Doğum sonrasında birçok anne fazla kilolarından şikayetçidir. Gebelik döneminde dikkat edilmesine rağmen alınan fazla kilolar doğumdan sonra anneleri rahatsız etmektedir.

Gebelik sonrası dönemde ilk 4-6 aylık beslenme anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. Doğum sonrası kadın bedeni yeni doğmuş gibidir. Tüm hücreler adeta yenilenmiştir. Birçok anne yediklerini azaltma yoluna giderek bilinçsiz bir beslenme düzenine girmektedir. Yetersiz diyetler yapılırsa eğer annenin sütünün kesilmesi ile sonuçlanabilir. Aynı zamanda anne sütünün kalitesinin düşmesine de yol açarak bebeğinize istemeden de olsa zarar verebilirsiniz.

Doğum sonrasında arzu edilen durum hem gebelikte alınan kiloların verilmesi hem de anne sütünün miktarının ve kalitesinin düşmemesi yönündedir. Emziren anneler bu dönemde 500 kalori gibi miktarı zaten süt emzirirken harcayacaktır.

Emzirme döneminde anneler düşük kalorili diyetler yapmamalı ve eski kilolara dönüş için acele etmemelidir. Eğer anne doğum sırasında 9-12 arası kilo almış ise doğumu normal kilo alımı ile tamamlamış demektir. Süt emzirme dönemi boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat ederek ideal kilosuna ve vücut formuna kolaylıkla kavuşacaktır.Fakat daha fazla kilo almış annelerin ideal kilosuna kavuşması biraz daha uzun zaman alacaktır.

Annelerin beslenmesinde yaptığı yanlışlar

Normal süreçte anneler emzirmeyle birlikte kilo vermeye başlar. Fakat sütün artması için yapılan yanlışlar aksine annelere doğumdan sonra da kilo aldırmaktadır. Aşırı şekerli ve yağlı beslenmek sütün artmasına değil aksine kilo alımına sebep olmaktadır.Her gün şekerli su ve aşırı tatlı tüketerek sütünün arttığını düşenen anneler vardır.

Bazı anneler ise doğum kiloları rahatsız ettiği için hızlı ve düşük kalorili diyetler yaparak kilo vermeye çalışmaktadırlar. Bu durumda anne sütü kalitesi düşmekte ve anne sütü azalmaktadır. Bebeğin aldığı anne sütü bebeğe yetersiz gelmektedir. Vücut 1 ml süt salgılamak için 7 kalori harcar.

Doğum sonrasında nasıl zayıflanır?

1.Emzirme süresi mutlaka 2 yıl süreyle devam etmelidir. Hem bebek ve anne bağını sağlar hem de annenin süt üretirken enerji harcayarak zayıflamasına yardımcı olur.

2.Anne mutlaka sıvı alımını artırmalıdır. Günde 2,5-3 litre su içmelidir. Su tüketmek harcanan enerjiyi artırarak yağ yakımına yardımcı olur.

3.Anne mutlaka öğünlerine çorba eklemelidir. Çorba sıvı alımını artırarak süt verimini artırır hem de doygunluk sağlar.

4.Protein alımını artırmak hem yağ yakımını hızlandırarak zayıflamaya yardımcı hem de anne sütünü artırmaya yardımcıdır.

5.Süt ve süt ürünleri tüketimini artırmak gereklidir hem sıvı alımına katkısı olur hem de içeriğindeki kalsiyum annenin zayıflamasına yardımcıdır.

6.Sebze ve meyve tüketimini artırmak kan şekerini düzenler , anne sütünü artırır ve barsaktan geçişi hızlandırarak dışkı sayısını artırır zayıflamaya yardımcı olur.

7.Meyveler şeker eklenmeden komposto yapılarak süt verimi ve miktarı artırılabilir.

8.Kızartma ve kavurmalardan uzak durulmalıdır. Fırın ve buğulama pişirme şekilleri tercih edilmelidir.

9.Aşırı tuz tüketimi ödeme sebep olabildiği için az tüketilmelidir.

10.Salam, sosis, sucuk tarzı besinler mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

11.Günde bir miktar ceviz ve fındık tüketmek yağ yakımına yardımcı olur ve anne sütünün kalitesini artırır.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!