Son dönemde pek çok farklı dünya mutfağında popülerlik kazanmasına rağmen, amarant aslında binlerce yıldır kullanılan ve etkileyici bir besin profiline sahip olan bir tahıl çeşididir. Bir dizi sağlık yararı ile ilişkilendirilen amarant, çok yönlü ve besleyici bir besin maddesidir. Peki, amarant nedir? Kaç kaloridir? Hangi vitamin ve mineralleri içerir? Sağlık yararları nelerdir? Kilo vermeye katkısı var mı ve nasıl tüketilir? Amarant hakkında merak ettiğiniz her şeyin cevabı bu yazıda!

Amarant Nedir?

Binlerce yıldır yetiştirilen ve tarihi 8000 yıl öncesine kadar uzaman amarant, onlarca farklı türden oluşan bir tahıl grubuna aittir. Aztek ve Maya gibi antik medeniyetlerde temel bir gıda malzemesi olarak kullanılan bu değerli besin, teknik olarak yulaf ve buğday gibi bir tahıl olmasa da, benzer bir besin profiline sahiptir ve bu besinler gibi tüketilebilir.

Çok yönlü bir besin olmasının dışında, tahıl grubuna dahil olmasına rağmen glütensizdir. Dolayısıyla, glütensiz beslenmeyi tercih edenler ya da glüten hassasiyeti olanlar tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bununla birlikte amarant; lif ve protein değeri yüksek, vitamin ve minerallerce zengin ve iyi bir antioksidan kaynağıdır. Şimdi de, binlerce yıldır yetiştirilen bu değerli tahıl maddesinin besin değerine birlikte bir göz atalım…

Amarant Besin Değeri

Tarihi eski zamanlara dayanan bu besleyici tahıl, güçlü bir lif ve protein kaynağı olmasının dışında, vitamin ve mineraller yönünden de zengindir. Gelin isterseniz, 1 bardak haşlanmış amarantın sunduğu besin maddelerine bir bakalım:

  • Kalori: 250 kalori
  • Yağ: 5.5 gram
  • Karbonhidrat: 46 gram
  • Protein: 9.3 gram
  • Fosfor: Günlük önerilen miktarın %35’ini karşılar
  • Magnezyum: Günlük önerilen miktarın %40’ını karşılar
  • Manganez: Günlük önerilen miktarın %105’ini karşılar
  • Demir: Günlük önerilen miktarın %30’unu karşılar
  • Selenyum: Günlük önerilen miktarın %20’sini karşılar
  • Bakır: Günlük önerilen miktarın %18’ini karşılar.

Amarant Kaç Kalori

Amarant, tahıl grubuna ait olmasına rağmen kalori değeri düşük bir besindir. Bir bardak haşlanmış amarant ortalama 250 gramdır ve yaklaşık kalori değeri 250 kaloridir. Ortalama bir bardak amarant, iki kişi için doyurucu bir seçenektir. Bu durumda, ½ bardak haşlanmış amarant ortalama 125 kalori içermektedir. Amarantı da bulgur ve diğer tahıllara benzer şekilde pişirerek, öğle ve akşam yemeklerinize lezzet ve lif değeri yüksek bir besin eklemek için tercih edebilirsiniz.

Amarant Sağlık Yararları

Amarant, etkileyici besin profili ile bir dizi sağlık yararını da beraberinde getirir. Amarantın sağlık yararlarından bazıları şöyledir:

  • Glutensiz Beslenmeye Uygundur

Tahıl grubuna dahil olsa da, çavdar, arpa ve buğday gibi glüten içeren bir besin değildir. Bu da, glütensiz tarifler için onu harika bir seçenek yapar. Çorbaların ve sosların kıvamını yoğunlaştırmak için tercih edebilir; et ve tavuk yemekleri ya da sebze yemeklerinin yanında doyurucu bir seçenek olarak yan yemek olarak tüketilebilir. Hamur işi yaparken, glütensiz unlar ile birlikte de kullanılabilir.

  • Kolesterol Seviyelerini Düşürür

İçerdiği sağlıklı yağlar ve antioksidanlar ile amarant, kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır.

  • İltihaplanma İle Savaşır

İçerdiği yağların iltihaplanma karşıtı özellikleri ile amarant, vücutta iltihabı azaltabilir. Bu yönüyle; kalp hastalığı, tansiyon hastalığı ve şeker hastalığı gibi iltihaplanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kronik hastalıkların riskini azaltmak için faydalıdır.

