Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli? Diyabet Diyeti Listesi Örneği
Bu yazımızda sizlere “diyabet diyeti” ile “şeker hastaları nasıl beslenmeli?” konusu hakkında tüm ayrıntılardan bahsedeceğim. Ayrıca Diyabet Diyet Listesi örneğini yazının sonunda bulabilirsiniz. Kişiye özel diyabet diyeti programını buradan inceleyebilirsiniz veya iletişim sayfamdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Diyabet Nedir? Şeker Hastalığı Nedir?
Diyabet Hastalığına ilk Mısırda rastlanmıştır veya dile getirilmiştir. Mısırda bulunan eserlerde veya yazılarda şöyle tarif edilmiştir ‘O kadar susamıştı ki Nil nehrini içebilirdi’ diye hastalığı anlatmışlardır. Diyabet hastalığının 2 tür çeşidi vardır. Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak ikiye ayrılır.
Tip 1 Diyabet Nedir?
Tip 1 Diyabet insüline bağımlı olan diyabet hastalığı olarak bilinir. Genellikle çocukluk çağında başlayarak daha sık görülür. Vücutta insülin salgılanmadığı için insülin kullanmaları gereklidir. Vücut bir bağışıklık sistemi problemi sonrasında insülin salgılayan hücreleri harab eder ve %90 oranında insülin üretilemez. Bu türü %10-15 oranda şeker hastalarında görülür. (Bknz: Tip 1 Diyabet Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri)
Tip 2 Diyabet Nedir?
Tip 2 Diyabet toplumda daha sık görülmektedir. Tip 2 Diyabet ise, insüline bağımlı olmayan şeker hastalığıdır. Vücutta insülin üretimi vardır fakat insülin reseptörleri bozulduğu için hücrelere glikoz girişi sağlanamaz, glikoz kanda kalır ve yükselir. Genellikle yetişkin ve kilo problemi yaşayanlarda daha sık görülen bir türdür. Şeker hastalarının %80-85 lik kısmını oluşturur. Tip 2 diyabet daha çok bir yaşam biçimi hastalığıdır. Yani tansiyon, obezite, yüksek kan yağları ve göbek bölgesi kiloları fazla olan kişilerde sıklıkla rastlanmaktadır.
Ayrıntılar için, Tip 2 Diyabet Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Artık yanlış beslenme ve kiloya bağlı olarak gençlerde de görülmektedir. Sağlıklı beslenme ile birlikte tablet ilaç alarak tedavi edilebilir. Bazı doktorlar böbreklere daha az zarar verdiği düşüncesiyle insülin kullanımı da önerebilirler. Peki, şeker hastaları nasıl beslenmeli ve diyabet diyeti konusuna geçmeden önce kan şekeri değeriniz ne olmalıdır?
Ayrıca, Diyabet Hastaları Nasıl Zayıflar? ve Nasıl Diyet Yapmalı? konusunda çektiğim video’yu aşağıdan seyredebilirsiniz.
Normal Kan Şekeri Değerleri Ne Olmalıdır?
Açlık kan şekeri sağlıklı bireylerde 70-100 mg/dl arasında olmalıdır. Açlık kan şekerimizi 6-8 saat açlık süresinden sonra ölçebiliriz. En doğru açlık kan şekeri sabah aç karnına bakılan şekerdir. Tokluk kan şekeri yemekten 2 saat sonra bakılan kan şekeridir. Yemeğin ilk lokmasından itibaren 2 saat geçmesi gerekir. Tokluk kan şekeri 100-140 mg/dl arasında olmalıdır. Bu değerlerinizde bir farklılık varsa dahiliye doktoruna muayene olmalısınız.
Eğer tespit edilmiş şeker hastalığınız varsa hedeflerimiz yukardaki değerlerden farklı olacaktır. Açlık kan şekeriniz 90-130 mg/dl arası ise, tokluk kan şekeriniz 160 mg/dl altında ise dengede demektir. Bknz: Kan Şekeri Değerleri Ne Olmalıdır? Açlık ve Tok Tokluk Kan Şekeri Değerleri Tablosu
Diyabet diyeti ve şeker hastaları nasıl beslenmeli konusundan önce şeker hastalığı nedenleri hakkında biraz bilgi edinelim.
