Sağlıklı beslenme bütün hayat boyunca özellikle de gebelikte çok önemlidir. Gebelikte gereksiz ve ihtiyaçtan fazla besin alımına sıkça rastlanır.

Gebelikte ideal kilo alımı vücut kilosuna göre değişir. Normal kilo ile gebeliğe başlayan kadınların haftada 400 gram , zayıf kadınların haftada 500 gram ,kilolu bayanların ise haftada 300 gram alması sağlıklı bir gebelik için uygundur.Aşırı şişman gebeler ise gebeliği en fazla 7-8 kg artışla tamamlamalıdır.

Gebe kadınlarda yetersiz kilo alımından fazla aşırı kilo alımı ve gebelik sonrası obezite daha yaygındır. Normal bir bebeğin doğum ağırlığı 3-3,5 kg arasındadır. Annenin aldığı kilo miktarı bebeğin kilosunu etkileyebilir. Gebelikte aşırı kilo alan kadınlarda erken doğum ve bebek ölümü riski diğer gebelere göre daha fazladır. Tersine yetersiz kilo alımı da düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırır. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde akciğer hastalığı, diyabet, kalp hastalığı gibi bozukluklar görülme riski yüksektir. Kötü diyet, sigara içme, zayıflık bebeğin düşük ağırlıklı doğmasında etken rol oynamaktadır.

Halkımız arasında ‘’iki canlısın iki kişilik yemek yemelisin düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Gebelik beslenmesinde yeterli ve dengeli zengin bir diyet uygulanmalıdır. Gebelikte kalori alımı ilk aylarda gebe olmayan bayanlarla aynı değerlerdedir. Fakat gebeliğin diğer aylardan sonra enerji gereksinmesi 300-400 kalori artmaktadır. Protein alımının artırılması gerekmektedir. Et, süt ve süt ürünleri, yumurta ve balık gibi hayvansal gıdalardan karşılanmalıdır. Balık yağı kullanımı gebelikte birçok araştırmaya konu olmuştur. Balık yağı kullanan gebelerin çocuklarının daha erken konuştuğu, el ve göz kordinasyonunun arttığı, mental gelişiminin hızlandığına dair birçok araştırma mevcuttur. Fakat gebelikte rutin olarak balık yağı kullanımı halen önerilmemektedir.

Gebelikte artan enerji ve protein gereksiniminden dolayı A vitamini, C vitamini, folat ve D vitamini gereksinimi artar.Eğer gebelikte dengeli besleniyorsanız demir minerali hariç tüm mineraller bebek için yeterli olacaktır.Çünkü demir minerali gebeliğin 4. ayından sonra kan hacmi artışına bağlı olarak ek gereksinim gerektirir.Demir en çok kırmızı et ve ciğerde bulunur.

Gebelikte ne yapmalı, ne yapmamalı?

Gebelik esnasında günde 3-4 kez süt ve süt ürünleri tüketen bir gebe kalsiyum ihtiyacını karşılamış olacaktır. Gebelikte iyot alımı çok önemlidir. İyot alımı yeterli olmaz ise bebekte mental gerilik görülebilir. İyot tüketimini iyi sağlayan gebelerde bebek daha zeki yani mental kapasitesi daha yüksek olacaktır. Eğer tansiyon sorununuz yok ise gebelik boyunca iyotlu tuz kullanmalısınız, yemeği ocaktan indirirken eklemelisiniz ve kapağı kapatmalısınız.Eğer açık bırakırsanız iyot uçacak ve hiçbir faydası olmayacaktır.

Yüzme ve yürüyüş gebe kadınlar için hem rahat doğum gerçekleştirilmesinde hem de obezitenin engellemesinde önemlidir.

Gebelikte bulantı ve kusma yaşıyorsanız eğer çok yağlı ve baharatlı besinler tüketmemelisiniz. Sabahları kuru ekmek veya bisküvi tüketebilirsiniz. Az yağlı sandviç, yağsız makarna veya meyve tüketebilirisiniz.

Gebelikte mide yanması yaşıyorsanız eğer az ve sık yemek tüketin. Yemekten sonra eğilmeyin, yatmayın. Gece geç saatlerde besin tüketmeyin.

Gebelikte kesinlikle kilo vermek söz konusu olmamalıdır. Aşırı kilolu gebelerde dahi en az 7 kilo alımı sağlıklı bir doğum ve bebek için gereklidir. Vejeteryan ve vegan gebelerin beslenmesinde et olmamasına bağlı olarak demir, çinko, B12 vitamini alımı az olacağından ek olarak alınmalıdır. Süt ve süt ürünlerini dahi tüketmeyen gebe kadınların soya ve mercimek gibi bitkisel besinler mutlaka tüketmelidir.

Ayrıca ek olarak pastorize süt tüketmeli, etleri iyi pişirmeli, çiğ sebzeleri iyice yıkamalıdır. Gebelikte alkol alımından kaçınılmalıdır. Midye, karides, sosisli sandviç, şarküteri ürünleri ve hazır meyve suları kesinlikle tüketmemelidir.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!