Hurma, dünyanın pek çok tropikal bölgesinde yetişen hurma ağacının meyvesidir. Özellikle, Orta Doğu mutfağında son derece popüler olan hurma, tatlı bir lezzete sahiptir. Bazı önemli ve temel besin maddelerinin iyi bir kaynağıdır ve mutfakta çok çeşitli kullanımları vardır.

Bu yazıda, hurmanın besin profili, sağlık yararları ve kullanımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.

Hurma Besin Değeri

Hurma, harika bir besin profiline sahiptir. Genellikle kurutulmuş olarak bulunduğundan, kalori değeri çoğu taze meyveden daha yüksektir. Kalori değeri olarak, kuru üzüm ve incir gibi diğer kuru meyveler ile benzerdir.

Hurmanın kalori içeriğinin çoğu karbonhidratlardan gelir. Ayrıca, az miktarda protein de içerir. Kalorisi yüksek olsa da, önemli miktarda lif ve bazı önemli vitamin ve mineraller de içermektedir.

2 adet hurma için belirtilen besin değeri şöyledir:

  • Kalori: 133 kalori
  • Karbonhidrat: 36 gram
  • Lif: 3.2 gram
  • Protein: 0.8 gram
  • Şeker: 32 gram
  • Yağ: 0 gram

İçerdiği temel besin maddelerinin dışında, bazı günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamak için de iyi bir seçimdir:

  • Günlük önerilen bakır ihtiyacının ortalama %20’sini
  • Günlük önerilen B6 vitamini ihtiyacının ortalama %7’sini
  • Günlük önerilen magnezyum ihtiyacının ortalama %6’sını
  • Günlük önerilen potasyum ihtiyacının ortalama %7’sini
  • Günlük önerilen demir ihtiyacının %3’ünü karşılamaktadır.

Hurma, iyi bir lif kaynağıdır. Yeterli miktarda lif almak, genel vücut sağlığı için son derece önemlidir. Sadece 2 adet hurma ile günlük beslenmenize 3.5 gram lif eklemek, lif alımını arttırmanın harika bir yoludur. Lif, sindirim sağlığını iyileştirmek ve kabızlığı önlemek gibi önemli faydalar sunar.

Ayrıca, hurmanın içerdiği lif kan şekeri seviyelerini dengede tutmak için faydalı olabilir. Sindirimi yavaşlatarak, kan şekeri seviyelerindeki ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, hurmanın Glisemik İndeksi düşüktür. Bu da, özellikle şeker hastaları için, yemek sonrasında kan şekeri seviyelerindeki ani yükselmeleri önlemek için iyidir.

Hurma Sağlık Yararları

Hurma, etkileyici bir besin profile ile bir dizi potansiyel sağlık yararı da sunmaktadır. Bazı hastalıkların riskini azaltmak da dahil olmak üzere, hurma ile ilişkilendirilen sağlık yararları şunlardır:

  • İyi bir antioksidan kaynağıdır

Antioksidanlar, vücutta hücre hasarına neden olabilecek serbest radikaller ile mücadele etmede iyidir. Diğer bazı meyveler ile karşılaştırıldığında, hurma oldukça yüksek bir antioksidan değerine sahiptir.

Hurma; flavoniodler, karoteniodler ve fenolik asit gibi güçlü antioksidanların iyi bir kaynağıdır. Bunlar, özellikle iltihaplanma karşıtı, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı özellikleri ile bilinen antioksidanlardır. Bu yönüyle hurma, kalp sağlığına katkıda bulunabilir.

  • Beyin sağlığını destekler

Düzenli olarak hurma tüketmek, beyin sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Hurma ile ilgili yapılan çalışmalar; Alzheimer gibi hastalıkların riskini azaltabileceğini göstermiştir. Bir hayvan çalışmasında; hurmanın dahil olduğu yiyeceklerin, hafıza ve öğrenme yeteneğine katkı sağladığı bulunmuştur. Ayrıca, daha az kaygı ile ilişki davranışlara sahip oldukları da gözlenmiştir.

Hurmanın beyin sağlığını güçlendirici etkisi, vücutta iltihaplanmayı azalttığı bilinen antioksidanlardan kaynaklanmaktadır.

  • Normal doğumu teşvik edebilir

Özellikle, gebeliğin son haftalarında hurma yemek, normal doğumu teşvik edebilir ve sezaryen doğum ihtiyacını azaltabilir. 69 hamile kadın üzerinde yapılan bir çalışmada; hamileliğin son ayında her gün düzenli olarak birkaç tane hurma yemenin, normal doğum şansını %20 oranında arttırdığı bulunmuştur.