  • Kansere Karşı Koruma Sağlar

İltihaplanma riskini azaltıcı etkiye sahip bileşikleri, aynı zamanda kanserin önlenmesine de yardımcı olabilir. Güçlü antioksidan içeriği, kansere neden olabilen hücrelerdeki hasarın önlenmesine de yardımcı olabilir.

  • Kalp Sağlığı İçin Faydalıdır

Amarant ile ilgili yapılan çalışmalar, bitkisel bileşikleri ve lif içeriği ile vücutta kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir. Kan basıncını kontrol altına alması, onu kalp sağlığı için de son derece faydalı bir besin haline getirir.

  • Bitkisel Protein Kaynağıdır

Vejetaryen ya da vegansanız, bitkisel protein kaynakları sizin için son derece değerlidir. Protein kaynağı olarak amarant, aynı zamanda esansiyel amino asitlerin de iyi bir kaynağıdır. Bir bardağı ile ortalama 10 gram protein içeren amarant, hayvansal proteine göre daha kolay sindirilebilir olması ile de etkileyicidir.

  • Kalsiyum Emilimini ve Enerji Üretimini Arttırır

Esansiyel amino asit içeriği ile amarant, diğer tahıl türlerinden farklı olarak, vücutta kalsiyum emilimini arttırmaya, kas yapımına ve daha fazla enerji üretilmesine katkıda bulunur. Bu özelliği de onu diğer tahıl grubu besinlerden farklı kılar.

  • Sindirim Sistemi İçin Faydalıdır

Lif içeriği düşük bir beslenme programı; vücutta şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemlerine ve hatta daha fazla yağ depolanmasına neden olabilir. Lif içeriği yüksek amanrant; daha uzu süre tok hissetmenizi sağlarken, vücudun enerji üretimine katkı sağlamak için şeker emilimini de yavaşlatır.

  • Bağışıklığı Güçlendirir

Bağışıklık sistemini güçlendirmek pek çok yönden son derece önemlidir. Vitamin ve mineraller yönünden zengin ve güçlü antioksidan içeriğine sahip amarant ile ilgili yapılan bazı araştırmalar, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Amarant Kilo Aldırır Mı?

Tahıllar söz konusu olduğunda, akla ilk gelen sorulardan biri “Kilo aldırır mı?” sorusu oluyor. Tahıl grubuna ait olsa da, doğru tüketildiğinde amarant kilo vermenize katkı sağlayabilir. Lif yönünden zengin bir besin olan amarant ile ilgili yapılan bir çalışmada; açlık hormonu olarak bilinen grelin seviyelerini düşürmeye katkı sağladığı sonucu bulunmuştur.

Bir başka çalışma, yüksek protein alımının kalori alımını azaltma ve iştahı kontrol altına almaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bitkisel proteinlerin iyi bir kaynağı olan amarant; yüksek lif değeri ile daha uzun sürede sindirilir ve midede tokluk hissetmenin daha uzun kalmasına yardımcı olur. Bu sayede öğünde aldığınız kalorinin de daha az olması ve fazladan besin tüketilmesi engellenmiş olabilir.

Yurtdışında 252 kadın üzerinde yapılan bir çalışma, lif alımı arttıkça kilo alma eğiliminin ve vücut yağlarının azaldığını göstermiştir. Yine de, amarantın kilo vermeye katkıları hakkında daha fazla bilimsel veriye ihtiyaç vardır. Diyet yaparken amarantın besin değeri ve sağlık yararlarından yararlanmak için, onu sağlıklı bir beslenme programına dahil ettiğinizden ve hareketli bir yaşam tarzı ile birleştirdiğinizden emin olun.

Kısacası amarant; her ikisi de iştahı azalttığı ve yağ kaybına yardımcı olduğu bilinen lif ve proteinlerin iyi bir kaynağı olduğundan, sağlıklı bir beslenme programına dahil edildiğinde kilo vermeye katkı sağlayabilir.

Amarant Nasıl Tüketilir?

Haşladığınız amarantı salatalarınıza karbonhidrat kaynağı olarak ekleyebilirsiniz ya da et, tavuk, sebze yemeklerinin yanında yan yemek olarak tüketebilirsiniz. Farklı bir öğün alternetafi ararsanız da 1 kase yoğurdun içerisine; 2 yemek kaşığı haşlanmış amarant, pulbiber, kuru nana ve az miktarda tuz ekleyip tüketebilirsiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!