Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan lahana; lezzetinin dışında, göz ardı edilemeyecek bir besin içeriğine sahiptir. Görüntü olarak marula benziyor olsa da; karnabahar ve brokoli ile birlikte Brassica ailesine ait bir sebzedir. Mor, yeşil, beyaz gibi farklı renk ve türlerde bulunabilen lahana, dünya genelinde binlerce yıldır yetiştirilmektedir. Çorbalarda, salatalarda, turşularda, dolmalarda ve daaha birçok yemekte kullanılabilir.
Lezzetinin ve mutfaktaki çok yönlülüğünün dışında, aynı zamanda temel makro ve mikro besinlerin de iyi bir kaynağıdır. Bu yazıda, lahananın etkileyici besin profiline ve potansiyel sağlık yararlarına göz attıktan sonra, kilo verme sürecinde size nasıl yardımcı olabileceğinden bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!
Beyaz Lahana Besin Değeri
Çok düşük kalorili olmasına rağmen, etkileyici bir besin profiline sahiptir. 1 bardak doğranmış çiğ lahana;
- Kalori: 22 kcal
- Protein: 1.1 gram
- Karbonhidrat: 5.2 gram
- Lif: 2.2 gram (günlük önerilen değerin %9’u)
- K vitamini: Günlük önerilen değerin %85’ini karşılar.
- C vitamini: Günlük önerilen değerin %55’ini karşılar.
- Folat: Günlük önerilen değerin %10’unu karşılar.
- Manganez: Günlük önerilen değerin %7’sini karşılar.
- Kalsiyum: Günlük önerilen değerin %5’ini karşılar.
Lahana, A ve B vitaminleri ile demir gibi diğer mineralleri de içermektedir.
Beyaz Lahana Kaç Kalori
Lahana; düşük kalorili, vitamin ve mineraller yönünden zengin, antioksidan kaynağı bir besindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikal hasarına karşı korur ve bu da, hücrelere zarar verilmesini engeller. Lahana, güçlü bir C vitamini kaynağı olarak kalp hastalıkları, bazı kanser türleri ve görme kaybını önleyebilen özelliklere de sahiptir.
Düşük kalorili olduğu için diyetinize gönül rahatlığıyla dahil edebilirsiniz. Doğranmış ya da rendelenmiş formda salatalara, çorbalara ya da diğer yemeklere ekleyebileceğiniz 100 gram lahana yalnızca 25 kaloridir. Karbonhidrat değeri düşük ve lif oranı yüksek olduğundan, sağlıklı bir beslenme programı için harika bir seçenektir!
Beyaz Lahana Sağlık Yararları
- Şeker hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir
Avrupa’da 57.000 yetişkinin katıldığı bir çalışmaya göre lahananın, şeker hastalığının önlenmesi için etkili olduğu bilinen iki sebze türünden biri olduğunu biliyor muydunuz? Geniş çaplı bir çalışma alanına sahip olan bu araştırmada, düzenli olarak lahana tüketen bireylerin tip-2 diyabet riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Çalışmaya göre tip-2 diyabet riskini azaltan diğer besinler; kök sebzeler, elma ve armut, balık, yulaf ezmesi ve çavdar ekmeğidir.
- Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
Flavonoidler ve fenol bileşikleri yönünden zengin bir besin olarak tanımlanan lahananın etkileyici bitkisel besin maddesi içeriği; lahananın kalp hastalıkları riskini azaltma ile ilişkilendirilmesinin temel nedenlerinden biridir. Antioksidanlar, cilt sağlığı ve gençliği ile genel vücut sağlığı için de son derece değerlidir.
- Sindirim sistemi için faydalıdır
Lif yönünden zengin besinler tüketmek, sindirim sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Gevrek dokusu ile lahana, bağırsak dostu liflerle yüklüdür. Bu da, bağırsak hareketlerini teşvik eder ve dışkıya hacim ekleyerek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Çözünebilir lifler yönünden de zengin bir besin olan beyaz lahananı, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısını arttırdığı da bilinmektedir.
- Kalp hastalıkları riskini azaltır
Güçlü bitkisel bileşikleri ile lahananın, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Lahananın içerdiği flavonoidleri günde 10 mg arttırmanın kalp hastalığı riskinde de %5 oranında bir düşme sağladığı çalışmalarda görülüştür. Lahana, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programının bir parçası olduğunda, kroner arter hastalığı ve tansiyon hastalığı riskini de azaltabilir.
- Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir
Yüksek tansiyon, kronik hastalıklar söz konusu olduğunda önemli bir risk faktörüdür. Yüksek tansiyonu olan hastalara, genellikle tuz alımının azaltılması önerilir. Bununla birlikte, potasyum yönünden zengin bir beslenmenin de, tansiyonu düşürmede en az tuz alımını azaltmak kadar etkili olduğu bulunmuştur. Potasyum yönünden zengin bir besin olan lahana, vücuttaki aşırı sodyumun idrar yolu ile dışarı atılmasına da yardımcı olur. 175 gram doğranmış lahana, günlük potasyum ihtiyacınızın %15’ini karşılayabilir.
- Cilt sağlığı ve güzelliği için faydalıdır
Kilo kaybına sağladığı olumlu etkilerinin dışında, lahana cilt güzelliği ve sağlığı için de harikadır. Lahana, yağ oranı düşük ve lif oranı yüksek bir besindir. Ayrıca; cildin daha sağlıklı görünmesine, renk düzensizliklerinin azalmasına ve parlak görünmesine yardımcı olan C vitamini ve beta-karotenlerin de iyi bir kaynağıdır.
- Enflamasyon ile savaşır
Enflamasyon, tek başına kötü olmasa da kronik enflamasyon, genel vücut sağlığı için son derece zararlıdır. Yapılan bir çalışmada, lahananın dahil olduğu sebze grubunu sık sık tüketen kadınlarda, enflamasyon oranının daha düşük olduğu bulunmuştur. Lahana, karnabahar ve brokoli gibi sebzeleri tüketmek, vücutta azalmış enflamasyon ile ilişkilendirilmektedir.
Beyaz Lahana Kilo Verdirir Mi?
Etkileyici besin profili ve potansiyel sağlık yararlarının yanı sıra, lahana aynı zamanda son derece lezzetli ve mutfakta çok yönlü bir sebzedir. Çiğ olarak salatlara, pişmiş olarak yemeklere, çorbalara ve çok çeşitli tariflere eklenebilir.
Vejetaryenler için de harika bir besin kaynağıdır. Lahana, hem lezzet hem de besleyicilik açısından son derece önemli olan turşu hazırlamak için de en popüler sebzelerden biridir. Çok yönlü olmasının dışında, aynı zamanda son derece ekonomiktir. Peki, lahana kilo verdirir mi?
Lahana da dahil olmak üzere, hiçbir besin tek başına kilo verme üzerinde mucizevi bir etkiye sahiptir. Bu sağlıklı besinler, bir araya gelip dengeli bir beslenme programının bir parçası haline getirildiğinde mükemmeldir.
Çok düşük kalorili bir besin olarak lahana, porsiyon kontrolü olmasına gerek kalmadan gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Lahana çorbası da son derece doyurucu ve düşük kalorilidir. Ayrıca, yağ kaybını hızlandırmaya da yardımcı olabilir. Bu özellikleriyle lahana; büyük porsiyonlar halinde tüketilerek kilo verme sürecinde size katkı sağlayabilecek bir besindir.
Lahana Çorbası ile Zayıflama
Bildiğiniz üzere, lahana çorbası ile yapılan diyet listeleri son derece meşhurdur. Düşük kalorili ve yüksek besin değerine sahip bir besin olsa da, tek bir besin ile uzun süreli beslenmek; kısa vadede kilo vermenize yardımcı olsa da, uzun vadede genel vücut sağlığı için olumsuz etkilere neden olabilir.
Lahana çorbası diyeti gibi şok diyetler uygulayarak, güçlü tutmanız gereken bağışıklık sisteminizin zayıflamasına da neden olabilirsiniz. Bu nedenle, lahana çorbası diyeti yapmak yerine, lahana çorbası ya da lahana ile hazırlayacağınız yemekleri, sağlıklı ve dengeli beslenme programınızın bir parçası haline getirmeniz en doğrusu olacaktır. Bu yemekleri yanında diğer besin gruplarından yemekler ile tüketerek daha dengeli bir öğün yapabilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin