Gastrit Diyeti ve 1 Haftalık Gastrit Diyeti Listesi
Bu çalışmamızda, gastrit diyeti hakkında uygulanması gereken tüm noktaları ele aldık. Hem akut hem de kronik gastrit hastaları için uygulanan başlıca tedavi yöntemi arasında gastrit diyeti yer alır. Gastrit diyeti uygulanması gereken en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Ayrıca, bu yazının sonunda 1 haftalık Gastrit Diyeti Listesi örneğini bulabilirsiniz. Kişiye özel diyet listeleri için bize iletişim sayfamızdan ulaşabilir veya Cepte Diyetisyen ile online diyet programlarımıza katılabilirsiniz.
Gastrit Nedir?
Gastrit kısaca mide mukozasının yani mide iç yüzeyinin iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Mide duvarındaki iltihaplanma mukozadan serozaya kadar görülür. Mide üşütmesi, mide iltihabı veya ülser başlangıcı isimleri ile de bilinmektedir. İltihaplanma tedavi edilmediği taktirde ülser gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir. Gastrit ilk kez 1947 yılında akut ve kronik olmak üzere 2 türe ayrılmıştır.
Akut gastrit en sık görülen iltihaplanma şeklidir ve her yaş grubunda görülebilir. Bu rahatsızlıkta inflamasyon ve semptomlar hızlı bir şekilde gelişir. Akut gastritin görülmesinin nedenleri arasında; aşırı yemek yeme, yemeklerin yanlış pişirilmesi, çay, kahve, asitli içecek ve alkol tüketiminin fazla olması, baharatlı besinlerin çok sık tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları; bakteriyel-viral enfeksiyonlar; alerjik reaksiyonlar ve vücutta toksin birikmesi gösterilebilir. Akut gastritin en belirgin özelliği ise yemeklerden hemen sonra görülen sağlık problemleridir. Diyare, yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, mide ekşimesi, midede basınç hissedilmesi, şişkinlik, hazımsızlık ve gaz oluşması akut gatritin en önemli belirtileridir.
Kronik gastrit ise çoğunlukla akut gastritin tedavi edilmemesi sonucunda görülür ve akut gastrit gibi belirgin belirtileri yoktur. Kişilerin çoğunda kronik gastrit bulgularına sık rastlanmaz; ancak kusma, mide bulantısı, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler nadir olarak görülebilir. Helicobacter pylori(Hp)’nin vücutta bulunması, genetik faktörler, alkol ve sigara kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları akut gastrit oluşumunun diğer nedenleri arasındadır. Kronik gastrit tedavi edilmezse ülser, mide kanseri ve mide kanaması gibi ciddi sağlık problemleri görülebilir.
Gastrit Belirtileri Nelerdir?
- Karın bölgesinde krampların ve ağrıların görülmesi
- Ağızda acı bir tat oluşması
- Aşırı gaz oluşumu ve geğirme isteği
- Mide bulantısı
- Kusma
- İştahta azalma
- Midede şişkinlik olması
- Doygunluk hissinin erken oluşması
Gastritin Nedenleri Nelerdir?
- Yeterli ve düzenli beslenilmemesi
- Aşırı yağlı ve baharatlı besinlerin sık tüketilmesi
- Kahve, çay ve asitli içecek gibi kafein içeren besinlerin aşırı miktardaki tüketimi
- Alkol ve sigara kullanımı
- Helicobacter pylori bakterisinin midede enfeksiyona neden olması
- Safranın oniki parmak bağırsağından mideye kaçması
- Travma ve yaralanma gibi olayların sonrasında görülen stres durumu
Gastrit Tedavisi Nasıl Olur?
Mide iltihabının görüldüğü durumlarda beslenme ve ilaç tedavileri uygulanabilir. Tedavi aşamasında ilk olarak vücudun su ve elektrolit bozukluğu düzeltilmeli ve akut semptomlar tedavi edilmelidir. Bu süreçte mide asit miktarının azaltılması ve semptomların oluşmasına neden olan olayların düzeltilmesi amaçlanır. İlaç tedavisi doktor tarafından kontrol edilir ve baş ağrısı, yüksek ateş, karın ağrısı gibi semptomların giderilmesi için uygulanabilir. Diyet tedavisi ise hem akut hem de kronik gastrit hastalarına uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Gastrit tedavisinden doğru sonucun alınabilmesi ve semptomların en kısa zamanda düzeltilebilmesi için beslenme düzeni kişinin bulgularına göre bireysel hazırlanmalıdır.