Şeker Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Tip 1 Diyabet genel olarak genetik geçişlidir. Aile büyüklerinde rastlanır ve genetik olarak gelir. Fakat nadirde olsa ailesinde olmadan çevresel etmenler, stres, inek sütü tüketimi ve enfeksiyon kaynaklı olarakta ortaya çıktığı düşünülmektedir. Tip 2 Diyabet ise yine ailede yetişkin yaşlarda görülebilen şeker bozukluğu genetik olarak görülebilir. Ama Tip 2 Diyabetin en önemli nedeni yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezite kaynaklıdır. Kilo alımını ve yüksek kan yağları şeker hastalığını tetikler. Bu tip şeker hastalıkları erken teşhiste diyabet diyeti ile geri döndürebilir ama kişi eğer dikkat etmez ise çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir. (Kaynak: WebMD Diabetes)
Peki kimlerde şeker hastalığı görülme riski fazladır:
- Ailesinde şeker hastası olanlar,
- Fazla kilolu insanlar,
- Göbek bölgesi yağlananlar,
- Kandaki yağ miktarı fazla olanlar,
- Hareketsiz bir yaşan tarzı sürenler,
- Yüksek tansiyonu olanlar
Diyabet diyeti ve şeker hastaları nasıl beslenmeli konusuna geçmeden önce, peki şeker hastalığı belirtileri nelerdir?
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Yüksek kan glikozuna bağlı olarak birçok belirti görülür.
- Sık sık idrara çıkma: Böbreklerimiz kan glikozunu filtreler ve idrara kaçmasını engeller. Ama eğer kandaki kan şekeri düzeyi artarsa glikoz idrara geçer. Kandaki şekeri azaltmak için sık sık idrara çıkma yaşanır.
- Aşırı susama: Kandaki şeker düzeyi arttıkça sık sık idrara çıkma yaşanır ve sonucunda susama düzeyi de artar.
- Açlık hissetme ve Doyamama: Kişiler ne kadar beslense bile sindirilen karbonhidratlar glikoz olarak kana karışır fakat insülin reseptörleri bozuk veya insülin yokluğu sebebi ile hücrelere glikoz girişi sağlanamaz ve doyma hissi vücutta oluşmaz.
- Ağızda kötü aseton kokusu: Kandaki glikoz kullanılamasa bile hücrelerin yaşamı devam ettirmesi gerekir bu yüzden yağ asitlerini sindirip kullanmaya başlar yağ asitleri sindirimi sonucu ortaya çıkan bu aseton kokusu ağızdan hissedilir. Buna diyabetik ketoasidoz da denir.
- Gözlerde Kızarıklık: Kanda şeker yükseldiğinde gözlerde kızarıklık oluşur.
- Asabiyet ve sinirlilik hali: Hücreler kandaki glikozu kullanamadığı için uzun süren açlıklarda kan şekeri bozukluğuna bağlı olarak sinirlilik hali gözlemlenir.
- Yaraların geç iyileşmesi
- Cildin kuru ve kaşıntılı olması
- Uzun açlıklarda el ayak titremesi- soğuk ter boşalması
- Çok yemek tüketilmesine rağmen zayıflık ve halsizlik
- Bazen bulanık görmek
Diyabet Tedavisi Nasıl Olur?
Diyabet tedavisindeki amaç kan şekerini olması gereken seviyeye getirip dengede kalmasını sağlamaktır. Yüksek olmaması gerektiği gibi kan şekerinin çok düşmesi de tehlikelidir. Kan şekerini dengelemek komplikasyanları azaltmak ve var olanlarında ilerlemesini engellemek adına çok önemlidir. Kan şekeri seviyeniz normale ne kadar yakınsa diğer organlarınıza minumum hasar verir.
En önemli tedavi beslenme tedavisidir. Çünkü son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezite yüzünden diyabetli insan sayısı yüksek artış göstermiştir. Sağlıklı beslenme ve diyabet diyeti ile diyabet kontrol altına alınabilir.
Diyabet tedavisinde ikinci önemli olan mutlaka egzersiz yapmaktır. Egzersiz yapmak özellikle yürüyüş yapmak vücudun kandaki şekeri daha iyi kullanmasını ve hücrelerin insüline yanıtını artırır. Özellikle Tip 2 diyabette yürüyüş yapmak kilo vermeye yardımcı olduğu için çok faydalıdır.
