Temel amino asitlerin ve vücut için büyük önem taşıyan demir mineralinin mükemmel bir kaynağı olan antrikot, son derece sağlıklı ve besleyici bir besin seçeneğidir. Tabi ki, metabolizmayla ilgili her şeyde olduğu gibi, antrikotun yararları da denge ile ilgilidir. Çok faydalı bir besin bile, çok fazla tüketildiğinde zararlı olabilir. Özellikle de kırmızı et söz konusu olduğunda, uzun vadede böbrek hasarları söz konusu olabilir. Ayrıca, vücutta üre üretimine de neden olabilir. Dolayısıyla, her besinde olduğu gibi, doğru miktarlarda tüketerek ve her şeyden yiyerek beslenmek en doğrusu olacaktır.
Bu kez, konumuz antrikot! Sağlıklı, besleyici ve bir o kadar da lezzetli ve doyurucu bir kırmızı et seçeneği olan antrikot bizim için ne anlama geliyor? Hangi temel besin maddelerini içeriyor? Diyet yaparken nasıl tüketilmeli? Kaç kalori? Sağlığa faydaları nelerdir? İşte, antrikota dair merak ettiğiniz soruların cevapları…
Antrikot Besin Değeri (100 gram)
- Kalori: 291 kalori
- Karbonhidrat: 0 gram
- Protein: 25 gram
- Yağ: 22 gram
- Çoklu doymamış yağ: 1 gram
- Tekli doymamış yağ: 11 gram
- Lif: 0 gram
- Şeker: 0 gram
- D vitamini: 7 IU
- A vitamini: 25 IU
- Demir: 2.2 mg
- B6 vitamini: 0.5 mg
- Magnezyum: 22 mg
- Kolesterol: 75 mg
- Sodyum: 48 mg
Antrikot ayrıca; günlük çinko ihtiyacının %36’sını, günlük selenyum ihtiyacının %42’sini, günlük B12 vitamini ihtiyacının %78’ini, günlük demir ihtiyacının %18’ini ve günlük potasyum ihtiyacının %20’sini karşılamaktadır.
Antrikot Kaç Kalori
Antrikot, küçük bir miktarı ile iyi bir protein ve sağlıklı yağ kaynağıdır. Lezzetli bir akşam yemeği seçeneği olarak tercih edeceğiniz 100 gram ızgara antrikot ortalama 300 kalori içermektedir. Karbonhidrat ve şeker içermediğinden, düşük karbonhidrat alımına dayalı bir beslenme programına gönül rahatlığıyla dahil edilebilir. Bununla birlikte, yüksek oranda protein içerdiğinden, özellikle spor sonrası öğün olarak da tercih edilebilir.
Antrikot Sağlık Yararları
- Kansızlıkla mücadele eder
Kansızlık, kırmızı kan hücrelerinin sayısında bir azalma olduğunda ortaya çıkar ve vücuda yeterli demir kaynakları alınmadığında görülür. Kansızlığa bağlı oalrak kronikleşen yorgunluk ve halsizlik gib problemler de görülebilir. Kırmızı et ürünü sayılan antrikot da içerdiği B12 vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin daha fazla üretilmesine yardımcı olarak kansızlık ile mücadele edilmesini sağlar.
- Zihinsel sağlık için faydalıdır
Beyin gücü yaşa bağlı olarak zamanla zayıflar ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelinir. Antrikot tüketmek, içerdiği B6 ve B12 vitaminleri ile nörolojik hastalıkların riskini azaltabilir. Bununla birlikte, sinirlerin sağlıklı kalmasına ve bunamanın önlenmesine de yardımcı olmaktadır.
- Ruh halini iyileştirebilir
Modern dünyanın insanları olarak, genellikle ruh halimizi ihmal etme eğilimindeyiz. Sürekli olarak depresif bir ruh halindeyseniz, bu değişimlerin sebebi besin yetersizliğinden kaynaklanıyor olabilir. İçerdiği B12 vitamini ve folat ile sinir sistemini sağlıklı tutan antrikot, ruh halinizin iyileşmesine yardımcı olabilir.
- Kalp sağlığı için faydalı olabilir
Kalp sağlığı söz konusu olduğunda, kırmızı et genellikle “öcü” gibi gösterilse de, doğru tüketildiğinde içerdiği protein ve sağlıklı yağlar ile kalp sağlığı için de çok faydalıdır. İçerdiği vitaminler ile vücuttaki homosistein seviyelerini azaltan kırmızı et, azalan kalp krizi ve felç riski ile ilişkilendirilmektedir.
- Bağışıklığı Güçlendirir
Bağışıklık sistemi zayıfladığında, vücutta hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelir. Biftek ve antrikot gibi kırmızı et ürünlerinin içerdiği bileşikler, bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, içerdiği selenyum ile vücudu çeşitli virüslere karşı daha güçlü hale getirebilir. Bununla birlikte içerdiği çinko da, soğuk algınlığı ile mücadele etmenize yardımcı olabilir.
Antrikot Kilo Aldırır Mı?
Kırmızı et ürünleri, doğru pişirme teknikleri uygulandığında genellikle kilo alma tehlikesi oluşturmaz. Bu nedenle, yağda kızartma gibi kızartma yöntemlerinden kesinlikle uzak durulmalıdır. Eti çok pişirmek de içindeki besin maddelerinin azalmasına neden olur. Bu yüzden etin pişirilme şekli oldukça önemlidir. Özellikle ızgara, fırında veya haşlama gibi pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Etli sebze veya bakliyat yemeklerini de etin kendi yağı ile pişirebilir, ektra yağ eklemeyebilirsiniz.
Antrikot aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olması sayesinde sindirilmesi daha uzun süren bir besindir. Bu da, daha uzun süre tokluk hissi anlamına gelir. Proteinler, gün içerisinde kalori kısıtlandırması yapmanızı kolaylaştırır. Porsiyon kontrolüne dikkat edildiğinde, antrikot gibi kırmızı et ürünleri, kilo vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca, spor yapan kişilerin özellikle kas sağlıkları için harika bir öğün seçeneği sayılabilir.
Diyet Yaparken Nasıl Tüketilmeli?
Her bireyin günlük alması gereken kalori miktarı boy, kilo, yaş, cinsiyet, sağlık durumu gibi pekçok faktöre bağlı olarak değişir. Buna bağlı olarak günlük almanız gereken protein miktarı ve yemeniz gereken et miktarında da farklılıklar olur. Ancak ortalama bir miktar verecek olursak yetişkin bir kadının günlük 120-150 gr; yetişkin bir erkeğinde 200-250 gr et tüketmesi yeterli olacaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu etin pişirilme şekli çok önemlidir. Eti ızgara veya haşlama yöntemleri ile tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kalorinin çok yükselmemesi için kremalı vyae peynirli soslar yerine etinizi karabiber, kimyon, pulbiber, köri gibi baharatlar ile tatlandırabilirsiniz.
Doğru beslenmenin ilk kuralı bir öğünde protein, yağ ve karbonhidrat kaynaklarının dengeli bir şekilde yer almasıdır. Bu yüzden etinizin yanında mevsim salata, tahıl ekmeği ve yoğurt gibi besin çeşitlerini porsiyonlarına dikkat ederek tüketebilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin