Semizotu; hafif tuzlu ve ekşi bir tada sahip, yeşil yapraklı bir sebzedir. Yaprak ve sapları, hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Salatalarda, çorbalarda, ana yemeklerde kullanılabilir. Vejetaryenler ve balık yemeyen kişiler için zengin bir omega-3 kaynağıdır.
Omega-3’ün dışında; A, B, C vitaminleri, magnezyum, kalsiyum, bakır, potasyum ve demir gibi mineraller, lif ve güçlü antioksidanlar içerir. Güçlü besin değeri ile semizotu; kalp sağlığını korumak, kanser hastalığını önlemek, cilt sağlığını iyileştirmek, kemikleri güçlendirmek ve bağışıklığı arttırmak için iyidir. Ayrıca; sindirimi desteklemesi ile de faydalı olabilir. Düşük kalorili ve yağsız olması ile, kilo vermek isteyenler için de hem iyi bir garnitür hem de iyi bir ana yemek seçeneğidir.
Sofranızda yer verebileceğiniz sade veya yoğurtlu semizotu salatası, diyette gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz, düşük kalorili bir alternatiftir. Çiğ olarak tüketildiği için, yukarıda sayılan besinsel faydaları ve sağlık yararlarından da kolaylıkla yararlanılabilir.
Semizotu Besin Değeri
- Omega-3 yağ asidi yönünden zengindir. Et ve balık tüketmeyenlerin omega-3 ihtiyacını karşılayabilir.
- Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko ve bakır minerallerini içerir.
- Çok iyi bir A ve C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, B vitaminleri de içerir.
- Güçlü antioksidan bileşikler içerir.
- Kalori değeri açısından en düşük kalorili sebzelerden biridir.
- Yüksek oranda lif içerir.
Semizotu, 100 gram başına yalnızca 16 kaloridir. Bu da, gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz anlamına gelir. Aynı miktarda semizotu;
- 12 gram karbonhidrat
- 1.3 gram protein
- 0.1 gram yağ içermektedir.
İçerdiği besin maddeleri ise şöyledir:
- A vitamini ihtiyacının %26’sını
- C vitamini ihtiyacının %35’ini
- Demir ihtiyacının %11’ini
- Magnezyum ihtiyacının %18’ini
- Potasyum ihtiyacının %15’ini
- Manganez ihtiyacının %15’ini
- Bakır ihtiyacının %8’ini
- Kalsiyum ihtiyacının %7’sini karşılar.
Semizotunun Sağlık Yararları
- Kalp sağlığını korur
Semizotu, içerdiği bol miktarda omega-3 yağ asidi ile vücuttaki kötü kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, kalp krizi riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Potasyum içeriği, kan damarları ve kalp üzerindeki gerilimi azaltabilir.
- Kan dolaşımını hızlandırır
Semizotunun demir ve bakır içeriği, vücutta kırmızı kan hücrelerini arttırmaya yardımcı olur. Bu iki mineral, vücutta önemli noktalara daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Yine bakır ve demir, saç ve tırnakların daha hızlı uzamasına da yardımcı olmaktadır.
- Sindirim sistemini düzenler
İyi bir sindirim sağlığı, kabızlığı önlemek için önemlidir. Semizotu, ülsere iyi gelebileceği için özellikle mide problemi yaşayan kişilere önerilmektedir. A vitamini içeriği, hemoroide karşı korumaya da yardımcıdır. Çin tıbbında, bağırsak problemlerinin tedavisinde kullanıldığı da bilinmektedir.
- Kanseri önlemeye yardımcı olabilir
Yüksek oranda A ve C vitamini içeriği, vücutta antioksidan görevi görerek bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Özellikle, ağız ve akciğer kanserinde etkili olabilir.
- Kemikler için faydalıdır
Kemik kaybını önlemek için kalsiyum alımına dikkat etmek önemlidir. Kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak ve kemik dokusunu iyileştirmek için kalsiyumun yanı sıra, demir ve magnezyum da önemlidir. Zengin mineral çeşitliliği ile semizotu, kemik erimesi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Göz sağlığını destekler
İyi bir A vitamini kaynağı olan semizotu, düzenli tüketildiğinde katarakt oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir ve sarı nokta hastalığı riskini azaltabilir.
- Çok gelişiminde faydalıdır
Semizotu, çocuklarda beyin gelişimine yardımcı olabilecek besin maddeleri içerir. Özellikle omega-3 içeriği; çocuklarda hiperaktivite, dikkat eksikliği ve otizm gibi gelişimsel bozuklukların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Semizotu Kilo Verdirir Mi?
Semizotu dahil, hiçbir sebze, meyve ya da besin, doğrudan kilo verme etkisine sahip değildir. Ancak, düşük kalorili ve besin yönünden zengin gıdalar, diyet yaparken kilo verme sürecine katkı sağlayabilir. İyi bir lif kaynağı ve çok düşük kalorili olması ile semizotu, yağ yakmaya yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir. Yoğurtlu semizotu salatası tüketmek;
- Kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- İyi bir idrar söktürücüdür.
Tüm bu özelliklerinin dışında; içerdiği vitamin-mineral ve güçlü antioksidan bileşimler ile cilt sağlığı ve güzelliği için de faydalıdır. Kırışıklıkları azaltır, ciltteki leke ve izleri gidermeye yardımcı olur. Ayrıca, egzamayı hafifletir ve kansızlığı önlemeye de yardımcı olur.
Semizotu Salatası Kalori ve Besin Değeri
Semizotu salatası, semizotunun çiğ olarak kullanıldığı, yoğurt gibi protein ve ceviz gibi sağlıklı yağ kaynaklarının dahil olduğu düşük kalorili ve sağlıklı bir gıda seçeneğidir. 1 tabak yoğurtlu semizotu salatası için belirtilen kalori ve besin değerleri ise şöyledir:
- Kalori: 103 kalori
- Karbonhidrat: 8 gram
- Protein: 4 gram
- Yağ: 6 gram
- Lif: 3 gram
Ayrıca; 240 iu A vitamini, 29 mg C vitamini, 4.5 mg demir, 575 mg ve 182 mg kalsiyum içermektedir.
Diyette Nasıl Tüketilir?
Yukarıda da belirtildiği gibi, yoğurtlu semizotu salatası çok düşük kalorili bir yiyecek seçeneğidir. Bu nedenle, hem öğle hem de akşam yemeklerinde gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Izgara et ve tavuk gibi yemeklerin yanında salata ve garnitür olarak da tercih edilebilir.
Semizotu salatası hazırlarken; içerisine ceviz veya zeytinyağı ile sağlıklı yağlar ekleyebilir, yoğurt ile protein değerini arttırabilir, salatalık ekleyerek de hoş bir ferahlık ve lezzet katabilirsiniz. Kilo vermek istiyorsanız, 100 gram haşlanmış tavuk ile birlikte yoğurtlu semizotu salatası hazırlayarak hafif bir akşam yemeği menüsü hazırlayabilirsiniz.
Ancak, içerisine ne kadar zeytinyağı ve ceviz eklediğiniz de önemlidir. Her ikisi de, sağlıklı malzemeler olsalar da kalorileri yüksektir. 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya 3 adet ceviz yaklaşık 100 kaloridir. Bu da, semizotu salatasının kalorisini anında 2 katına çıkaracaktır. Bu nedenle, zeytinyağı ve ceviz ilavesinde porsiyon kontrolüne dikkat etmeli ve ılımlı miktarlarda eklemelisiniz.
Siz de fikrinizi belirtin