Üçüncü ve en önemlisi ilaç/insülin tedavisidir. Tip 1 Diyabet için insülin kullanımı çok gereklidir. İnsülin yaşam için gereklidir. Tip 2 Diyabette ise doktoruna bağlı olarak değişir ama ilaç ile takipli kişiler çoğunluktadır. Diyabette kan şekerini dengede tutmak için mutlaka eğitimini almak önemlidir. Diyabet vakıflarından eğitim almak gerekir.
Şeker Hastaları Nasıl Zayıflar?
Tip 1 Diyabet hastaları genellikle aşırı zayıftır ve kilo kaybetmemesi gerekir. Asıl obezite Tip 2 Diyabette sağlığı tehdit eder ve şeker dengesini bozar. Tip 2 diyabet hastaları kullandıkları şeker ilaçlarına uygun bir diyet ile takip edilmelidir. Yaşına, boyuna ve cinsiyetine göre metabolizma hızı hesaplanmalı ve fiziksel aktivitesi göz önünde bulunarak yaktığı kalori hesaplanmalıdır. Yaktığı kalorinin 200-300 kalori düşüğü kadar alarak zayıflayabilir. Hesaplanan kalorinin %55-60 karbonhidrat , %12-15 protein ve %25-30 u yağdan gelecek şekilde dengelenmelidir.
Diyabet hastaları zayıflamak uğruna çok düşük kalorili diyabet diyet listesi uygulamamalı ve diyabet diyeti uygularken karbonhidratı çıkarmamalıdır. Hazırlanan diyabet diyet listesi 3 ana öğün ve 3 ara öğün içermelidir. Ara öğünlerde taze meyve, kuru yemiş, ayran, peynir, galeta, grissini veya süt tüketilebilir. Glisemik indeksi düşük besinler ile oluşturulan diyet planları ile sağlıklı bir şekilde zayıflayabilirler. Ayda 2-4 kilo vermeleri normaldir. Daha hızlı kilo vermeleri sürekli kan şekerlerinin bozulmasına neden olabilir. Diyabet diyet listesi örneğini yazının sonunda bulabilirsiniz.
Diyabet Diyeti Nasıl Olmalıdır?
Şeker hastaları nasıl beslenmeli: Diyabet tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ideal kiloda olmaktır. Eğer kilo oranı fazla ise kan şekeri dengesi sağlanamayabilir. Diyabet diyeti uygularken glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekeri ani yükseltir ve çok ani düşürür bu durumda kan şekerinin dalgalanması ve bozulmasına sebep olur.
Peki, şeker hastaları nasıl beslenmeli?
- Günlük olarak alması gereken karbonhidrat, yağ ve protein dengesi iyi ayarlanmalıdır. Sadece proteine dayalı bir diyet ile kişi büyük zarar görebilir.
- 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünlere protein ve karbonhidrat bir arada alınmalıdır. 1 adet taze meyve ve ayran tüketimi gibi.
- Ana öğünlerinde mutlaka kalsiyum kaynağı tüketimi şekeri dengelemek adına çok önemlidir. Her öğünde az yağlı yoğurt veya ayran tüketimi önemlidir kan şekerini stabil tutacak ani düşme veya yükselmeyi azaltacaktır.
- Glisemik indeksi düşük besinler tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ve çavdarlı ekmek, beyaz pirinç yerine bulgur veya kepekli makarna tüketilmelidir.
- Her öğününde tam buğday ekmeği ve salata tüketimine özen göstermelidir.
- Tereyağı, kızartılmış besinler ve basit şeker içeriği olan besinlerden uzak durmalıdır.
- Her gün 2-3 litre arası su tüketimi olmalıdır.
- Meyve, yoğurt ve sularına tarçın ekleyerek tatlı ve şeker isteğini azaltabilir.
- Paketli gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır çünkü şeker ve tuz içerir.
- İç yağı, kuyruk yağı, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.
- Tatlı, bisküvi, pasta, kek gibi basit şeker besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
- Börek veya simit gibi besinlerde beyaz un içerdiği unutulmamalı ve nadir olarak tüketilmelidir.
1 Haftalık Diyabet Diyet Listesi Listesi Örneği
Aşağıda genel olarak Diyabet Diyeti Listesi bulunması gereken besinleri görebilirsiniz. Bu, Diyabet Diyet Listesi örnektir, kişiye özel diyet listeleri için iletim sayfamdan bana ulaşabilirsiniz.
Kahvaltı:
- 1 adet haşlama yumurta veya yağsız tavada omlet
- 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir
- Mevsim yeşillikleri
- 6 adet az tuzlu zeytin veya 2 adet ceviz
- 2-3 dilim tam buğdaylı ekmek
Ara Öğün:
- 1 porsiyon meyve
- 1 bardak az yağlı ayran
Öğlen:
- Zeytinyağlı sebze veya bakliyat yemeği
- 2-3 dilim kepekli ekmek
- 1 kase az yağlı yoğurt
- Bol yeşillik ile yapılmış Salata
Ara öğün:
- 1 dilim az yağlı beyaz peynir
- 1 dilim tam buğday ekmeği
Akşam:
- 120 -180 gram et tavuk balık yağsız
- 2 bardak ayran veya 1 kase yoğurt
- Bol yeşillikli Salata
- 1-2 dilim tam buğday ekmek
Gece:
- 1 bardak yarım yağlı süt veya yoğurt
- 1 porsiyon meyve
Bu diyabet diyet listesi bilgilendirme amaçlıdır mutlaka diyetisyeninize danışmanız önerilir. Ayrıca, bir önceki Tiroid Hastaları Nasıl Zayıflar? Tiroid Diyeti ve 1 Haftalık Diyet Listesi başlıklı yazıma göz atabilirsiniz. Tiroid tedavisi ve uygulayabileceğiniz tiroid diyeti hakkında tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Ben şeker çıktı ve zayıf ladigim.nasil yamek yemeliyim
Merhaba,
Yukarıdaki diyabet diyeti örnek diyet listesine göz atabilirsiniz.
Allah senden razı olsun çok güzel yazmışsın 😍 bir sorum olcak yazmış olduğun haftalık diyeti devam edebilirmiyiz yoksa bir haftadan sonra başka diyet mi uygulamamiz gerekiyor sevgilerimle
Evet, bu diyet örnek bir plandır. Uzun süreli uygulanabilir.
Merhaba 39 yaşındayım. bende tip2 şeker yüksek tansiyon uyku apnesi kolostirol ve kilo var 110 kg boy 177cm şimdi 3ay olarak ele alırsak kilo var ve iştah çok var bir ay iyi isem diğer 2ay kötü yani bazen günlerce insülin vuruyorum. Dengesiz bir beslenme şekli beni mahvediyor kilo vermek istiyorum ama en fazla 1 ay gidiyor 4ile6kilo civarında veriyorum ama tekrar 10olarak alıyorum. Kafam allak bullak ne yapsam elimde patlıyor
Merhabalar hocam annem 62 yaşında ve 65 kilo diyabetik rahatsızlığı var sizden ricam nasıl bir proğram uygulanmalı diyet konusunda bu konuda destek verirseniz minnettar kalırım.
Teşekkür ederim
Merhaba,
Appstore veya Playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı yükleyebilirsiniz. Diyet programlarım kısmından sağlık bilgilerinize özel diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
MERHABA 53 YASINDAYIM 10 YILDIR ŞEKER HASTASIYIM 100 KİLOYUM 1.65 BOYUNDAYIM GÜNDE 3 GÜNDÜZ BİRDE GECE İNSİLİN YAP.NE YAPA BİLİRİM TEŞEKKÜR
Merhaba Aynur Hanım,
Appstore veya playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı yükleyebilirsiniz. Diyet programlarım kısmından sağlık bilgilerinize özel diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
Ben glifor 1000 mg kullanıyorum ve100 kiloyum nasıl kilo vermeliyim
Merhaba Yasemin Hanım,
Appstore veya playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı yükleyebilirsiniz. Diyet programlarım kısmından sağlık bilgilerinize özel diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
6-7 senedir şeker hastasıyım insülin kullanıyorum ama son bir aydır şeker değerim 250-320 arasında çıkıyor bunun için bir diyet listesi önerebilir misiniz ? Şimdiden herşey için teşekkürler.
