Ahududu; lezzetli tatlılar, kahvaltı için yulaflı kaseler, smoothie içecekler ve reçel yapmak için çok tanıdık ve çok lezzetli bir yaz meyvesidir. İngilizcede “berry” olarak tanıdığımız kırmızı meyve grubuna giren ve içerdiği antioksidan miktarı ile lezzetinin dışında aynı zamanda oldukça da değerli bir meyve olan ahududu; özellikle taze tüketildiğinde, çok çeşitli sağlık yararlarını da beraberinde getirmektedir.

Geleneksel olarak, bitkisel ilaçlarda kullanılan ahududu, kadın sağlığı söz konusu olduğunda da oldukça değerli bir meyvedir. Kısacası ahududu, yaşamın pek çok aşamasında genel vücut sağlığı için faydalı olan besin içerikleri ile doludur. Sağlık yararları ve nasıl kullanılacağı da dahil olmak üzere ahududu çayı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, yazıyı okumaya devam edebilirsiniz!

Ahududu Çayı Sağlık Yararları

  • Doğumu Kolaylaştırır

Ahududu çayı, rahim duvarı üzerindeki olumlu etkileri sayesinde doğumu kolaylaştırabilir. Ayrıca, kasları güçlendirici etkileri sayesinde, doğumun daha hızlı ve daha az acı verici bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilir. Bütün bu etkileri içerdiği fragine maddesi sayesinde olmaktadır.

  • Sindirime Yardımcıdır

İltihap giderici özellikleri bulunan ahududu çayı, mide ağrılarının hafifletilmesinde ve kabızlığın giderilmesinde faydalıdır. Kas kasılmalarını hafifletmesi, bağırsak hareketlerini iyileştirmesi gibi faydaları ile de vücuttaki kramp ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. Ancak, aşırı miktarda tüketildiğinde ishal oluşumunu tetiklediği de görülmüştür. Bu nedenle, tüketiminde doğru doz oldukça önemlidir.

  • Bağışıklığı Kuvvetlendirir

Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışma, ahududu çayının çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu göstermiştir. Ahududunun bu özelliği, böğürtlen gibi diğer kırmızı meyvelerden daha güçlüdür. İçerdiği antioksidan ve C vitamini sayesinde bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.

  • Doğurganlığı Arttırır

Ahududu çayı, hem kadın hem de erkekte doğurganlık tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Vücutta hormon seviyelerini dengelediği düşünülen bu çay, üreme yeteneğinin artmasına katkı sağlamakta ve vücuttaki hormon dengesizliklerini azaltmaktadır.

  • Vücutta İltihaplanmayı Azaltır

İltihaplanma karşıtı etkilere sahip olan ahududu çayı, içerdiği güçlü antioksidanlar ile enflamasyona bağlı sağlık sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bu sayede vücutta iltihap oluşumu riskini de azaltabilir.

  • Cilt Sağlığını İyileştirir

Cilt tahrişlerinde geçmişten beri geleneksel bir yöntem olarak kullanılan ahududu; içerdiği yüksek orandaki antioksidan, C ve E vitaminleri sayesinde cilt kalitesi ve sağlığını arttırmada oldukça etkilidir. Bu yönüyle ahududu çayı; ciltteki akne, egzama ve sedef hastalığı gibi sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir.

  • Metabolizmayı Hızlandırır

“Ahududu çayı kilo verdirir mi?” sorusunun cevabına birazdan aşağıda değineceğiz. Yine de, genel olarak bahsedelim istedim… Düşük kalorili ve metabolizma uyarıcı özelliklere sahip bir çay olan ahududu çayı, kilo vermek isteyen kişiler arasında da popülerdir. Ayrıca, kan şekerini dengeleyerek daha uzun süre tok hissetmenize de yardımcı olabilir.

Ahududu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Ahududu çayını çok kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken;

  • 1 çay kaşığı taze ahududu yapraklarını
  • 1 bardak kaynar su ile karıştırmaktır.

Kaynar suda 6-8 dakika demledikten sonra suyunu süzerek içebilirsiniz. Yaz aylarındaysanız ve soğuk bir içecek tarifi arıyorsanız şu tarifimi de deneyebilirsiniz:

  • 2 litre su
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 4 poşet ahududu çayı
  • 1-2 bardak ahududu

Önceden kaynatılmış suyun içerisine çubuk tarçın ve poşet çayları ekleyip 5-10 dakika demleyin. Daha sonra suyu süzüp sürahiye alın. İçerisine ahududu tanelerini ekleyin ve soğuduktan sonra buzları da ekleyerek servis edin. Sıcak günlerde şekerli ve asitli içecekler tüketmek yerine hazırladığınız bu karışımı içebilirsiniz.

Ahududu Çayı Yan Etkileri Var Mı? Ne Kadar Tüketilmeli?

Ahududu çayı, besin değeri yüksek, sağlık yararları ile dolu bir çaydır. Ancak, her bitki ve meyve çayında olduğu gibi aşırı tüketiminde bazı yan etkilerinden söz edilebilir.

  • Diüretik etkilere sahip olabileceğinden, çok fazla tuvalete gitmeniz gerekebilir.
  • Aşırı tüketiminde müshil etkisi yaratarak ishal olmanıza neden olabilir.
  • Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde düşük riskini arttırabilir.

Ahududu Çayı Kilo Verdirir Mi?

Kalorisi düşük bir meyve olan ahududu, çay formunda diyet yaparken de gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Çok iyi bir vitamin-mineral kaynağı olan ahududu çayı, tatlı krizlerinin bastırılmasına ve daha uzun süre tokluk hissedilmesine katkı sağlayabilir. Buzdolabındaki şekerli atıştırmalıklar yerine bir fincan ahududu çayı içmeyi denerseniz fazladan kalori almamış olursunuz. Ayrıca diüretik etkisi ve metabolizma hızlandırıcı özellikleri sayesinde de kilo verme sürecinde size faydalı olabilir.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!