Daha az et yemeyi veya tamamen vazgeçmeyi düşünebilirsiniz. Bu durumun faydaları açıktır; daha az hastalık riski ve daha iyi bir sağlık! Genel olarak kolesterol değeri yüksek olan eti daha az yemek aşağıdaki riskleri azaltmaktadır:
- Kalp hastalığı
- İnme
- Obezite
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol
- Şeker hastalığı
- Birçok kanser türü
Et ürünleri, genellikle kötü kalp sağlığında başrolü olan doymuş yağlar ve kolesterolü içerir. Salam ve sucuk gibi şarküteri ürünleri, pastırma ve sosis gibi işlenmiş etler, ayrıca çok yüksek oranda sodyum da içermektedir. Diğer yağdan; yağsız et ürünleri, derisiz kümes hayvanları ve balık iyi birer protein kaynağı olabilir. İşte, bu artı ve eksileri nasıl yöneteceğinizi bulmak da dikkat gerektirir. Bunun için ilk önce terimleri tanımlayalım:
- Vegan Diyeti
Tamamen bitkisel temelli bir beslenme şeklidir. Et ürünleri, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta ve hatta bal (arı ürünü) gibi, temelde bir hayvandan gelen hiçbir şeyi tüketmemeyi içerir.
- Vejetaryen Diyeti
Bitkisel bazlı beslenmeyi temel alır. Ancak, menülerinde süt ve yumurta gibi bazı hayvansal temelli gıdalar yer alabilir.
- Gelişmiş Bitkisel Temelli Beslenme
Bitkisel temelli yiyecekleri vurgulayan ve bunlarla kesinlikle sınırlı olmayan bir yeme ve pişirme tarzıdır. Bu beslenme şekline et de dahil edilebilir. Ancak, genellikle bir tabağın ana malzemesi et değildir.
Sade, Ortalama ve Yeşil Proteinler
Hangi beslenme şeklini seçerseniz seçin, tabağınızdan eti çıkarmanın proteinleri çıkarmak anlamına gelmediğini unutmayın. Kinoa, mantar, tofu, mercimek gib baklagiller ile tabağınızı doldurabilecek pek çok protein seçeneği vardır. Peki, bunların dışında da birçok bitkisel protein kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?
Enginar, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, mısır, patates, biber, ıspanak, tatlı patates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler de protein sağlar. Aslında, yediğimiz her bitkisel besinin içinde bir miktar protein bulunur. Yani, et tüketmiyor olsanız da günlük almanız gereken protein miktarını sağlayabilirsiniz. Ancak, burada gözden kaçırılmaması gereken bir nokta var:
Bitkisel temelli her diyet sağlıklı değildir:
Eti tabağınızdan çıkarırken, onu abur cuburlar ile değiştirmediğinizden emin olun. Örneğin patates kızartması, bitkisel temelli bir alternatif olsa da, sağlıklı değildir!
Burada anahtar; yüksek kaliteli, besleyici, yoğun ve bitkisel bazlı gıdalar tüketmektir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma; sebze, meyve, kepekli tahıllar ve kuruyemişler gibi yüksek kaliteli bitkisel besinler yemenin, kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini azalttığını göstermektedir. Hayatınızın yarısı boyunca kötü beslenmiş olsanız bile, bir yetişkin olarak daha sağlıklı bitki besinleri eklemek riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Doğru Şekilde Seçim Yapın!
Tabağınızı bitkisel temelli besinlerle doldurmak, günümüzde hiç olmadığı kadar kolay! Farklı tatlar arıyorsanız hazırlaması kolay bazı vejetaryen tarifleri öğrenerek başlayabilirsiniz. Özellikle aile üyelerinin de hoşuna gideceğini bildiğiniz malzemeleri tercih edebilirsiniz.
Eğer bitkisel besin ağırlıklı beslenmeye karar verdiyseniz, başlangıçta haftada bir kez etsiz yemeyi deneyerek başlayın. Alıştıkça, daha fazla gün ile devam edin. Zaman içinde, kalp sağlığınız ve bel çevreniz de buna alışacaktır. Kısa sürede bedeninizde de olumlu dönüşler alacaksınızdır. Afiyet olsun!
Siz de fikrinizi belirtin