Merhaba,
Appstore veya Playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı indirebilirsiniz. Sağlık bilgilerinize özel diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
Merhaba Ayşe hanım bende insulin direnci var karaciğerde yağlanma var boy 1.60 kilo 110 glucopage kullanıyorum diyetisyen bana
Sabah kahvaltı 2 yumurta 1 dilim peynir domates salatalık
Öğlen yeşil salata 150 gr tavuk yada balık
İlkindi 1 dilim tam buğday ekm 1 dilim peynir domataes salatalık
Akşam 150 gr tavuk yada balık yeşil salata verdi.
Bu diyeti çok uzun süreli yapamıyorum her hafta aynı şekilde aynı yiyecekler değişmiyor.
Merhaba İpek Hanım,
Karaciğer yağlanmanız olduğu için çok yüksek protein almamalısınız. Bu diyet size uygun değildir. Öğlen veya akşam yemeğinin birinden eti kaldırıp sebzeye çevirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Eğer bulabilirseniz başka bir diyetisyen ile devam edin.
Sevgiler,
İştahımı kapatıcı bir yönteminiz var mı tip 1 diyabetliyim ve tatlılara çok özeniyorum yiyorum
Merhaba,
Siz bir çay tarifi veriyim. 1 lt ılık suyun içine, 2 çubuk tarçın, 5-6 adet karanfil, 2 dilim limon, maydonoz veya nane koyup güne yayarak tüketin. Çok işinize yarayacaktır, sürekli kullanabilirsiniz bir zararı olmaz.
Sevgiler,
Merabalar
Ben de insülin direnci var
Ve ayni zaman da bebegimi emziriyorum
Ben napcam nasi kilo vercem 25 kilo fazlam var
Merhaba,
Bebeğiniz kaç aylıktır?
Merhabalar ayşe hocam yazılarınızı ve önerilerinizi çok beğeniyor ve takip etmeye çalışıyorum ben 39 yaşında 1. 62 boyunda ve 100 kiliyom 5yildir şeker hastasiyim tatli seyleri hic sevmiyorum cayimi da sekersiz iciyorum kolestrol de var tansiyonda gitgellerde bana göre bir diyet programı gönderirseniz sevinirim simdiden teskkur ederim
Merhaba,
Appstore veya Playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı yükleyebilir, oradan sağlık bilgilerinize özel diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
mrb benim insülin direncim yüksek çıktı sürekli açim hiç doymuyorum halsizlik yorgunluk oluyor kilo alıyorum nasıl zayifkayabilirim nasıl tok kalkabilirim
Merhaba Kudret Hanım,
Sağlıklı diyet listesi uyguladıktan sonra en fazla 1 hafta zorluk yaşarsınız. Daha sonra, vücudunuz alışır ve kan şekeriniz dengeye oturur. Ayrıca, Appstore veya Playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı yükleyebilir, oradan sağlık bilgilerinize özel diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
merhaba ben tip 1 diyabetliyim 14 yaşında ve 86 kiloyum çok iştahlıyım iştahımı nasıl kesebilirim ?
Merhaba,
Basit şekerden kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü, iştah açar. Şu su tarifini yapabilirsiniz:
1 litre ılık su içine 2 çubuk tarçın, 5-6 adet karanfil, 1 dilim limon ekleyerek. Bu suyu gün boyu tüketebilirsin, iştahını kapatacaktır.
Sevgiler,
Merhaba bende hamilelikte şeker yüklemesinde tok 140 çıktı ve devamlı açlık hissi ve çok axıkınca el ayak titremesi gibi belirtiler var ve şu anki kilomdan çok rahatsızım bebeğim 3 ayını bitirdi ve sadece emziriyorum aç kaldığımda da sütüm gelmiyo hemen tatlı bişeyler yiyorum 80 kiloyum hamile kaldığımda 63 kiloydum lütfen yardımcı olur musunuz zayıflamak istiyorum ama bi yandan da sütüm olsun istiyorum
Merhaba,
Appstore veya Playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı yükleyip, diyet programlarım kısmından diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz. Talep ederken, not kısmına 3 aylık bebeğiniz olduğunu mutlaka belirtin.
Sevgiler,
Merhaba hocam bende de şeker çıktı glukofen verdi doktor nelere dikkat etmem lazım
Merhaba,
Bu yazının en sonunda örnek diyet listesi mevcut, oraya göz atabilirsiniz.
Sevgiler,
Merhabalar ben tıp1 diyabet hastasıyım polikistik overde var insülin direncimde var bi türlü kilo veremiyorum ne yapmam lazım acaba
Merhaba,
Appstore veya Playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı yükleyip, diyet programlarım kısmından diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
Merhabalar.15 yıldır tip2 diyabet hastasıyım.beslenme listenize baktım hemen hemen uyguluyorum.ama yinede şekerim üç aylık 7.5.ve karaciğer yağlanması var.ne yapabilirim
Merhaba,
Kiloya ve tahlillere bağlı olarak diyet listeleri değişmektedir. Appstore veya Playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı yükleyip, diyet programlarım kısmından diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
Selamün aleyküm hocam çok güzel anlatmışsınz Allah razı olsun
Ben 25 yaşındayım boyum 168 kilom 95
2 gün önce kan sekerimi ölçtürdum tok 120 aç 113 çıktı.
Şeker hastası degilm . Bana ne önerirsiniz diyet olarak
Merhaba Saliha Hanım,
Kilonuz boyunuza göre biraz fazla gözüküyor. Tip 2 diyabet riski altında olabilirsiniz. Mutlaka sağlıklı beslenme planı ile kilo vermeniz gerekiyor. Zayıflayınca, şekeriniz normal seviyeye gelecektir. Bu yazıdaki örnek diyet planını uygulayabilirsiniz.
Sevgiler,
Merhaba hocam ben 29 yaşındayim 5-6 ay önce bende şeker hastalığı tespit edildi ailemde 3 ablam annem babam ve bi abim şeker hastası ben tip 1 mi yoksa tip 2 miyim hala tam bilmiyorum bu hastalıktan dolayı spor salonuna başladım beslenmeme dikkat ediyorum glifix plus ilaç kullanıyorum kullanmadığım günlerde oluyor şekerim 2 aydan fazladır bi defa 210 çıktı onun dışında 200 üzeri pek çıkmıyor ben hastalığı kesin olarak yenmeye kararlıyım aşırı kafaya koymuşum illa yenecegim diye ne yapabilirim hocam ve ben tip 1 miyim tip 2 mi ailem de çok şeker hastası var ve kilom 68-70 arası ilk zamanlar aç karnına 210 civarı çıktığı olurdu şimdi birkaç aydır tok karnına 130 140 o civarda daha düşük de çıkıyor hocam
Merhaba Yunus Bey,
Tip 2 diyabet hastasısınız, çünkü Tip 1 olsaydı insülin kullanmanız gerekirdi. Sağlıklı beslendiğiniz ve ideal kilonuzu koruduğunuz sürece, ilacın dozunu azaltmanız veya tamamen bırakmanız söz konusu olabilir. Bu sürecte, mutlaka doktor kontrolünde olun ve ideal kilonuzu koruyun.
Sevgiler,
Sayın Hocam ben şu an glifix plus günde 1 defa 1 tane kullanıyorum son 3 ayda şekerim 1 defa 200 üzeri yani 210 çıktı onun dışında pek yüksek çıkmıyor 12 gün
önce hba1c ölçtüm 7.2 çıktı 5-6 ay önce 9.4 idi çok uğraştım düşürmek için benim bu hastalığı tamamen yenmem mümkün mu nasıl yenebilirim çok kafaya takıyorum ne zaman gidecek bu hastalık şimdiden çok teşekkürler Hocam
Merhaba tip 2 hastasıyım. Öte yandan laktozum var bu liste de o grubun yerine ne kullanabilirim
Merhaba,
Laktoz intoleransınız varsa, süt grubu yerine yoğurt veya badem sütü kullanabilirsiniz.
