Herkese merhaba! Yine çok güzel bir konu ile karşınızdayım. Konumuz; ödem atmak için ne yapabiliriz? Sizlere, bir de ödem attırıcı çay tarifi vereceğim. Ödem atmak isteyen herkes bu söylediğim önerilere dikkat edebilir ve verdiğim içecek tarifini yapabilir. Ödem atmak için iki tane yöntem var; birincisi, vücuda az ödem tutacak şeyleri almak, ikincisi de vücuttan ödem atacak şeyleri tüketmek. 5 önerim de bunun özerine olacak. Dilerseniz, sözü daha fazla uzatmadan ilk önerimle başlayalım!

  • Glüten içeren besinlerden uzak durun.

Önemli olan, ödem yapan şeyleri vücuda almamak. Bunlar nelerdir? Karbonhidrat grubu diyebiliriz. Örnek verecek olursak; beyaz undan yapılan her şey (hamur işinin çoğu glüten içerir), bulgur, makarna grubundan olabildiğince uzak durun. Peki, regli döneminde nasıl yapacaksınız? Adet takviminizi biliyorsanız; o haftaya girerken, bu besinlerin tüketimini minimuma indirin ki, vücudunuz en az oranda ödem tutsun.

  • Tuz tüketimini günlük 6 gr ile sınırlandırın.

Hepimizin tansiyon hastası olması gerekmiyor. Ancak, biliyoruz ki tuz sağlığımız için zararlı. Bu nedenle, tuzu olabildiğince az tüketmeye çalışın. Yemeklere salça ya da baharat koyuyorsanız tuz koymayın. Bu tür tuzu azaltma yöntemlerini denediğiniz zaman; göreceksiniz ki, vücudunuzda daha az şişkinlik var.

Tuz tüketimi, vücutta şişmeye neden oluyor. Şişme de ne yapıyor? Bizi rahatsız ediyor. Bu nedenle, günlük 6 gramdan fazla tuz tüketmemeye çalışın. Peki, bu miktarı nasıl ayarlayacaksınız? 6 gram için 1 çay kaşığı kadar diyebiliriz. Tansiyon hastası değilseniz ya da böbrek taşınız yoksa, 6 gramın altında herhangi bir sıkıntı yok. Ancak, 6 gramın üzerine çıkmak vücuda her türlü zarar veriyor ve ödem tutuyor. Bu nedenle, tuzdan uzak durmalısınız.

  • Salamura, şarküteri, turşu ve konserve ürünlerinden uzak durun.

Şarküteri ürünleri; hindi füme, pastırma, sucuk, salam, sosis. Bunlar, vücudumuzda ödem tutabilir. Şalgam, turşu, konserve ürünlerin hepsinin içerisinde tuz var. Bu nedenle, onlardan da uzak durmalısınız. Bu sayede, ekstra tuz almamış olursunuz. Turşu genellikle atlanıyor. Bazı danışanlarım soruyor ama %80’i, turşunun ödem yapacağını fark etmiyor. Bu nedenle, tartılmaya yakın günlerde ya da regl döneminize yakın günlerde, saydığım bu tür besinleri olabildiğince sıfırlayın ki vücudunuzda ödem az olsun.

  • Günde 2 litre su tüketin.

Saydığımız ilk 3 madde, tuz içeren besinlerden uzak tutmayı içeriyordu. Kalan maddeler de vücuttaki ödemi atma üzerine.

Mutlaka, her gün 2 litre su içmelisiniz. Bu miktar vücudunuz için yeterli olacaktır. Vücudunuz yaklaşık olarak 2 litre suyu almadığı zaman; “Vücuduma su gelmiyor, ne yapayım? Su tutayım” diyor. Yani, bünyesinde var olan suyu atmıyor ki, daha sonrasında susuzluk yaşamasın diye temkinli davranıyor.

  • Kiraz sapı, mısır püskülü, maydanoz, yeşil çay, biberiye gibi bitki çaylarından faydalanabilirsiniz.

Bazı hastalıklarınız varsa, bu bitkiler sizin için zararlı olabilir. Özellikle; böbrek hastalığınız varsa, emziriyorsanız, gebeyseniz, 18 yaşın altındaysanız ve şeker hastasıysanız diyetisyeninize danışmanızı öneririm.

2-3 yemek kaşığı kadar bitkiyi 1 litre su ile kaynatıp gün içerisinde içerseniz, vücudunuzdaki ödem atacaktır. Ancak, bunu ödeminiz olduğu tespit edilmişse yapın. Yani, ödem olduğunu gerçekten hissediyorsanız ya da adet dönemine giriyorsanız; bu tür bitkileri kaynatarak, gün aşırı içebilirsiniz.

Ödem Atan İçecek Tarifi

*Eğer ciddi bir hastalığınız varsa, bu tarifi uygulamanızı önermiyorum!

Malzemeler

  • 1 litre su
  • 2 yemek kaşığı kiraz sapı
  • 2 yemek kaşığı mısır püskülü
  • 1 fındık kadar taze zencefil
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 dilim limon
  • İsteğe bağlı 1 çubuk tarçın

Malzemeleri tencerede kaynatın ve kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Karışımı; ister sıcak çay gibi içebilir, isterseniz dolapta soğuttuktan sonra içebilirsiniz. Bu tarifi, gün aşırı olarak yapmanızı öneriyorum. Bu şekilde, ödeminizi atmanıza yardımcı olacaktır.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!