiyonel gıda, vücudun temel besin öğeleri gereksinimini karşılamanın ötesinde insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde fayda sağlayan, bu sayede hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşmada katkı sağlayan gıdalardır.

Sağlıklı beslenmenin ön plana çıktığı ve çoğu bireyin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaya önem verdiği bu zamanlarda keten tohumu, miktarına dikkat ederek tüketebileceğimiz sağlıklı bir besin. Yüksek oranda omega-3(a-linoleik asit), flavanoid, lignan(lif),fenolik bileşik, demir, bakır, çinko ve magnezyum içerir.

Keten tohumunun faydaları;

-Sahip olduğu omega -3 yağ asidi sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliğe sahip,
-Cildin yapılanmasında ve yenilenmesinde etkili,
-Yüksek lif(lignan )içeriği sayesinde kansere karşı özellikle meme kanserine karşı koruyucu,
-Alfa-linoleik asit içermesi sebebiyle LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı,
-İltihap oluşumunu engeller,
-Kan basıncı ve bağışıklık sistemini düzenler,
-Kabızlık tedavisinde kullanılır ve bardaklarda potasyum düşmesine neden olmaz,
-Hipoglisemiye karşı koruyucudur.

Keten tohumu yaşam kalitemizi artırmak ve hastalıklar başlamadan önce koruyucu tedavide kullanmak koşuluyla tüketilebilir. Zayıflama uğruna tüketmek kişiye zarar verebilir. Kişi eğer kabızlık sorunu yaşıyorsa 10gram/gün geçmemek kaydıyla tüketebilir. Toksik olan dozdur felsefemizden yola çıkarak sürekli tüketilmemesi ve ara verilmesi tavsiye edilir.

Kabızlık tedavisi için keten tohumu tarifi

-1 kase yoğurt
-1 tatlı kaşığı tane keten tohumu
-Tarçın

Yapılışı: 1 kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı tane keten tohumu karıştırılır. Üstüne isteğe göre tarçın eklenerek tüketilir. Tüketiminden sonra mutlaka 2 bardak su içilmelidir.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!