Doğanın mucizevi besini olan nal, arılar tarafından yapılan tatlı bir sıvıdır. Rengine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Elde edildiği çiçek türüne göre aroması değişse de, genel olarak balın faydaları benzerdir ve insan sağlığı için son derece değerli bir besindir. Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri ile tarih boyunca enfeksiyonlar ve yaraların tedavisinde kullanılmıştır.
Alternatif tıptaki tarihi 5000 yıl öncesine kadar uzanan bal, şekere doğal bir alternatif olarak da tariflere eklenebilir. Bal ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de, 12 aylıktan küçük bebeklere verilmemesi gerektiğidir. Bebeklerde alerjik durumlara neden olabilir.
Sayısız faydası ile tanıdığımız balın; kilo yönetimine, bağışıklık sistemini desteklemeye, cildi nemlendirmeye, hafızayı güçlendirmeye, öksürüğü iyileştirmeye, saçtaki kepeğe, yaralara, uykuya geçişi kolaylaştırmaya, sinüslere, diş eti hastalıklarına, vücudun enerji seviyelerine ve egzamaya karşı faydalı olduğu bilinmektedir.
Balın sağlık yararlarına geçmeden önce, şeker oranı yüksek bir besin olarak genel besin profiline bir göz atmaya ne dersiniz? Bakalım, balı sağlıklı bir beslenme programının bir parçası haline getirmek mümkün mü?
Bal Besin Değeri (1 yemek kaşığı)
Balın, şekere doğal bir alternatif olarak tariflerde kullanıldığını biliyoruz. Peki, bal ne kadar şeker içeriyor? İçerdiği diğer besin maddeleri neler? Hadi birlikte göz atalım:
- Kalori: 63.8 kalori
- Protein: 0.1 gram
- Karbonhidrat: 17.3 gram
- Lif: 0 gram
- Şeker: 17.2 gram
- Yağ: 0 gram
Bal basit bir karbonhidrat kaynağıdır. Arılar, bala özel bir beslenme değeri katan enzimler eklerler ve daha sonra içindeki sükrozu glikoza dönüştürürler. %80 doğal şeker içeriğinin büyük bir bölümü früktoz ve glikozdan oluşmaktadır. Yüksek şeker içeriği nedeniyle bal, beyaz şeker olarak bilinen sofra şekerinden daha tatlı bir besindir.
Balın %18’ini su oluşturmaktadır. Kalan %2’isi ise vitamin ve mineralleri içerir. Bunlar, sağlığı destekleyen vitamin ve minerallerdir. Bal içerdiği B vitaminlerine ek olarak; magnezyum, fosfor, manganez, sodyum, çinko, potasyum, bakır, demir ve kalsiyum mineralleri ile de genel vücut sağlığını destekler. Bu besin ile ilgili en etkileyici bilgilerden biri de, doğal antioksidanlar açısından zengin olmasıdır.
Bal Kaç Kalori
Bal, yüksek şeker içeriğine sahip ve karbonhidrat değeri yüksek olan bir besindir. Öyle ki, bildiğimiz sofra şekerinden bile daha şekerli bir tada sahiptir. Bununla birlikte, genel sağlığa katkıları ve şekere doğal bir alternatif olması nedeniyle de sofralarımızda, özellikle de kahvaltılarımızda yer almaktadır.
1 yemek kaşığı bal, ortalama 63 kalori içermektedir. Kalorisi fazla yüksek gibi görünmese de, tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmenizde yarar var. Bununla birlikte, balın Glisemik İndeks değeri sağlıklı bir değerdir. Dolayısıyla, sofra şekerine göre daha sağlıklı bir seçenek sayılabilir.
Bal Sağlık Yararları
- Bağışıklığı güçlendirir
Bakteriler, virüsler ve mantarların neden olabileceği enfeksiyonlar ile mücadele etmenize yardımcı olan bal, günlük olarak tüketildiğinde uzun vadede bağışıklığı arttırabilir. Kahvaltıda her sabah bal tüketmek, gün içerisinde enerji seviyelerini yüksek tutmak için de faydalı olacaktır.
