Sağlıklı bir kiloyu korumanın faydaları; artan enerji seviyelerinin ve daha küçük kıyafet bedenlerinin çok ötesindedir. Kilo vererek ya da ideal kiloyu koruyarak, aşağıdaki yaşam kalitesi faktörlerinden de yararlanabilirsiniz:
- Daha az kas ve eklem ağrısı
- Daha fazla enerji
- İstenen faaliyetlere katılmak için daha fazla yetenek
- Kan basıncının daha iyi düzenlenmesi
- Vücut sıvılarının daha iyi düzenlenmesi
- Kalp ve dolaşım sistemi üzerinde azalan yük
- Daha iyi uyku düzeni
- Kan şekeri seviyelerinde ve tip-2 diyabet geliştirme riskinde düşüş
- Kalp hastalığı ve belirli kanser türleri için azalan risk
Beden Kitle İndeksi, çoğu insan için vücuttaki yağ miktarının bir göstergesidir. Bir yetişkinin sağlıklı bir kiloda olup olmadığını belirlemek için bir tarama aracı olarak kullanılır. İnternette bulabileceğiniz hesaplama araçları ile Beden Kitle İndeksi’nizi kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak çocuklar ve gençler için, onların yaşını ve cinsiyetini dikkate alan farklı bir hesaplayıcı kullanılmalıdır.
Beden Kitle İndeksi Nedir?
Bu, boyunuza göre kilonuzun sayısal bir değeridir:
- 18.5 ile 25 kg / m² arasındaki bir değer, normal bir aralığı gösterir.
- 18.5 kg / m²’ den daha düşük bir Beden Kitle İndeksi, düşük olarak kabul edilir.
- 25- 29.9 kg / m² arasındaki bir değer aşırı kilolu olarak kabul edilir.
- 30 kg / m² ve üzeri bir değer ise obez olarak kabul edilmektedir.
Fazla Kilo Kalbin Çalışmasını Zorlaştırır
Fazla kilo; kan kolesterolü, kan basıncı ve trigliserit seviyelerini yükseltir. Ayrıca, iyi kolesterol seviyelerini düşürür. Şeker hastalığı görülme riskinizi de arttırabilir.
Vücut ağırlığınızın %5’ini kaybetmenize yardımcı olan yaşam tarzı değişiklikleri yapmak; kan şekeri seviyelerinde, trigliseritte ve tip-2 diyabet geliştirme riskinizde anlamlı iyileşmeler sağlayabilir. Daha fazla kilo kaybetmek, kan kolesterolünü iyileştirmeye ve tansiyonu düşürmeye bile yardımcı olabilir.
Vücut; su, yağ, protein, karbonhidrat ve çeşitli vitamin- minerallerden oluşur. Çok fazla yağınız varsa, özellikle de bel çevresinde çok fazla yağ olması durumunda; yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunları için daha yüksek risk altındasınız demektir. Bu da, kalp hastalığı ve felç riskini arttırır.
Obezite; artık kalp hastalığı için önemli ve bağımsız bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Aşırı kilolu ya da obezseniz, kilo vererek ve kiloları vücudunuzdan uzak tutarak kalp hastalığı riskinizi azaltabilirsiniz.
Beden Kitle İndeksi, vücut kompozisyonunu değerlendirmenin dolaylı bir yoludur. Bel ve kalça oranı, vücuttaki yağ dağılımının başka bir göstergesidir. Bununla birlikte, Beden Kitle İndeksi’ne bakmak daha doğrudur ve artık daha fazla önerilmektedir.
Beden Kitle İndeksi Hakkında Sorular
- Bel çevresi nedir?
Bel çevresi, bel çevreniz etrafındaki mesafedir. Beden Kitle İndeksi’niz 25-35 kg / m² arası bir değerdeyse, bel çevreniz erkekseniz 101 ve kadınsanız 89 cm’den az olmalıdır..
- Beden Kitle İndeksi nedir?
Beden Kitle İndeksi, çoğu insan için vücuttaki yağ miktarının bir göstergesidir. Bir yetişkinin, sağlıklı bir kilo aralığında olup olmadığını belirlemek için bir tarama aracı olarak kullanılır. Sağlık İstatistikleri Merkezi tarafından yapılan çalışmalarda;
- 18,5 kg / m²’nin altındaki BMI değerleri zayıf olarak kabul edilir.
- 18,5 kg / m² ile 24,9 kg / m² arasındaki değerler sağlıklıdır.
- Fazla kilo, bu değerin 25-30 kg / m² olması olarak tanımlanır. Bu aralıkta bir değeri olan kişilerde yüksek tansiyon, şeker ve kalp hastalıkları riski artmaktadır.
- Obezite, bu değerin 30 kg / m² ve üzerinde olması olarak tanımlanır. Beden Kitle İndeksi 30 kg/ m² ve üzeri olan kişilerde, kalp hastalıkları riski de daha yüksektir.
- Morbid obezite, 40 kg / m² veya daha yüksek bir Beden Kitle İndeksi olarak tanımlanır.
Yoğun kas kütlesine sahip bazı kişilerde, Beden Kitle İndeksi yüksek ancak vücut yağı az olabilir. Bu kişiler için bel çevresi ya da vücut yağını ölçmenin daha farklı yöntemleri, Beden Kitle İndeksi’nden daha faydalı bir ölçüm olabilir.
Siz de fikrinizi belirtin