“Laurus nobilis” isimli defne ağacından gelen defne yaprağı, farklı çeşitleri ve farklı formları ile mutfaktan alternatif tıpa kadar pekçok alanda kullanılmaktadır. Taze, kurutulmuş, öğütülmüş ya da bütün olarak kullanılabilen defne yaprağı, çeşitli sağlık yararları ile farklı kullanım alanlarına sahiptir. Bu da onu, yemek tariflerine dahil etmek için popüler bir malzeme haline getirir. Yaprakları ve yağı ise daha çok ilaç yapımında kullanılır. Çay hazırlanabilir, banyo suyuna eklenebilir ya da ev yapımı cilt kremlerinde ezilerek kullanılabilir.

 

Şeker hastalığı, mide rahatsızlıkları, vücut ağrıları, kanser hastalıkları ve daha pek çok farklı sağlık koşulu için kullanılan defne yaprağı; çorbalarda, et yemeklerinde ve diğer yemek tariflerine eklenerek lezzet katar.

Lezzetinin ve bilinen sağlık yararlarının dışında, farklı sağlık yararları sağlayabileceğine de inanılmaktadır. Gaz problemleri, saç kepeği, kaynamalar ve eklem ağrıları, defne yaprağının bilinen diğer kullanım alanlarıdır. Tip-2 diyabeti olan kişilere fayda sağladığını gösteren bilimsel kanıtların sayısı ise sınırlıdır.

Defne Yaprağı Nedir?

Bilimsel adı “Laurus nobilis” olan defne yaprağının farklı çeşitleri, genellikle benzer bir aromaya ve görüntüye sahiptir. Ancak, besin içerikleri farklıdır.

Akdeniz’e özgü küçük bir ağaç olan defne ağacının yaprakları, binlerce yıldır hem mutfaklarda hem de tıbbi uygulamalarda kullanılmıştır ve tarihinin Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzandığı düşünülmektedir.

Çorbaları, et yemeklerini ve diğer yemeklere tat katmak için öğütülerek bir baharat olarak kullanılabilir. Bazı yemeklerde, pişirme esnasında bütün olarak kullanılır ve piştikten sonra tencereden çıkarılır.

Defne yapraklarının bütün olarak tüketimi yaygın değildir ve önerilmemektedir. Mutfakta çok geniş kapsamlı bir kullanım alanı olmasa da, tıbbi olarak kullanımı oldukça yaygındır. Aromaterapi ve bitkisel tedaviler için popüler bir malzemedir.

Defne Yaprağı Besin Değeri

Yemek tariflerine dahil edilecek tek bir defne yaprağının, o yemeğin besin değerini değiştirmesi pek mümkün değildir. Çünkü, genellikle hazırlanırken katılan yaprak, servis edilmeden önce tencereden çıkarılır. Ayrıca, çorbanın ya da et yemeğinin içinde bırakılsa bile, temel makro ve mikrobesinleri sağlayamaz.

Defne yaprağı doğranarak tüketilirse, bazı besinsel faydalarından yararlanabilirsiniz. Defne yaprağının içerdiği vitamin ve mineraller arasında; A, B6 ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve manganez mineralleri yer alır.

1 yemek kaşığı ufalanmış defne yaprağı:

  • Kalori: 5 kcal
  • Protein: 0.14 gram
  • Karbonhidrat: 1.35 gram
  • Yağ: 0.15 gram
  • Lif: 0.50 gram
  • Magnezyum: 2.16 mg
  • Fosfor: 2.03 mg
  • Potasyum: 9.5 mg
  • Kalsiyum: 15 mg
  • Demir: 0.77 mg

Defne Yaprağı Sağlık Yararları

Defne yaprağının bilinen potansiyel sağlık yararları:

  • Şeker hastalığı (günde 2 kez öğütülmüş defne yaprağının, şeker ilacı ile birlikte kullanılmasının, kan şekeri seviyelerini düşürebileceği belirtilmektedir)
  • Kolesterol seviyelerini iyileştirebilir
  • Kanser hastalıkları ile mücadele edebilir
  • Sindirim ve gaz ile ilgili şikayetleri azaltabilir
  • Epilepsi tedavisinde kullanılabilir
  • Vücut ısısını arttırır
  • Safra akışını uyarır
  • Kepek problemlerinde kullanılabilir
  • Kas ve ekmek ağrılarında tedavi edicidir
  • Kaynamaları iyileştirmek için kullanılabilir

Sindirimi iyileştirir: Defne yapraklarının, sindirim sistemi üzerinde oldukça güçlü bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. İdrar söktürücü, toksinlerden arındırıcı, mide rahatsızlıklarını giderici, Huzursuz Bağırsak Sendromu’nu yatıştırıcı ve Çölyak hastalığının semptomlarını azaltıcı bir bileşen olarak kullanılmaktadır.

