Çoğumuz, diyete başlamanın sevdiğimiz gıdalardan vazgeçmek anlamına geldiğini düşünüyoruz. Tatlı yok, abur cubur yok, cips yok, çikolata yok ve eğlence yok mu? Ancak, bu tür bir diyet aslında daha fazla yeme isteği uyandırabilir ve yasak yiyeceklere odaklanmanıza neden olabilir. Bu da, zamanından çok önce terk edilmiş hedeflere yol açabilir. Gerçek şu ki, diyetinizde mantıklı bir şekilde kaçamak yaptığınız sürece, kilo vermeye devam ederken kek de yiyebilirsiniz.

En sevilen yiyecekleri elinizden almak, diyetiniz için ölüm çanlarının çalmasına neden olabilir. En sevdiğiniz yiyeceklerin ara sıra tadını çıkarmakla, sevdiğiniz her şeyi yemek arasında bir fark var. Kontrollü bir diyet sürdürmenin anahtarı; neyi ne kadar yiyeceğinize karar vermek ve sonra tam bilinçle yemektir. Daha  sonra, diyetinize kaldığınız yerden devam edin.

Herkes, kısa bir süre için kısıtlayıcı bir diyet uygulayabilir. Ancak er ya da geç, çoğu insan, reddettiği yiyeceklere geri dönecektir. Öyleyse neden mantıklı bir diyet yapmıyorsunuz? Bu sayede, uzun vadede başarı şansınız çok daha yüksek olacaktır. Neyi ne kadar tüketeceğinizi bildiğinizde, daha fazla kontrole sahip olursunuz. Besin içeriğini ne kadar çok bilirseniz, o kadar rahat tercih edebilir ve diyetinize adapte edebilirsiniz. Portakallı  kek de buna örneklerden biri…

Portakallı Kek Kalori ve Besin Değeri

Geleneksel tariflere göre hazırlanmış 1 ince dilim portakallı kek, ortalama 200 kalori içerir. Diğer temel besin maddelerinin oranları ise ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • 2 gram protein
  • 28 gram karbonhidrat
  • 0 gram lif
  • 6 gram yağ
  • 16 gram şeker

Yukarıda görebileceğiniz gibi, portakallı kekin içerdiği kalori değerinin büyük bir kısmı karbonhidratlardan gelmektedir. Karbonhidrat içeriği ise büyük ölçüde şekerdir. Lif içermemesi ve Glisemik İndeksi yüksek olması nedeniyle, yedikten kısa bir süre sonra yeniden açlık hissetmenize neden olabilir. Kalori değeri benzer olsa da; beyaz un yerine yulaf unu, keçiboynuzu unu gibi alternatifler kullanmak ve şeker yerine kuru meyve, organik bal gibi alternatifler eklemek  daha iyi bir seçim olacaktır. Bu şekilde tercih edilen kek kan şekerinizi de hızlı düşürmeyecek, daha uzun süre tokluk verecektir.

Portakallı Kek Kilo Aldırır Mı?

Kek yemek istiyor ama aynı zamanda kilo verme konusunda endişeleniyorsanız, umutsuzluğa kapılmayın. Hala kilo verirken, bir dilim portakallı kek gibi hayattaki tatlı şeylerin tadını çıkarmak tamamen mümkündür. Ne yazık ki, tüm gün öylece uzanıp kek yiyemezsiniz. Ancak düzenli egzersiz yapmak, yediğiniz kek miktarına ve genel kalori alımınıza dikkat etmek, kiloları uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

Portakallı Kek Diyette Nasıl Tüketilir?

Kek gibi kalorisi yüksek yiyecekleri, günün ortasında yemek daha mantıklıdır. Akşam hafif bir yemek yemek daha doğru olacaktır. Günün geç saatlerinde kalorisi yüksek besinler tüketmek; vücudunuzun kalori yakmak için gün içinde zaman kalmaması nedeniyle kilo almanıza neden olabilir.

Düşük enerji yoğunluğa sahip, yani kalorisi daha düşük olan ve tok hissetmenizi sağlayacak bol taze meyve ve sebze tüketin. Çok fazla sebze- meyve tüketmek, yemeklerden sonra hala tok hissederken daha az kalori tüketmenize yardımcı olur.

Portakallı keki, yemekten sonra ılımlı miktarda yiyin, öğün yerine tüketmeyin. Buradaki ılımlı miktar, avuç içinize sığdırabileceğiniz kadar olmalıdır. Kalori alımınıza dikkat edin ve bir yemek günlüğü tutun. Kilo vermek; ne tür yiyecekler yediğiniz kadar, aldığınız kalori miktarı ile de ilgilenir. Günlük kalori miktarınızı ortalama 1400-2000 kalori arasında tutmaya özen gösterin.

