Ekmek, temel besin kaynaklarımız arasında yer alıyor, aynı zamanda iyi bir enerji kaynağı.
Birçok kişi ekmek yemeden asla yaşayamayacağını söylüyor. Bunun aksine diyet yapan kişiler ise kesinlikle ekmek tüketmekten korkuyor. Uzmanlar ekmek konusunda farklı görüşlere sahip olduğu için, halkın kafası karışmış durumda.
Peki ekmek bizim dostumuz mu? Yoksa düşmanımız mı?
Ekmek, aslında iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. İçeriğinde birçok önemli vitamin bulunmaktadır. B1(tiyamin), B2(riboflavin), B3(niyasin),B6(piridoksin), B9(folik asit) vitaminlerini ve çinko, magnezyum ve selenyum içermektedir.
B1,B2,B3,B6,B9 vitaminleri;
*Aldığımız besinleri enerjiye çevirme de büyük rol oynar ve enerji metabolizmasındaki enzimleri çalıştırır. Ekmek tüketilmediği zaman halsiz ve bitkin hissetmenin sebeplerinden biri işte bu enerji mekanizmasına gerekli yakıtı sağlamamaktır.
*Sinir hücreleri, cilt sağlığı ve barsakların sağlığını korur. Ekmek tüketmeyen kişilerde kabızlık problemine sık rastlanır. Kabızlık problemi yaşayan kişiler hızla kilo alırlar.
*Piridoksin ve Folikasit kalp krizi ve alzheimer riskini azaltmaktadır. Folik asit aynı zamanda gebe kadınlarda yeterli alınmıyorsa eğer nöral tüp defekti olan bebeklere sebep olabilir.
Ekmek birçok faydası bilinmesine rağmen diyet yapan kişiler tarafından tüketilmemektedir.
Peki gerçekten kilo alma üzerinde bu kadar etkili midir?
Bilinen en büyük yanlış diyete başlayınca ekmeği hayatınızdan çıkarmaktır. Çünkü ekmek vücutta tokluk sağlayan önemli bir kaynaktır. Diyette ekmek tüketilmiyorsa eğer kişinin sık sık kan şekeri düşecek ve sık sık tatlı krizi atakları yaşayacaktır. Ve kısa zamanda diyet macerası sona erecektir. Asıl diyetten çıkarılması gereken besin ekmek değil, kişiyi uyuşturan, anlık mutluluk veren basit şeker içeren tüm besinlerdir. Çay şekeri, tatlılar, işlenmiş ürünler, bisküvi, çikolata, beyaz ekmek gibi örnekler verilebilir.
Peki ekmeği nasıl ve ne zaman tüketmeliyiz?
Sabah kahvaltısında mutlaka 1-2 dilim esmer ekmek tüketmeliyiz. Çünkü vücudun enerji kaynağı olarak sabah ekmeğe ihtiyacı olacak ve gün içindeki tüm iştahınızı kontrol edecektir. Öğle yemeklerinde yine 1-2 dilim tüketebiliriz. Unutmayın ki ekmeğin fazla tüketilmesidir kilo aldıran.
Esmer ekmeğin çavdarlı, organik, ruşeymli, tam tahıllı veya tam buğdaylı, kepekli, glutensiz olarak birçok çeşidi bulunmaktadır.
-Sık sık gaz problemi yaşıyorsanız ve barsakların şiştiğini hissediyorsanız glutensiz veya ruşeymli ekmek tüketmenizde fayda var.
-Kesinlikle tüketilmemesi gereken beyaz ekmektir.
-Kansızlık problemi yaşıyorsanız tam tahıl veya tam buğdaylı tüketmelisiniz. Kolesterol problemi yaşıyorsak kepekli ekmek tüketmek kolesterole iyi gelecektir.
Dyt. Ayşe Tuğba Şengel
Cebinizdeki Uzman, Diyetisyen
Siz de fikrinizi belirtin