Toplum olarak çay içme alışkanlığımız oldukça yaygın; bitki çayları da içebileceğiniz en sağlıklı seçeneklerden biridir. Bitkilerin içerdiği vitamin, mineral, antioksidan ve diğer değerli bileşenler, hem kısa hem de uzun vadede size çok çeşitli sağlık yararları sunabilir. Bitki çayları; kadın sağlığından kilo vermeye, uykusuzluktan sindirim problemlerine, sinir yatıştırıcı, cilt güzelleştirici, vücuttan fazla yağ kaybı sağlayıcı, ağrı giderici, enerji verici ve daha pek çok özelliğe sahiptir. Aynı zamanda gün içerisinde tükettiğiniz gazlı, şekerli ya da kafeinli içeceklere de sağlıklı, harika birer alternatiftir.
İnternette dolaşırken, adını belki de ilk kez duyduğunuz çeşitli bitki çayı isimleri ile karşılaşabilirsiniz. Ancak, pek çoğumuzun mutfağında sıklıkla yer alan bir bitki çayı var ki, sağlığa yararları saymakla bitmiyor! İşte bu çaylardan birisi olan adaçayından bahsediyorum. Bu yazıda; adaçayının ne olduğundan, faydalarından, potansiyel yan etkilerinden, nasıl tüketilmesi gerektiğinden ve kilo vermeye herhangi bir katkısı olup olmadığından bahsedeceğiz. Yazımıza adaçayının potansiyel sağlık yararlarına göz atarak başlayalım!
Adaçayı Sağlık Yararları
Pek çok potansiyel sağlık yararını aynı anda sunan adaçayı, aynı isimli bitkinin yapraklarından elde edilen doğal bir bitki çayıdır. Çok çeşitli tıbbi yeteneklere sahip olan adaçayının en bilinen özellikleri; iyi bir idrar söktürücü ve doğal bir öksürük ilacı olmasıdır. Bununla birlikte; vücutta iltihaplanma karşıtı, antioksidan kaynağı ve mikrop giderici olarak da kullanılabilir. Yapılan çalışmalar, bir yandan kilo vermeye yardımcı olurken, bir yandan da saç sağlığını iyileştirebileceğini de göstermiştir. “Adaçayı neden bu kadar popüler?” diye merak ediyorsanız;
- Yaşa bağlı bilişsel gerilemede,
- Aşırı terleme problemlerinde,
- Yaygın olarak görülen mide ekşimesinde,
- Sıcak basmalarında,
- Uykusuzluk problemlerinde ve
- Boğaz ağrısında doğal bir ilaç olarak sıkça tercih edilmektedir.
Genel olarak belirtilen sağlık yararları ise şöyledir:
- Menopozla birlikte görülen sıcak basmaları ve terlemeleri azaltır
Menopozla ilişkilendirilen sıcak basmaları ve aşırı terlemelere karşı faydalı olabileceğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Menopoz dönemindeki kadınların adaçayı tüketimi ile ilgili yapılan bir çalışmada, 1 ay düzenli tüketildiğinde sıcak basmalarının %50 oranında azaldığı gözlenmiştir. Bu oran, iki ayın sonunda %64’e kadar yükselmiştir.
- Ağız ülserlerinde faydalıdır
Temel ağız bakımı için adaçayı, kekik çayı ile birlikte karıştırılarak doğal bir gargara hazırlanabilir. Adaçayı, iltihap ve mikrop karşıtı özellikleri ile ağız kenarında çıkan yaralar ve ağız ülserleri üzerinde de etkili olabilir.
- Saç Kalitesinin Arttırır
Özellikle de boya ve çeşitli kimyasal işlemlere maruz kalan ve cansızlaşan saçlar söz konusu olduğunda, dışarıdan yapılan uygulamaların dışında içeriden sağlanan katkılar da oldukça değerlidir. Adaçayının saç uzamasını hızlandırabileceğini gösteren bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur.