Düzenli Egzersiz Yapın

Küçük kaçamaklar yapmak istiyor ve aynı zamanda kilo almak istemiyorsanız, düzenli olarak egzersiz yapın. Kilo vermek ve kilo vermeyi sürdürmek için haftada 4 veya 5 gün ortalama 45-60 dakika orta yoğunluklu fiziksel egzersiz yapın.

Düşük Kalorili Alternatifler Tercih Edin

Portakallı keke ve yediğiniz diğer yiyeceklere, az yağlı malzemeler ve düşük kalorili tatlandırıcılar ekleyin. Küçük değişiklikler ile günde sadece 100-200 kalori azaltmak bile fark yaratabilir. Bu 100-200 kalori, yılda toplam 4-5 kiloya kadar çıkabilir. Yani, kalori alımındaki küçük değişiklikler, daha sağlıklı bir kilo aralığında olmanızı sağlayabilir.

Anlaşılması gereken ilk şey, bir portakallı keki hazırlarken kullanacağınız malzemelerdir. Tüm yiyecekler bir kalori ve besin profiline sahiptir. Bunlar, her bir yiyeceğin iştahınızı ve sağlığınızı nasıl etkilediğini anlamanın anahtarıdır. Geleneksel tariflere göre hazırlanmış bir portakallı kek; rafine şeker, doymuş yağ ve işlenmiş karbonhidratlar içerir. Birkaç basit değişiklik ile, ısırmak üzere olduğunuz kek diliminin kalorisini büyük ölçüde azaltabilir ve besin değerini arttırabilirsiniz.

Un Alternatifleri

Beyaz un, geleneksel kek tariflerinin ana malzemesidir. Diyet yaparken de kek yemek istiyorsanız, beyaz undan uzak durun. Çavdar, keçiboynuzu, tam buğday, siyez ve karabuğday gibi besin değeri yüksek unlar tercih etmek; düşük Glisemik İndeksli karbonhidrat, protein ve B vitaminleri almanızı sağlar.

Süt Alternatifleri

Tam yağlı süt, kek için önemli bir yere sahip olabilir. Onun yerine yağsız süt, badem sütü ve soya sütü gibi alternatifleri kullanmak daha sağlıklı bir yoldur. Yağsız süt, daha düşük bir kalori değerine sahiptir. Ancak, besin profilini hala korur.

Yağ Alternatifleri

Kek tariflerinde tereyağın rolü, unu hamur oluşana kadar ıslak ve yapışkan hale getirmektir. Bu nedenle, tereyağı yerine alternatif ararken, geniş bir seçim yelpazesine sahiptir. En iyi tereyağı alternatifleri; zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, süzme yoğurt ve fındık ezmesidir. Bunlar, tereyağı ile benzer bir kalori değerine sahip olsa da iyi yağ, protein, kalsiyum ve lif yönünden zengin bir besin profiline sahiptirler. Tereyağından hem daha besleyici hem de daha doyurucudurlar.

Şeker Alternatifleri

Bir portakallı kek yapımında, aslında şekerin yaptığı tek şey boş enerji ve tatlılık katmaktır. Onun yerine; kurutulmuş meyve, organik bal, dondurulmuş meyve veya taze meyve-sebzeler gibi doğal tatlı malzemeler kullanılabilir.. Ancak, paketlenmiş kuru meyvelere eklenen koruyucu maddelere dikkat edin. Unutmayın, malzemeler ne kadar az işlenirse o kadar iyidir.

Porsiyon Kontrolüne Dikkat Edin

Portakallı kek diliminizin boyutu; ne sıklıkla tükettiğinize ve aktivite seviyenize bağlıdır. Porsiyon, bir kafede servis edilebilecek miktarın yaklaşık yarısı olmalıdır. Kendinizi dizginlemekte zorlanıyorsanız, dilimi incelterek daha büyük bir dilim görünümü yaratabilirsiniz. Bir dilim portakallı kekin bile diyetinize ne kadar kalori eklediğini bilmeli ve diğer öğünlerinizi buna göre dengelemelisiniz.

Öğle yemeğinde bir dilim ekmek yemek ya da beş çayında kahvenin yanında bir dilim portakallı kek yemek, bir sonraki öğünde ekmek ya da pirinçten daha az yemeniz veya tamamen kaldırmanız gerektiği anlamına geliyor. Yani diyette tamamen yasak besin yoktur; sadece ne zaman ve be kadar yemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Ve sonrasında ki öğünlerinizde de kaloriyi dengelemeye çalışmalısınız.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!