Ev yoğurdu hangi hastalıklardan korur?

Yoğurt ve özellikle ev yoğurdu genellikle kalsiyum kaynağı olarak bilinir. Fosfor ve flor minerallerinin; B2 ve B12 vitaminlerinin de kaynağıdır. Doyurucu bir besin olan yoğurt birçok hastalığın önlenmesinde de etkilidir. Fosfor minerali sayesinde hücre yenilenmesini sağlar; kalsiyum minerali ise çocuklarda diş ve kemik sağlığına yardımcı olurken, yetişkinlerde osteoporoz riskini azaltır. Zengin protein kaynağı olmasından dolayı dokuların gelişmesi ve onarılmasında etkilidir. Yıpranan kasların onarılmasında ve kas artışında görev alır. (kaynak: Sağlık Bakanlığı)

Yapılan son çalışmalarda yoğurdun yüksek tansiyon riskini azalttığı bulunmuştur. Her gün 1 kase tüketilen yoğurdun, büyük tansiyonunun normal değerlere düşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Yoğurdun bir diğer faydası ise; bağışıklık sistemini desteklemesi ve enfeksiyon görülme riskini azaltmasıdır. Yoğurt aynı zamanda bağırsak sağlığı için de faydalıdır. Bunda etkili olan en önemli unsur ise prebiyotik ve probiyotik açısından zengin olmasıdır.

Ev yoğurdu ne kadar tüketilmelidir?

Yoğurdun faydalarından daha iyi yararlanmak için katkı maddesinden uzak evde yapılan doğal yoğurtların tüketilmesi gerekir. Ev yoğurdu probiyotik açısından daha zengindir. Besin emiliminde görevli villusların da yapısını koruyarak bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde etkili olurlar. Kabızlık, iştah, hazımsızlık gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidirler. Ev yoğurdu içerik açısından daha zengin ve hijyenik olur.

Proteinden, vitamin ve minerallerden zengin olan süt ve süt ürünlerini, yetişkinler günde 2-3 porsiyon; çocuklar, gençler, menopoz sonrası kadınlar, gebe ve emziklilik dönemindeki kadınlar günde 3-4 porsiyon tüketmelidir.

Ev yoğurdu için dikkat edilmesi gerekenler

  • Satın alınan sütün sağlıklı ve hijyenik olması gerekir. Süt mikroorganizmaların kolaylıkla çoğalabileceği bir ortamdır. Bu yüzden tüketilecek sütün güvenilir yerden alınmasına ve taze olmasına dikkat edilmelidir.
  • Kullanılacak sütün iyi kaynatılması gerekir. Kaynatılmayan sütten tüberküloz ve brusellozis gibi hastalıklar bulaşabilir. Süt kaynatılırken fokurdamaya başladığı zaman altı kısılıp 5-8 dakika daha kaynatılmalıdır. Uzun süre kaynatılan sütte vitamin ve mineral kaybı görülebilir.

Kişiye özel ve sağlıklı diyet programları nasıl olmalı?

Size özel beslenme ve diyet programları için iletişim sayfamızdan randevu alabilir, Uzaktaysanız telefonunuza Appstore ve Playstore üzerinden yükleyebileceğiniz Cepte Diyetisyen mobil uygulaması ile online diyet programlarımıza hemen başlayabilirsiniz. Bunun için tıklayıp bilgi alabilirsiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!