Sevgiler,
Merhabalar hocam. Ben tipiki seker hastayim ve B1 B6 B12 hapını kullanıyorum. Boyum 1.52 ve kilom 87. Kilo vermem gerekiyor ama nasil beslenecegimi bilmiyorum. Yardimci olabilir misiniz? Teşekkür ederim iyi gunler dilerim
Merhaba,
İletişim sayfamızdan randevu alabilir veya ceptediyetisyen.com üzerinden size özel diyet listesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
Merhabalar hocam. Küçüklüğümden itibaren 15 yaşıma kadar şeker (olips tarzı) tükettim. Şekerim çıkmadı. 6 senedir yemiyorum. Artık şeker tüketimime de çok dikkat ediyorum. Şerbetli yemem hiç sevmem öğünlerim küçüklüğümden beri hep düzenlidir öğlen sebze yiyorsam akşam muhakkak proteinli yerim. Şuan şekerim 100 yani sınırda çıktı. Kenfi vücudu tanıyorum aslında bir şeyi canım çok isterse nefsimi köreltecek kadar alıyorum. Şeker hastası olma ihtimalin çok yüksek dediler ama şekerim hiç yüksek çıkmadı. Bu listeyi kendi bünyeme göre uygularsam şeker hastalığını önlemiş olur muyum ? Tansiyonum kendimi bildim bileli 9/10 hep zayıftım boyum 1.68 kilom 50. Kilo alamıyorum. Almalı mıyım sizce ? Uzun oldu hakkınızı helal edin teşekkürler.
Merhaba Nisa,
Mesajın için teşekkürler. Açlık kan şekerin 100 çıktı diye hemen korkmana gerek yok. İstersen, tahlillerinde HOMA-IR ve HgA1c değerlerini kontrol ettirirsen ve bir dahiliye doktoruna gösterirsen daha doğru olur. Bu yazıdaki diyet yanında, her gün spor veya tempolu yürüyüş yaparsan şekerini daha kolay önleyebilirsin.
Sevgiler,
Mrblar hocam. 20 Yıldır tip1 diyebetliyim. Son 5 yıldır 10 kilo fazlamı veremiyorum. En kritik ve kilit ne önerebilirsiniz? Tşkler.
Merhaba,
Tip 1 diyabet durumunda, kilo vermek biraz zor olabilir. Bir uzmandan birebir yardım almanız daha doğru olacaktır. Kilit önerim ise yürüyüştür. Metabolizmanız hızlanır ve kilo vermeniz kolaylaşır.
Saygılarımla,
hocam ben 160boyunda ve 58kilo ağırlığındayım, 38yaşında ve tip 2diabet hadtadıyım. Glucobay kullanıyorum. çok kilo sorunum olmasa da bel bölgesin ve göbek bölgesinde aşırı kalınlalma ve yağlanm merhaba oldu. diet yaptığım zaman da hipoglisemi sorunlarım oluyor. her saat başı birşey yemek zorunda kalıyorum. kilo vermeye yönelik bir diet uygulamam zor m, verdiğiniz örnek diet listesi zaten benzeri yaptığım listem. ne önerebilirsiniz. ilginize teşekkürler
Merhaba Aze Hanım,
Aslında kilonuz normal bir aralıktadır. Sadece pilates veya zumba tarzı bir spor yaparsanız karın bölgesinden fayda görürsünüz. Ama bunu devam ettirmeli ve düzenli yapmalısınız.
Sevgiler,
merhaba Ayse Hanim,
Seker olcumum sınirda cikti nasil bir diyet uygulaya bilirsiniz.
43 yasindayim 84 kg boyum.1.63
yardimlarinizi rica ederim.
tsk.
saygilarimla
Merhaba Nur,
Bu yazıdaki diyet listesini örnek olarak bulabilirsiniz. Kişiye özel diyet listeleri için ceptediyetisyen.com üzerinden talepte bulunabilirsiniz.
Sevgiler,
Hocam babam 56 yaşında 130 kilo tip 2 diyabet hastası diz kapaklarında rahatsız olduğu için yürümekte zorluk çekiyor hastaneye gitmiyor nasıl bi diyet uygulamaliyız
Merhaba Esra Hanım,
Bu yazımızda yer alan diyet önerilerini uygulayabilirsiniz.
Sevgiler
Merhaba tip 2 diyabet hastasıyım ve sigarayı bırakıbna çok kilo aldım ne yapmalyım
Tıp 2 şeker hastasıyım açlık 85 ile 110 arası tokluk 135 ile 160 arası
Tıp 2 şeker hastasıyım açlık 85 ile 110 arası tokluk 135 ile 160 arası sizce normal mı boy 172 kilo 85 10 kilo verdim hızla veriyorum kaç kiloda kalmam gerekiyor teşekkürler