Yemeklere kattığı lezzeti ile bilinen ve soğan ailesinin üyesi olan arpacık soğanı; keskin lezzetli kuzenine göre daha tatlıdır ve yemeklere daha hafif bir tat katar. Görüntü olarak ise kabuğu soyuldu zaman daha çok sarımsağı anımsatır. Tarihinin M.Ö 2000’li yıllarda Çin’e dayandığı düşünülen arpacık soğanı, uzun bir süredir Akdeniz mutfağından Amerika’ya, Fransa’dan Türk mutfağına kadar pek çok farklı mutfakta yemeklere tat katan popüler bir malzeme haline gelmiştir. Özellikle, düşük kalorili ve yağsız olması ile diyet listelerinin de vazgeçilmezlerinden biridir.

Lezzetine ek olarak arpacık soğanı; kanser, şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların gelişme riskini azaltan iyi bir antioksidan kaynağı sayılabilir. Soğan, sarımsak ve pırasa gibi kanserle savaşan harika bir besin olarak gösterilen arpacık soğanı; folat ve A vitamininin de iyi bir kaynağıdır. Peki, onu gerçekten tanıyor musunuz? Arpacık soğanı besin değeri ve kalorisi ne kadardır? Diğer sağlık yararları nelerdir? Kilo vermenize yardımcı olur mu? Nasıl tüketilir? Tüm bu soruların cevabı yazının devamında!

Arpacık Soğan Besin Değeri

Soğan, sarımsak, pırasa, frenk soğanı ve taze soğan ile aynı aileden gelen arpacık soğanı, dışarıdan kuru soğan ile benzerlik gösterse de, içi aslında oldukça farklıdır. 100 gram doğranmış arpacık soğan;

  • 75 kaloridir,
  • 2.5 gram protein içerir,
  • Yağ içermez,
  • 17 gram karbonhidrat içerir,
  • 3 gram lif içerir,
  • 12 mg sodyum içerir
  • Günlük kalsiyum ihtiyacının %5’ini karşılar,
  • Günlük demir ihtiyacının %7’sini karşılar,
  • Günlük magnezyum ihtiyacının %5’ini karşılar,
  • Günlük potasyum ihtiyacının %7’sini karşılar,
  • Günlük çinko ihtiyacının %5’ini karşılar,
  • Günlük folat ihtiyacının %10’unu karşılar.

Mutfaklarda yaygın olarak tüketilen kuru soğan ile karşılaştırıldığında; fosfor, magnezyum, demir, çinko, kalsiyum, folat ve potasyum gibi minerallerin; ayrıca A, B ve C vitaminleri gibi vitaminlerin de daha iyi bir kaynağıdır. Bununla birlikte arpacık soğanı bağışıklık sistemini güçlendiren, hastalıklardan korunmaya yardımcı olan antioksidanların da iyi bir kaynağıdır.

Arpacık Soğan Kaç Kalori

Düşük kalorili bir sebze olan arpacık soğanını öğünlerinize kolayca dahil edebilirsiniz. 100 gram arpacık soğanı ortalama 75 kaloridir. Kalorisinin büyük bir bölümü karbonhidratlardan gelmektedir. 100 gram arpacık soğan; günlük karbonhidrat ihtiyacının ortalama %6’sını, günlük protein ihtiyacının ortalama %5’ini karşılamaktadır.

Arpacık Soğan Kilo Verdirir Mi?

Bir gıda maddesinin tek başına kilo vermeye yardımcı olması mümkün değildir. Bununla birlikte, bazı besinler metabolizmanın hızlanmasına, kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine ve daha fazla yağ yakılmasına yardımcı olabilir. Arpacık soğanı da bu besinlerden biridir. Sağlıklı bir kiloyu destekleyebilen arpacık soğanı ile ilgili yapılan bazı çalışmalar, vücutta aşırı yağ birikimini önlemeye ve vücuttaki genel yağ kütlesinin azalmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Arpacık soğanın bu özelliği, özellikle kan şekeri seviyelerini dengeleyebilmesinden gelmektedir. 8 hafta boyunca hayvanlar üzerine yapılan bir çalışmada; insülin direnci ve kan şekeri seviyelerinde önemli bir düşüş görüldüğü gözlenmiştir. Dolayısıyla, egzersiz ile desteklenmiş sağlık bir beslenme programında arpacık soğana yer vermek, kilo vermenize katkı sağlayabilir.

arpacık soğanının faydaları nelerdir

Arpacık Soğan Sağlık Yararları

  • Antioksidan bir ajan görevi görür

Sağlık yararları ile bilinen antioksidanların iyi bir kaynağı olan arpacık soğanı, hücre mutasyonu ve çeşitli kanser türlerinin oluşumu riskini azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, arpacık soğan ile ilgili yapılan çalışmalar akciğer kanseri, ağız kanseri, mide kanseri ve meme kanserine karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.

  • Metabolizmayı hızlandırır

Değerli minerallerin iyi bir kaynağı olan arpacık soğanı; potasyum, bakır ve demir yönünden diğer soğan türlerine göre daha zengindir. İçerdiği mineraller ile vücutta kırmızı kan üretimini uyarır ve kan dolaşımı ve metabolizmayı hızlandırır. Bu da, hücre büyümesi ve iyileşmesi ile ilişkilendirilmektedir.

  • Kolesterol seviyelerini düşürür ve kalp sağlığını korur

Arpacık soğanın içerisinde yer alan bileşikler, vücutta kolesterol seviyelerini azaltma ile ilişkilendirilmektedir. Ayrıca kalp krizi, felç ve kronik kalp hastalıkları riskini azaltmaya da yardımcı olabilir.

  • Şeker hastalığını yönetmeye yardımcı olabilir

İçerdiği bileşikler sayesinde arpacık soğanı, diyabet karşıtı özelliklere sahiptir. Kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine ve tüm yaş gruplarındaki hem Tip1 hem de Tip2 diyabeti yönetmeye yardımcı olabilir.

  • Alerjik belirtileri ortadan kaldırabilir

Vücutta görülen alerjik belirtiler arasında vücutta kaşıntı, kızarıklık, doku şişmesi ve gözlerde yaşarma yer almaktadır. Mevsimsel alerjilere bağlı semptomların azalmasına ve yönetilmesine yardımcı olabileceği belirtilen bileşiklerin iyi bir kaynağı olan arpacık soğanı, ayrıca solunum yolu enfeksiyonuna bağlı semptomların azalmasına da katkı sağlar.

Arpacık Soğan Nasıl Tüketilir?

Arpacık soğanı çiğ, kavrulmuş ya da pişirilmiş olarak tüketilebilir. Güveç yemeklerinin, et ve tavuk yemeklerinin içerisine çiğ olarak atılabilir, ızgarada et ve sebzeler ile birlikte pişirilebilir, sote edilerek omlet gibi çeşitli tariflerin içerisine dahil edilebilir, çorbalarda ve sebze yemeklerinde de güzel bir aroma verici olarak kullanılabilir. Dilerseniz, balıkla birlikte fırında pişirerek de tüketebilirsiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!