- Kolesterol Seviyelerini Düşürebilir
Yukarıda saydığım çok çeşitli sağlık yararlarının dışında, adaçayı ile ilgili bilinen bir diğer önemli faydası da kolesterol seviyelerine olan etkisidir. Kalp hastalıkları ile ilişkilendirilen kolesterol seviyeleri ve adaçayı arasındaki ilişki üzerine yapılan 2009 tarihli bir çalışma, düzenli tüketildiğinde adaçayının kötü kolesterol seviyelerinde bir azalma sağladığı ve genel bir iyileşme yaşandığını göstermiştir.
Adaçayı Nasıl Hazırlanır?
Adaçayı suda kaynatılarak mı yoksa sıcak suda bekletilerek mi demlenmeli? Maksimum şekilde faydalanmak için nasıl hazırlanmalı?
- 1 yemek kaşığı taze adaçayı yaprağı
- 250-300 ml su
- İsteğe bağlı bal ya da limon suyu
Çaydanlıkta ya da tencerede kaynattığınız suyun içerisine adaçayı yapraklarını ekleyin ve sıcak suyun içerisinde 6-8 dakika demlenmeye bırakın. Demleme süresini uzun tutarsanız, aroması da o kadar yoğun olacaktır. Çay yapraklarını suyun içerisinden çıkardıktan sonra, bal ve limon ekleyerek tüketebilirsiniz.
Soğuk Adaçayı Tarifi
Farklı bir lezzet arayanlar ve sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler için sizlere bir de soğuk adaçayı tarifim var. Bunun için;
- 6 bardak su
- 1 tatlı kaşığı taze adaçayı yaprağı
- 2 çay kaşığı taze nane yaprağı
- 1 çay kaşığı papatya çayı
- Buz küpleri
Bitki çayı yapraklarını kaynamış suyun içerisine bırakın ve 10 dakika demlendirin. Suyunu süzdükten sonra, oda sıcaklığına gelene kadar suyu bekletin. Ardından bir sürahiye alın ve içerisine buz küplerini de ekleyin. Biraz buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Adaçayı Yan Etkileri Var Mı? Ne Kadar Tüketilmeli?
Adaçayı, bitkisel bir besin olmasına rağmen doğru tüketilmediğinde bazı potansiyel yan etkilerinden söz edilebilir. Fazla tüketildiğinde adaçayı; ciltte tahriş, döküntü gibi alerjik reaksiyonlara ya da nefes almada zorluk gibi semptomlara neden olabilir. Bazen, mide bulantısı da görülebilir. Adaçayının yan etkilerinin görülme riskini en aza indirmek için, tüketimini günlük 1-2 fincan ile sınırlandırmanızı öneririm.
Hamile ya da emziren bir anneyseniz, benzer etkilerden kaçınmak için bu dönemlerde adaçayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Ancak, düşük riskini arttırabileceğini gösteren çalışmalar mevcut olduğundan, gebelikte adaçayı tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Adaçayı Kilo Verdirir Mi?
Bitki çayları söz konusu olduğunda, en çok merak edilen etkilerden biri kilo vermeye ve yağ yakmaya olan etkileri oluyor. Pek çok sağlık koşulu nedeniyle tüketebileceğiniz adaçayının, doğru tüketildiğinde vücuttan yağ kaybı sağlayabileceği belirtiliyor. Metabolizma hızlandırıcı bir etkiye sahip olan adaçayını, sağlıklı ve dengeli beslenme düzeninizde daha fazla yağ yakmak için yardımcı bir besin olarak kullanabilirsiniz. Ancak, hiçbir bitki çayı ya da besinin, kilo verme üzerinde tek başına fayda sağlamayacağını, dengeli beslenmenin ve düzensiz bir egzersiz rutinine sahip olmanın çok önemli olduğunu da unutmayın. Diğer bitki çaylarında görüşmek üzere. Hoşça kalın!
Siz de fikrinizi belirtin