Hindi göğüs eti yaygın tüketilmesede; iyi bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle yılbaşı akşamlarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan hindi, yurtdışında da Şükran Günü gibi yılın belirli zamanlarında temel gıdalardan biridir.

Hindi tüketimi, genellikle özel günlerde popüler olsa da; lezzetli sandviçler hazırlamak, salatalara protein ve lezzet eklemek, pratik köfteler hazırlamak ve düşük kalorili bir akşam yemeği hazırlamak için iyi bir alternatiftir.

Hindi göğüs etinin besin profili ve potansiyel sağlık yararları hakkında daha fazla bilgi sahip olmak isterseniz, yazıyı okumaya devam edin!

Hindi Göğüs Besin Değeri

85 gram pişmiş hindi göğüs eti için belirtilen besin değerleri şöyledir:

  • Kalori: 135 kalori
  • Protein: 25 gram
  • Yağ: 3.25 gram
  • Karbonhidrat: 0 gram

Temel besin maddelerinin dışında, hindi göğüs eti bazı vitamin ve minerallerin de iyi bir kaynağıdır. İçerdiği temel mikro besinler şöyledir:

  • B6 ve B12 vitaminleri
  • Selenyum
  • Çinko

Derisiz olarak pişirilmiş hindi göğüs eti, bir antioksidan görevi gören B vitaminlerinin ve selenyum gibi önemli minerallerin kaynağıdır. Daha az miktarlarda potasyum, çinko ve magnezyum da sağlar. Ayrıca; folat, fosfor, kalsiyum ve demir alımını da arttırabilir.

Hindinin bazı kısımları daha fazla vitamin ve mineral içerir, ancak kalori ve yağ değerleri de daha yüksektir. Diyetteyseniz, hindi göğüs eti en düşük kalorili hindi eti alternatifidir.

  • Karbonhidrat içermez

Hindi göğüs eti, şeker içeren bir sos ile birlikte pişirilmediği sürece, karbonhidrat değeri oldukça düşüktür. Ancak işlenmiş hindi göğüs füme gibi alternatifler şeker içerdiğinden, karbonhidrat içeriği büyük bir fark gösterebilir.

  • Yağ içeriği düşüktür

Hindi etinin yağ içeriği büyük oranda derisindedir. Bu nedenle, hindi but gibi alternatifler hindi göğse göre daha yüksek bir yağ içeriğine sahiptir. Derisinin çıkarılması ve yağ ilavesi olmadan pişirirseniz, yağ değeri oldukça düşük olur.

  • Protein değeri yüksektir

85 gramlık bir porsiyon hindi göğüs eti, ortalama 25 gramlık protein değeri ile çok iyi bir protein kaynağıdır.

Hindi Göğüs Sağlık Yararları

  • Kas kütlesini korumaya yardımcı olur

Yaşla birlikte kas kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden, yetişkinlerde kas kütlesinin korunması için vücudun günlük ihtiyaç duyduğu protein miktarının alınması önemlidir. Çok iyi bir protein kaynağı olarak hindi göğüs eti, kas kütlesini korumak için beslenme programınız için iyi bir destektir.

  • Kolon kanseri riskini azaltabilir

Et tüketimi, uzun yıllar boyunca kolon kanseri riskinde artış ile ilişkilendirilmiştir. Ancak, son yapılan çalışmalarda, hangi et türünü tercih ettiğinize göre değişiklik gösterdiği belirtilmiştir.

Kırmızı etin kolon kanseri riskinde artışa neden olması daha muhtemeldir. Özellikle dana eti, bu riski arttırabilir. İşlenmiş kırmızı et ürünleri için de aynı şey geçerlidir. Hindi göğüs eti gibi beyaz et alternatiflerini tercih etmek, kolon kanseri riskini azaltabilir.

  • Kansızlığı önlemeye yardımcı olur

Kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini içeren hindi göğüs eti, demir eksikliğine bağlı kansızlık riskini azaltmaya yardımcı bir mineral olan demirin iyi bir kaynağıdır. Ayrıca, B12 vitamini ve folat içeriği ile, kırmızı kan hücrelerinin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Düzenli olarak tüketildiğinde, kan hücrelerinin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

  • Kalp sağlığını destekler

Et ürünlerinin yağlı kısımları, kalp sağlığı söz konusu olduğunda en iyi seçenek değildir. Tüm gıdalar, sağlıklı bir beslenme programına dahil edilebilse de, yüksek miktarda doymuş yağ içerenler, kötü kolesterol seviyelerini yükseltmeye neden olabilir.

Neyse ki, derisi çıkartılmış ve doğru pişirilmiş hindi göğüs eti, iyi bir yağsız et alternatifidir. Bu da, iyi kolesterol seviyelerini korumaya ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Kimler Dikkatli Tüketmeli?

Bazı insanların hindi etine alerjisi olması mümkündür. Alerjik reaksiyonlar, diğer et türleri ile ilişkili olabilir. Et ürünleri alerjisi, her yaş grubunda görülebilir. Belirtileri; solunum problemleri, kronikleşen öksürük, kusma, ishal ve vücutta şişkinlik gibi belirtileri içerir. Hindi etine karşı bir alerjik reaksiyondan şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışın.

Hindi göğüs etinin işlenmiş versiyonları yüksek oranda sodyum içerir ve bu bazı kişiler için riskli olabilir. Isıl işlemden geçen et ürünleri, kanser gelişimi riskine katkıda bulunabilir.

Bununla birlikte; kalp hastaları, yüksek tansiyon hastaları, kolesterolü olanlar ve kısırlık riski altında olanların da işlenmiş hindi füme eti gibi işlem görmüş et ürünlerinden uzak durmaları gerekir.

Hindi Göğüs Kilo Verdirir Mi?

Hindi göğüs eti; düşük kalorili ve yüksek protein içeriğine sahip bir besin maddesidir. Proteinler, kilo kaybı ve kas kütlesini korumak için vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu besinler arasında sayılır.

Yeterli miktarda protein tüketmek; metabolizmanın hızlanmasına, iştahın kontrol altına alınmasına ve vücutta kilo kontrolü ile ilişkili hormonları dengede tutmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, hindi göğüs eti gibi yağsız et ürünleri; karın bölgesindeki yağların azalmasına yardımcı olabilir.

Protein, uyku saatleri de dahil olmak üzere, gün içerisinde daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur. Hindi göğüs eti gibi yağsız et ürünlerinin dahil edildiği bir beslenme programı, metabolizmanın hızlanmasına ve gün içerisinde %50 daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Porsiyon ölçüsüne dikkat edildiği takdirde bu besine beslenme listelerinde rahatlıkla yer verilebilir.

Hindi Göğüs Diyette Nasıl Tüketilir?

  • Hindi göğüs eti, diyette pek çok farklı şekillerde tüketilebilir:
  • Sebzelerle birlikte şişe dizilebilir
  • Baharatlarla birlikte fırına verilebilir
  • Sebze sotelere dahil edilebilir
  • Lezzetli ve doyurucu bir sandviç hazırlanabilir
  • Çorbalara eklenebilir
  • Tam buğday/kepekli makarnanın içerisine dahil edilebilir

Bunları unutmayın…

  • Mümkünse organik hindi eti satın alın. Organik hindi etinin, antibiyotik ve böcek ilacı içermesi riski daha az olasıdır.
  • Hindi eti, çabuk kurur. Bu nedenle, fazla pişirmemek en iyisidir.
  • Pişirmeden önce marine edecekseniz, buzdolabında bekletin. Hindi eti, ısıya karşı oldukça dayanıksız bir besindir.
Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!