Yılın bu mevsiminde hepimizi bekleyen sağlık sorunu; sonbahar depresyonu. Mevsimlerin değişmesiyle birlikte ortaya çıkar, tedavi edilmez ise süresi uzayabilir ve kış aylarında en şiddetli seviyeye ulaşabilir.

Umutsuzluk, sosyal fobi, konsantrasyon bozukluğu, sabahları uyanma güçlüğü ve yorgunluk olarak belirti verir. Tedavisi için konuşma terapisi, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenme ile üstesinden gelinebilir. Sağlıklı beslenerek, besinlerden yardım alarak depresyonu hafif bir şekilde atlatabiliriz.

Beslenmemizde ilk dikkat edeceğimiz nokta mutlaka beslenmemize omega-3 eklemeliyiz. En çok omega-3 yağlı tohumlardan ceviz ve somon balığında bulunur. Doymamış yağları içeren somon balığını tüketerek fazlasıyla vücudumuza omega-3 alacağız. Bu dönemde doymuş yağlardan zengin olan kırmızı et tüketimi ruh sağlığımızı kötü etkileyebilir. Balık sezonunun açıldığı bu aylarda haftada 2 kez mutlaka balık tüketmeliyiz. Kızartma işlemi uygulamak yerine buğulama veya fırında pişirme yöntemi tercih etmeliyiz. Her gün 2 adet ceviz tüketmeliyiz.

Omega 3 desteği şart

Omega-3 ruh sağlığınızı olumlu yönde etkileyecek mekanizmaya sahiptir. Pittsburg Üniversitesinin yaptığı bir çalışma da omega-3 fazla tüketen insanlarda depresyona girme olasılığı daha az bulunmuştur.

Yaban mersini,çilek ,ahududu ve böğürtlen kortizol salınımını azaltır bu mekanizma stres anında ruh sağlığınızın kötü etkilenmesini en az seviyeye indirecektir.Mutlaka ara öğünlerde bu meyvelerden tüketmeliyiz.

Şeker tüketimi depresyonu artıran besinlerden. Etiket okurken öğreneceksiniz ki şeker sadece bu isimle kullanılmıyor. ‘oz’ ve ‘şurup’ gibi maddeler olarak besinlerin içerisinde yer alabiliyor. Çok sık miktarda tüketilen işlem görmüş paketli ürünlerin içeriğindeki glikoz veya mısır şurubu aynı zamanda şeker demektir. Yapılan araştırmalara göre yüksek şeker tüketimi ile düşük omega-3 içeren bir öğün ile besleniyorsa kişinin beyni tembelleşebiliyor. Şeker tüketimi insanı anlık mutluluk verse bile etkisi geçtiği anda ilk halinizden daha kötü bir ruh haline kişiyi sürükleyebiliyor.

Folik asit seratonin salgılatması ile kişinin ruh sağlığına olumlu katkıda bulunuyor. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, börülce, bezelye, mercimek, yulaf ezmesi gibi besinlerde bulunur. Bu besinleri sonbahar mevsiminde olabildiğince sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.

B12 yetersizliği de depresyona sürükleyebilir. Yumurta, kırmızı et, somon ve kuru bakliyat yüksek oranda B12 içerir.B12 seviyeniz yetersiz ise uzun süren unutkanlık ve halsizlik kişiyi depresyona maruz bırakabilir.

Mutlaka vitamin değerleriniz kontrol edilmeli

Çikolata içerdiği kakao sayesinde seratonin salgılanmasına yardımcı olur. 1 ay düzenli çikolata kullanımında kişilerin ruh sağlığının olumlu etkilendiği gözlemlenmiştir. Fakat miktara dikkat edilmeli aksi takdirde kilo alımına sebep olabilir.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!