Benzersiz lezzeti, sağlığa yararları ve birçok besin ile olan tat uyumu sayesinde avokado, şu sıralar mutfaklarımızda son derece popüler. Yüksek besin değeri nedeniyle sağlıklı gıda pazarlamasında son yıllarda öne çıkan avokado, kremsi dokusu ve zengin lezzeti ile de pek çok tarifte kullanılıyor.

Süper besinler arasında da gösterilen avokadonun timsah rengi meyvesi, engebeli dış kabuğu ve armut şeklindeki görünümü ile şaşırtıcı derecede lezzetlidir. Genel vücut sağlığı için hayati önem taşıyan vitamin ve mineraller de dahil olmak üzere güçlü besin maddeleri içeren avokadoyu biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

avokado kaç kalori

Avokado, lezzetli bir besin olmakla birlikte, yüksek yağ ve kalori içeriği ile diyet yapan kişileri avokado tüketmeden önce düşündürebiliyor. Aslına bakarsanız, avokado gibi kalori değeri yüksek besinleri tüketirken, sağlıklı olsalar bile porsiyon kontrolü yapmak gerekiyor.

Özellikle kilo vermeye çalışıyor ve kalori kısıtlaması yapıyorsanız, avokadonun lezzeti ve sağlık yararlarından faydalanabilmek için tek seferde yarısını tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Peki, avokado kaç kaloridir? Diyet yaparken kilo aldırır mı? Kilo vermeye ve genel vücut sağlığına katkıları nelerdir? Kahvaltıda ya da çeşitli tariflerde nasıl kullanılır? İşte, avokado ile ilgili merak ettikleriniz ve cevapları!

Avokado Besin Değeri

Püre haline getirilmiş 1 kase avokado ortalama 230 gramdır;

  • Kalori: 368 kcal
  • Toplam yağ: 33.7 g
  • Doymuş yağ: 4.9 g
  • Tekli doymamış yağ: 22.5 g
  • Çoklu doymamış yağ: 4.2 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 16.1 mg
  • Karbonhidrat: 19.6 g
  • Lif: 15.4 g
  • Şeker: 1.5 g
  • Protein: 4.6 g
  • A vitamini: 336 IU
  • C vitamini: 23 mg
  • K vitamini: 48.3 mcg
  • Folat: 186 mcg
  • Bakır: 0.4 mg
  • Magnezyum: 66.7 mg
  • B6 vitamini: 0.6 mg

Yukarıda da gördüğünüz gibi avokado; protein, karbonhidrat, lif ve yağ gibi temel besin maddeleri ile vitamin ve mineraller gibi değerli besin maddelerini bolca içermektedir. Yukarıda belirtilen ölçüde tüketildiğinde, günlük folat ve B6 vitamini ihtiyacının neredeyse yarısını tek başına karşılamaktadır.

Avokado, potasyum minerali, C ve K vitaminlerinin de çok iyi bir kaynağıdır. Yani, anlayacağınız üzere yüksek kalori değeri ya da yağ içeriği nedeniyle avokadoyu beslenme programınıza dahil etmemek yanlış bir hareket olacaktır. Kalori dengesinde önemli olan tükettiğiniz avokado miktarıdır.

Avokado Kaç Kalori

avokado kaç kalori

Eğer kilo verme sürecindeyseniz kalori değeri ve yağ içeriği yüksek bir besin olan avokadoyu porsiyon kontrolünü dikkat edilerek tüketilmelisiniz. Bununla birlikte, sağlığa olan sayısız yararları ve temel besin maddelerinin çok iyi bir kaynağı olduğundan sağlıklı tariflere gönül rahatlığıyla dahil edilebilir. 1 kase püre halinde avokado ortalama 368 kalori içermektedir.

Günlük ihtiyacınız olan kalori değerine göre tükettiğiniz avokado porsiyonunu daa ayarlayabilirsiniz. Sabah kahvaltıda tüketeceğiniz avokado miktarını yarım kaseye düşürerek, fazla kalori almadan avokadonun sağlık yararlarından ve içerdiği sağlıklı yağlardan yararlanmaya devam edebilirsiniz. Bununla birlikte, yüksek oranda lif içerdiğinden, sizi daha uzun süre tok tutması adına da oldukça önemli bir besin çeşididir.

Avokado Sağlık Yararları

avokadonun faydaları

Avokadonun çok çeşitli sağlık yararları sunduğunu artık hepimiz biliyoruz. Onlardan en önemlilerine gelin birlikte göz atalım…

  • Kalp Dostudur

Avokado, kalp dostu olduğu bilinen tekli doymamış yağların çok iyi bir kaynağıdır. İçerdiği tekli doymamış yağlar ile ayrıca kansere bağlı genler üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu da gösterilmiştir.

  • Kötü Kolesterol Seviyelerini Düşürür

Dünyadaki en yaygın ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp hastalıkları, doğru ve dengeli beslenme ile tersine çevrilebilir. Yapılan çalışmalar, düzenli olarak tüketilen avokadonun kolesterol seviyelerini önemli ölçüde iyileştirdiğini bulmuştur.

  • Beslenme Alışkanlıklarını Değiştirir

Yine avokado ile ilgili yapılan bir çalışma, düzenli tüketildiğinde bireylerin daha sağlıklı beslenme eğiliminde olduklarını göstermiştir. Bununla birlikte avokado, daha düşük Beden Kitle İndeksi ve daha az göbek yağı ile de ilişkilendirilmektedir.

  • Göz Sağlığı İçin Harikadır

Avokado, içerdiği güçlü antioksidanlar ile göz sağlığınız için çok faydalı olabilir.

  • Bazı Kanser Türlerini Önlemeye Yardımcı Olabilir

Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkileri olabileceğini gösteren çalışmalara ek olarak, kanser tedavisi sırasında görülen kemoterapinin yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceği de bulunmuştur. Bununla birlikte, özellikle de prostat kanserine karşı faydalı besinler arasında yer almaktadır.

Avokado Kilo Aldırır Mı?

Avokado kilo aldırır mı yoksa verdirir mi? Bu soruya cevap vermek zor; çünkü, aslına bakarsanız bir besinin tek başına kilo aldırması ya da vermesi mümkün değildir. Bu noktada, olaya bütünsel bakmak ve genel beslenme profilinizin bunda etkili olacağını bilmeniz önemlidir.

Yine de, yüksek kalori içeriğine sahip bir besin olsa da avokado; daha düşük beden kitle indeksi ve daha az göbek yağı ile ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, içerdiği vitamin, mineral ve makro besinler ile sizi daha sağlıklı kılar. Lif yönünden zengin olduğu için de daha uzun süre tokluk hissetmenizi sağlar. Karbonhidrat yönünden düşük olması ise, kilo kaybını desteklemeye yardımcı olabilir.

Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokado, sağlıklı bir besin seçeneği olmasının dışında, aynı zamanda çok yönlü ve tüketilmesi oldukça pratik bir besindir. Olgunlaşmış avokado püre haline getirilerek bir kızarmış ekmek diliminin üzerine sürülebilir. Biraz karabiber, tuz, sarımsak veya limonsuyu ile karıştırılarak lezzetli bir dip sos elde edilebilir.

Yarı olgunlaşmış avokado ise dilimlenerek salatalara ve çeşitli tariflere dahil edilebilir. Yağlı dokusu, zengin lezzeti ve kremsi yapısı ile diğer pek çok malzeme ile kolayca bir araya gelebilir ve farklı lezzetler elde edilebilir.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!