Mutfaklarda popüler bir sos olan hardal, kendi adını aldığı hardal bitkisinin tohumlarından elde edilir. Akdeniz ülkelerine özgü olan hardal bitkisinin hem tohumları hem de yaprakları yenilebilir. Bu da, yemekler için çok yönlü bir malzeme olduğu anlamına gelmektedir.

Yemek tariflerindeki kullanımlarının yanı sıra; hardal, alternatif tıptaki kullanımı ile Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzayan köklü bir tarihe sahiptir. Tabi ki, tamamen iyi nedenlerden dolayı!

Modern bilim dünyası, hardalı; düşük kan şekeri seviyeleri, enfeksiyonlarla mücadele ve hastalıklara karşı koruma gibi çok çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirmektedir.

Bu yazıda, hardalın etkileyici besin profili ve potansiyel sağlık yararlarını gözden geçireceğiz…

Hardal Besin Değeri

Hardal, değerli besin maddeleri açısından oldukça zengindir. Etkileyici miktarda A, C ve K vitaminleri ile bakır, kalsiyum, magnezyum, manganez ve selenyum minerallerini içerir. Ayrıca, lif açısından da zengindir.

Bunlara ek olarak; vücudu hastalıklara karşı koruduğu düşünülen antioksidanların ve diğer önemli bitkisel bileşenlerin de iyi bir kaynağıdır. Antioksidanların, vücudun savunma mekanizmasını geliştirerek hastalıklara karşı korumaya teşvik ettiği düşünülmektedir.

100 gram hardal için belirtilen temel besin değerleri şöyledir:

  • Kalori: 67 kalori
  • Protein: 4.5 gram
  • Karbonhidrat: 18.5 gram
  • Yağ: 33.6 gram
  • Lif: 3.3 gram

Temel besin maddelerinin dışında, hardal bazı önemli vitamin ve mineral ihtiyaçlarını desteklemek için de iyi bir seçim olabilir:

  • Günlük önerilen manganez ihtiyacının %21’ini karşılar
  • Günlük önerilen selenyum ihtiyacının %47’sini karşılar
  • Günlük önerilen fosfor ihtiyacının %11’ini karşılar
  • Günlük önerilen magnezyum ihtiyacının %12’sini karşılar
  • Günlük B1 vitamini ihtiyacının %23’ünü karşılar.

Hardal Sağlık Yararları

Hardal tohumu, çok uzun bir zamandır bazı hastalıkların tedavisinde geleneksel bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Hardalın sağlık yararları hakkında yapılan bazı bilimsel çalışmalar:

  • Belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir

Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada; hardaldaki bazı bitkisel bileşiklerin, vücuttaki kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye yardımcı olabileceği bulunmuştur. Bununla birlikte, bu etkinin kanıtlanabilmesi için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

  • Kan şekeri seviyelerini dengeleyebilir

İnsanlar üzerinde yapılan bir çalışmada; hardal tohumlarının kan şekeri seviyelerini düşürücü ilaçlarla birlikte kullanımının, tip-2 diyabeti olan hastalarda kan şekeri seviyelerinin, yalnızca ilaç kullanımından daha etkili bir şekilde düşürdüğü bulunmuştur.

  • Sedef hastalığını tedavi edebilir

Hardal tohumunu düzenli olarak tüketmenin; vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olarak, sedef hastalığı belirtilerinin iyileşmesini desteklemeye yardımcı olabileceği gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.

  • Enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir

Hardal tohumunun içerdiği antioksidanlar; vücudu mantar ve bakterilere karşı koruma sağlayabilir. Bununla birlikte, koruyucu etki göstermediğini belirten çalışmalar da mevcuttur.

Hardal ile ilişkilendirilen sağlık yararları etkileyici olsa da, bazı faydalarını destekleyen bilimsel çalışmaların sayısı azdır. Ayrıca, hardalın potansiyel faydaları ile ilgili yapılan araştırmaların birçoğu, hayvanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir.