Saç sağlığını ve kalitesini arttırır: Saçlarınızın sağlığını iyileştirmek ve kepek sorununu ortadan kaldırmak istiyorsanız; defne yapraklarını suda kaynattıktan sonra şampuanınızla birlikte saçınıza uygulamayı deneyebilirsiniz.

İltihaplanma karşıtıdır: Defne yaprağı ile ilgili bilinen potansiyel sağlık yararlarından biri de, vücutta iltihaplanmayı azaltma yeteneğidir. Bu yeteneği, bilimsel bir araştırma dergisinde yayınlanan bir çalışma ile de kanıtlanmıştır.

Kalp sağlığını korur: Defne yaprağının içerdiği bitkisel bileşenler, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu yönüyle, kalp sağlığını arttırmaktadır.

Stresle mücadelede yardımcıdır: Defne yaprağının bitkisel bileşenleri, özellikle de aromaterapide kullanıldığında, vücuttaki stres hormonu seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.

Kanser karşıtıdır: İçerdiği antioksidanlar ve organik bileşikler ile defne yaprağı, sağlıklı hücrelerin kanserli hücrelerle mücadele etmesine yardımcı olabilir.

Şeker hastalığı ile mücadelede yardımcıdır: Defne yaprağı ile ilgili yapılan çalışmalar, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Şeker hastalığı risk grubunda olan ya da mevcut şeker hastaları, kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmaları önlemek için defne yaprağından yardım alabilir.

Defne Yaprağı Ne Kadar Kullanılmalı?

Defne yaprağı kullanırken uygun doz; kullanacak kişinin yaşı, genel sağlık durumu, mevcut rahatsızlıkları ve diğer bazı durumlara göre değişkenlik gösterebilir.

Doğal ve bitkisel ürünlerin her zaman güvenli olmayabileceğini ve kullanılan miktara dikkat etmenin önemli olabileceğini unutmayın.

Defne Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yukarıda saydığım potansiyel sağlık yararlarından faydalanmak için, defne yaprağı çayı demlemeyi deneyebilirsiniz:

Malzemeler

  • 4-5 yaprak kurutulmuş defne yaprağı
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 4 bardak su

Defne yapraklarını ve çubuk tarçını tenceredeki suyun içine alın ve 5-6 dakika kaynatın. Daha hafif bir demleme için, sıcak suyun içerisinde defne yapraklarını demlenmeye de bırakabilirsiniz.

Defne Yaprağı Yan Etkileri Var Mı?

Defne yaprağı, bütün olarak tüketilmemelidir. Boğazda sıkışabilir ya da bağırsak sistemine zarar verebilir. Öğütülmüş olarak tüketildiğinde defne yaprağı, genellikle güvenli kabul edilir. Tıbbi olarak kısa süreli kullanıldığında da güvenli kabul edilir.

Öğütülmüş olarak ağız yoluyla alındığında ve uygun dozda alındığında genellikle güvenli kabul edilir. Ancak, defne yaprağını bütün olarak pişirirseniz, yemeği servis etmeden önce mutlaka tencereden çıkarın. Bütün olarak tüketildiğinde, sindirilmesi zor olabilir, boğazda kalabilir ya da bağırsakların astarına zarar verebilir.

Cilt yüzeyine uygulanması, potansiyel olarak güvenli kabul edilse de, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, büyük alanlarda denemeden önce, küçük bir alanda deneyerek alerjik bir reaksiyon yaratıp yaratmadığı kontrol edilmelidir.

Defne yaprağının, hamilelik döneminde ya da emzirirken güvenli olup olmadığını söylemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Bu nedenle, bir risk almamak için kullanmaktan kaçınmalısınız.

Şeker hastasıysanız, defne yaprağı tüketirken kan şekeri seviyelerinizi takip etmelisiniz. Günde 1 bardak defne yaprağı çayı içmeniz yeterli olacaktır.

Ameliyat sonrası dönemde kullanılan bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında, merkezi sinir sistemini yavaşlatabilir. Bu nedenle, bir ameliyattan en az 2 hafta öncesinde defne yaprağı tüketmekten kaçınmanız tavsiye edilir.

Kısaca oldukça sağlıklı ve besin değerinden zengin bir bitki olmasına rağmen defne yaprağını tüketmeden önce ve tükettiğiniz zamanlarda kontrollü olmalısınız. Aynı zamanda tüketim şekline ve miktarına da dikkat etmelisiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!