Hurma yemenin normal doğumu teşvik etme yeteneği var gibi görünse de, bu etkilerin doğrulanması için daha fazla bilimsel kanıta ihtiyaç vardır.

  • Doğal bir tatlandırıcıdır

Doğal meyve şekeri içeriği yüksek bir meyve olan hurma, oldukça tatlı, karamel benzeri bir lezzete sahiptir. Sunduğu besin maddeleri, yüksek lif içeriği ve antioksidanlar ile beyaz şekere harika bir doğal tatlandırıcı alternatiftir.

Tatlı hazırlarken beyaz şeker ile hurmayı değiştirmek için, hurmayı ezerek kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, bazı besin maddeleri ve lif sunsa da, kalori içeriği hala yüksek olduğundan, porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmek her zaman önemlidir.

  • Kemik sağlığını güçlendirebilir

Bu konudaki etkileri henüz kapsamlı bir şekilde araştırılmış olmasa da; içerdiği kalsiyum, magnezyum ve potasyum ile hurma, kemik sağlığı ile ilgili sorunları önleme potansiyeline sahiptir.

  • Kan şekeri seviyelerini dengeleyebilir

Düşük bir Glisemik İndeksi olan hurma, içerdiği güçlü antioksidanlar ve lif değeri ile, kan şekeri seviyelerini dengeleyebilir. Bu nedenle, şeker hastalığını kontrol altına almak için ılımlı bir şekilde tüketilebilir.

  • Kalp sağlığı için faydalıdır

İçerdiği antioksidanlar ve lif ile hurma, kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Hurma yiyerek alınan lif, kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu da, kalp hastalıklarının ortaya çıkma riskini azaltabilir.

Hurma Kilo Verdirir Mi?

Hurma, etkileyici bir besin profiline sahiptir. İyi bir karbonhidrat, lif ve antioksidan kaynağıdır. Ayrıca, şeker için harika bir doğal tatlandırıcı alternatifidir. Ancak, yine de kalorisi yüksek bir meyve olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, tüketiminde mutlaka porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Günlük alınan şeker miktarını arttırabileceğinden, sınırlı tüketilmesi önerilir.

Bununla birlikte, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına dahil edildiğinde, kilo verme sürecinde sağlıklı bir bedene kavuşmanıza katkı sağlayabilir.

Hurma Diyette Nasıl Tüketilir?

Hurmayı diyetinize eklemenin pek çok farklı yolu vardır. Çekirdekli ya da kurutulmuş olarak satın alınabilir.

Şekeri hurma ile değiştirmek için, 2 bardak hurmayı 1 bardak su ile karıştırarak bir macun hazırlayabilirsiniz.

Bununla birlikte dilerseniz; sağlıklı smoothie’lere, soslara, enerji barlarına, ev yapımı çikolatalara ve sağlıklı diğer pek çok tarife dahil edilebilir. İyi bir karbonhidrat kaynağı olduğundan, spor öncesi enerji alımını arttırmak için de tercih edilebilir.

Ayrıca; yulaf kaselerine dahil edilebilir, fıstık ezmesi, peynir ve kuruyemişlerle birlikte tüketilebilir. Serin ve kuru bir yerde saklandığında, uzun bir saklama ömrü vardır.

Sonuç Olarak

Hurma, kalorisi yüksek bir meyve olsa da; içerdiği lif, antioksidanlar ve temel besin maddeleri ile bir dizi potansiyel sağlık yararına sahiptir.

Sindirim sistemi, kemik sağlığı ve kalp sağlığı için faydalı olabilir. Aynı zamanda, bazı kronik hastalıkların riskini azaltmaya da yardımcı olabilir.

Diyetteyken, iyi bir atıştırmalık seçeneği sunar. Spor öncesi enerji barlara, smoothie’lere ve çeşitli tatlı ve yemek tariflerine doğal bir tatlandırıcı olarak dahil edilebilir.

Mutfakta çok yönlüdür ve lezzetli bir atıştırmalık seçeneğidir. Badem, fındık ezmesi ve peynir gibi yumuşak dokulu yiyecekler ile birlikte harikadır.

Sağlık yararları ve çok yönlülüğünün dışında, yine de kalorisinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, aşırı miktarlarda tüketilmemesi gerektiğini bilmek önemlidir. Bu nedenle, en iyisi porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmektir.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!