Bu nedenle, hardalın tohum ya da yapraklarını tüketmenin bu faydaları aynı şekilde sağlayıp sağlamayacağı belirsizdir. Yukarıdaki öne çıkan faydalarına ek olarak, hardal ile ilişkilendirilen diğer sağlık yararları şöyledir:

  • Metabolizmayı hızlandırır
  • Sindirimi kolaylaştırır
  • Kanser hücrelerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olur
  • Romatoid Artrit’e bağlı belirtileri hafifletebilir
  • Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur
  • Astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur
  • Arı sokmalarını iyileştirmeye yardımcı olur
  • Boğaz ağrısını hafifletir

Kimler Dikkatli Tüketmeli?

Hardalın tohum ya da yapraklarını tüketmek; özellikle sağlıklı yetişkinler için güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, fazla miktarlarda düzenli olarak tüketmek; bazı insanlarda ishal, karın ağrısı ve bağırsak iltihabına neden olabilir.

Cilde doğrudan hardal tohumu ya da yaprağı uygulamak, kontakt dermatit gelişme riskini arttırabilir. Son olarak, çiğ haldeki hardal tohumu, yüksek miktarda “guatrojen” içerir. Bu bileşim, tiroidin normal işlevini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, tiroit problemleriniz varsa, çiğ olarak tüketmek yerine, yemeden önce pişirme ya da kaynatmanız daha yararlı olabilir.

Hardal Kilo Verdirir Mi?

Kilo kaybı sağlamanın en iyi yolu; dengeli beslenmek ve düzenli bir egzersiz programı oluşturmaktır. Ancak, kalori alımını önemli ölçüde kısıtlayan bir diyet programını uzun süre devam ettirmek zor olabilir. Bu yüzden yemeklerinizi farklı besinler ile tatlandırabilirsiniz.

Bununla birlikte, yemeklere hardal eklemek gibi basit değişiklikler; yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırmaya ve göbek bölgesindeki yağların azalmasına yardımcı olabilir.

Hardal tüketimi, tek başına kilo verme hedefinize ulaşmanızı sağlamasa da; sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına dahil edildiğinde, yağ yakma sürecinde size yardımcı olabilir.

Baharatlar ile ilgili yapılan çok çeşitli çalışmalar; aralarında hardalın da yer aldığı bazı baharatların içerdiği “kapsaisin” adı madde, daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olabilir.

Ancak, hardalı hazır olarak satın alacaksanız; kilo almanıza neden olmaması için, şeker içermediğinden emin olmalısınız.

Hardal Diyette Nasıl Tüketilir?

Hardal tohumları ya da hardal sos, mutfakta pek çok farklı şekillerde kullanılabilir. Salatalar, çorbalar, et ve tavuk yemekleri için çok yönlü bir katkı malzemesidir. Yemeklere keskin bir lezzet katmak için idealdir.

Diyetteyseniz ve hardalı çiğ olarak kullanmak istiyorsanız; hardal tohumlarını öğütülmüş olarak salata soslarına ekleyebilir, sıcak yemeklere ilave edebilir ya da öğüttükten sonra hardal sos hazırlayabilirsiniz.

Düşük kalorili bir seçenek sunan hardal sos; günlük beslenmenize fosfor, selenyum, kalsiyum ve demir takviyesi yapmak için basit ve lezzetli bir yoldur.

Sonuç olarak…

Hardal, en yaygın olarak mutfaklarda baharat veya sos olarak tüketilir. Ancak, tohumları ya da yapraklarını kullanarak da potansiyel sağlık yararlarından faydalanılabilir.

Kan şekeri seviyelerini dengelemek, vücutta iltihaplanmayı azaltarak enfeksiyonlara karşı korumak gibi çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilen hardal, çeşitli kanser türlerine karşı bir miktar koruma bile sağlayabilir.

Hardalın lezzetinden hoşlanıyorsanız, yemek tariflerinize normal miktarlarda eklemeniz konusunda herhangi bir risk yoktur. Ancak zayıflama diyeti yapıyorsanız her besin gibi porsiyon kontrolü yaparak tüketmelisiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!