- Cildi nemlendirir
Besleyici ve nemlendirici özellikler ile bal, binlerce yıldır cilt sağlığı için kullanılmaktadır. Özellikle kuru ciltler için çok iyi bir doğal nemlendirici seçeneği sunan balı uygulaması da son derece kolaydır. Gözenekleri açarak temizlenmesine ve kuru cildin nemlenmesine yardımcı olan bal, antibakteriyel özellikleri ile sivilce ve diğer cilt problemleri ile mücadele etmek için de kullanılabilir.
- Hafızayı güçlendirir
İnsan, ne yiyorsa odur. Zihinsel sağlığımızı yaşlılıkta da korumak ve güçlendirmek için buna yardımcı olan besinleri tüketmek önemlidir. Lezzetli tadı ve aroması ile bal, konsantrasyonu arttırmak ve hafızayı güçlendirmek gibi faydaları ile bilinmektedir. Hafızayı ve beyin gücünü arttırmasının dışında, metabolik stresi önleyecek sakinleşmenize de yardımcı olur.
- Öksürük için doğal bir ilaçtır
Balın, boğaz ağrıları ve öksürüğe karşı en iyi doğal reçetelerden biri olduğu bilinmektedir. Balı ılık su ya da süt ile birlikte tüketmek, boğazdaki tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. Öksürüğü hafifleterek uykuya geçişi kolaylaştırmak için özellikle çocuklarda doğal bir ilaç olarak tercih edilebilir.
- Kepekle mücadele eder
Balın saç sağlığı ve yumuşaklığı için de oldukça faydalı olduğu biliniyor. Bal, aynı zamanda kepekle mücadele etmek için de en iyi doğal ilaçlardan biridir. Kuru saçlara bakım yapmasının dışında, saç dökülmesini önlemek için özellikle lavanta ile birlikte hazırlanan doğal tariflerde kullanılabilir.
- Uykuya geçişi kolaylaştırır
Uyku ile ilgili sorunlarınız mı var? Yatağa gitmeden kısa bir süre önce içine bal katılmış ılık bir süt, uyumaya yardımcı olmak için doğal bir reçete olarak kullanılabilir. Dilerseniz, balı papatya veya rezene çayına ilave ederek de uyumaya yardımcı bir ilaç olarak tercih edebilirsiniz.
Bal Kilo Aldırır Mı?
Bal, yüksek karbonhidrat ve şeker içeriğine sahip bir besin olsa da, kilo kontrolünde kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Uzmanlar, balın uyurken bile vücudun yağ yakmaya devam etmesine yardımcı olduğunu bildiriyor. Sabahları, aç karna ılık suya karıştırarak içeceğiniz balın; günün geri kalanında enerji seviyelerini yükseltmek ve metabolizmayı hızlandırmak gibi etkileri de var. Bu da, kiloları daha hızlı vermenize dolaylı yoldan yardımcı olur. Bal, aynı zamanda genel vücut sağlığını iyileştirmek için de iyi bir seçenektir. Şekere doğal bir alternatif olarak, diyet tatlı tariflerinizde kullanabilirsiniz. Tabi, porsiyon kontrolüne dikkat etmek de göz ardı edilmemektdir. Günlük 1 yemek kaşığı bal tüketimi yeterli olacaktır. Vücuda fazladan alınan şeker ve kalori değerinin kilo artışına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Bal Diyette Nasıl Tüketilir?
1 yemek kaşığı bal ortalama 63 kaloridir ve 17 gram şeker içermektedir. Balı diğer tatlandırıcılardan ayıran şey, çok çeşitli sağlık yararları sunması ve metabolizmayı hızlandırarak kilo yönetimine yardımcı olmasıdır. Bu nedenle, porsiyon kontrolüne dikkat ederek diyetteyken de tüketilebilir. Ancak insülin direnci veya diyabet gibi rahtsızlıklarınız varsa bal tüketiminden kaçınmalısınız. Şeker içeren bur besin kanda ki şeker seviyesinde de dengesizliklere neden olabilir. Peki, sağlıklı bireyler balı diyetteyken nasıl tüketilmeli?
Bitki çaylarının, ara öğünde yediğiniz yoğurdun, sabahları hazırladığınız yulaf kasesinin ya da üzerine avokado veya şekersiz fıstık ezmesi sürdüğünüz kızarmış tahıl ekmeğinin üzerine 1 tatlı kaşığı bal gezdirerek tüketebilirsiniz. Tatlı tadı sevenlerdenseniz salata soslarına veya diğer soslara ekstra lezzet ilave etmek için de az miktardaki balı kullanılabilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin