Herkese merhaba! Yine, çok güzel bir konu ile karşınızdayım. Instagram hesabımdan, “Diyeti neden bıraktınız?” ve “En son ne zaman diyetisyene gittiniz?” gibi sorular sormuştum. O kadar çok yorum geldi ki! Ben de, herkesin ortak diyet bırakma nedenlerini topladım ve onunla ilgili olarak sizlere önerilerde bulunmaya karar verdim. 6 tane tespit belirledim. Her biri için sizlere önerilerde bulunacağım. O halde, sözü daha fazla uzatmadan başlayalım…

  • Diyet programı size ve yaşamınıza uygun olmayabilir

Bazen, size otomatik diyet listeleri verilir. Bunlar, herkese verilen listelerdir. Yaşam tarzınıza uymayabilir, çalışma tarzınıza uymayabilir, yediğiniz ve yemediğiniz besinler olabilir. Diyet programı size uymuyorsa, bunu kolaylıkla sürdüremezsiniz. Diyet programı sürdürülebilir olmadığında da diyeti bırakırsınız.

Burada yapacağınız şey; mutlaka diyetisyeninizi çalışma koşullarınız, yaşam tarzınız, kahvaltı saatleriniz hakkında bilgilendirmek olmalıdır.

  • Aynı diyet listelerini uygulamak motivasyon kaybettirir.

Diyet planları değişmediği zaman sıkılabilirsiniz. Diyet listeleri, her gittiğinizde aynı oluyorsa motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Aynı diyet listesini yapmak istemediği için de diyeti bırakabilirsiniz.

Diyetisyeninizde; size arada değişik listeler vermesini isteyebilirsiniz. Yoğurt kürleri, detoks programları tercih edebilirsiniz. Bu şekilde motivasyonunuz artabilir ve diyeti bırakmayabilirsiniz.

  • Düşük kalorili ve aç bırakan diyet listeleri ile diyet yapmak zorlaşır.

Çok düşük kalorili, sizi aç bırakacak verilmiş olabilir. Böyle listelerle, aç kalırsınız ve bu açlık zamanla psikolojinizi bozmaya başlar. Ve siz, bazı besinlere karşı çok fazla istek duyarsınız. Bu şekilde de, bir yerden sonra diyeti bırakıyorsunuz.

Burada önemli olan şudur; mutlaka, diyetisyeninizi, “Hocam ben aç kalıyorum”, “Günün şu saatinde acıkıyorum” diye yönlendirmelisiniz. Bu şekilde, o da sizi çok iyi anlayacaktır. Genelde, diyetisyene giden kişiler çok hızlı kilo vermek istediği için, orada küçük bir yanlış anlaşılma oluyor olabilir. Kendinizi diyetisyeninize ifade ettiğiniz zaman, listenizi size göre planlayacaktır.

  • Diyet yapmaya hazır olmayabilirsiniz.

Bu, en önemli nedenlerden biridir. Bir şeyi gerçekten istemek, kararlılık çok önemlidir. Eğer, bir şeyi çok isterseniz, o konuda kararlıysanız ve “Ben bunu mutlaka yapacağım” derseniz, hiçbir şey size engel olmaz. Mutlaka, doğru dönemi beklemenizi öneriyorum.

Yapamayacağınız ve zor bir dönemdeyseniz, aşırı iş yoğunluğunuz varsa, bu sizi diyet yapmaktan alıkoyabilir. Kafanızda şu fikir oluşabilir; “ben diyet yapamıyorum”. Hayır, aslında belki çok uygun bir dönemde gitmediniz ve diyeti kafanızda planlayamadınız ve yapamadınız. Bunun için, doğru zamanı beklemek ve gerçekten kararlı olmak çok önemli. Bu nedenle, her zaman kendinize şans verin.

“Geçen sene diyete başladım ama yapamadım”. Olabilir, belki gerçekten hazır değildiniz. Bu yıl, tekrar denemelisiniz. Vücudunuza ve kendinize tekrar şans vermelisiniz.

  • Kan değerlerinizde sıkıntı olabilir

Ne yeseniz doymayabilirsiniz, çok fazla açlık yaşayabilirsiniz. Örnek olarak; insülin direnci böyle bir durumdur. Vücudunuz ne yerse yesin, doymamış hisseder ve sürekli bir şeyler yemek ister. Bu kişi de, “Ben diyet yapıyorum ama asla doymuyorum. Demek ki, ben diyet yapabilecek yapıda biri değilim” gibi yanlış düşüncelere girebilir.

Mutlaka, diyetisyene gitmeden önce kan değerlerinize baktırmanızı öneriyorum. Bu değerler; şeker, tiroit, insülin direnci, karaciğer yağlanması, kolesterol, D vitamini ve demir seviyelerine bakılmasını öneriyoruz. Özellikle, tiroidiniz bozuk olduğu zaman kilo veremeyebilirsiniz. Yine, “Ben diyet yapıyorum ve kilo veremiyorum” diyerek diyeti bırakabilirsiniz. Bu nedenle, sizin için her zaman engel oluşturur.

O yüzden, diyetisyene gitmeden önce mutlaka genel bir kan tahlili yaptırmalı ve diyetinize ona göre başlayın.

  • Hep aynı besinleri yemek motivasyon kaybettirir.

“Hep haşlanmış yumurta yiyorum. Asla, başka kahvaltı vermiyorlar” diyebilirsiniz. Burada; bir gün kahvaltıda yumurta + peynir türü bir kahvaltı yapabilirsiniz, bir gün tavada omlet yapabilirsiniz, ertesi gün yulaf ezmesi ile kahvaltı yapılabilir, ertesi gün kepekli tost tüketilebilir. Her gün, diyetinize çeşit katabilirsiniz.

Diyetisyene gittiğiniz zaman, bunu talep ederseniz, diyetisyeniniz size hazırlayacaktır. “Et yemekten sıkıldım” diyebilirsiniz. Onun yerine; pazılı yumurta, menemen, omlet, kabaklı yumurta gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz. Bunlar da, sizin protein hakkınızı karşılamış olacaktır. Bu tür tariflerle, diyetlerinizi renklendirebilirsiniz ve sıkılmamış olursunuz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!