Gastrit Diyeti Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Akut gastritin görüldüğü durumlarda 2-3 gün diyet tedavisi uygulandıktan sonra semptomlarda iyileşme görülebilir. Ancak bazı kişilerde semptomların oluşmasına bağlı olarak diyet tedavisinin bir veya iki ayda bir tekrar uygulanması gerekebilir. Midenin dinlenmesi ve rahatsızlıkların azalması için mideyi tahriş eden besinler diyetten çıkartılır. Komplikastonlar geçtükten sonra sırayla besinler diyete eklenmeye başlanır. Meyve olarak ilk olarak elma, üzüm, armut ve şeftali gibi sulu meyvelerin tüketilmesi önerilir. Yemekler çok sıcak ve soğuk tüketilmemeli; yavaş yenmelidir. Bu süreçte alkol, acı biber, baharatlar, çeşniler, turşu, koyu çay ve kahve tüketiminden kaçınılması gerekir.
Kronik gastrit tedavisinin desteklenmesinde de diyetten yararlanılmaktadır. Gastrit diyeti listesi uygularken az posalı, mideyi tahriş etmeyen ve enerji değeri yüksek besinler tercih edilmelidir. Bu süreçte özellikle protein, demir, A, C ve E vitaminlerinin tüketimine ağırlık verilmelidir. Kronik gastritte mide suyu akışı yetersizdir. Bu yüzden gün içindeki öğün sayısı fazla ve tüketilen besinlerin porsiyonu az olmalıdır.
Gastrit Tedavisine Yönelik Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir ve öğünler az porsiyonlar ile tüketilmelidir.
- Mideyi tahriş edebilicek besinlerden uzak durulması gerekir. Kişinin tükettiğinde rahatsızlık hissettiği besinleri bilmesi komplikasyonların gelişmemesi için daha sağlıklı olur.
- Yemekler çok sıcak ve soğuk olmamalıdır.
- Acı biber, çeşniler, baharatlar, hardal, mayonez, turşu çeşitleri, sarımsak, aşırı yağlı besinler ve kızartmalar tüketilmemesi gereken besinler arasındadır.
- Asitli içeçeklerden, şalgam suyundan, koyu çay ve kahveden kaçınılmalıdır.
- Öğünler sık aralıklarla ve düzenli tüketilmelidir.
- Aşırı ve sık çiğ sebze tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Salam, sosis, pastırma ve sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmemesi gereken besinler arasındadır.
- Yemeklerin hazırlanmasında zeytinyağı, ayçiçekyağı, fındık yağı, mısırözü yağı gibi yağ çeşitleri tercih edilmelirdir. Margarin ve kuyruk yağı tüketilmemelidir.
- Meyvelerin tüketilmeden önce olgunlaşmış olmasına dikkat edilmelidir.
- Kakao, hazır çorba, çikolata, domates, portakal, mandalina ve greyfurt kaçınılması gereken besinlerdendir.
- Meyve kompostosu ve sütlü tatlıların dışındaki tatlılar tüketilmemelidir.
- Kuru fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, bulgur gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
- Alkol ve sigaradan uzak durulması gerekir.
- Gün içinde 2-2,5 litre su içilmelidir.
Gastritte Kaçınılması Gereken Besinler
Salam, sosis, sucuk, pastırma, hazır çorba, domates, çikolata, kakao, kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek, şalgam suyu, alkol, asitli içecek, kavrulmuş et, sarımsak, hardal, mayonez, acı biber, margarin, kuyruk yağı, yağlı peynir, yağda kızartılmış besinler, çeşni ve baharat çeşitleri tüketilmemelidir. Gastrit diyeti listesi planında bu besinlerden uzak durulur.
Gastrite Karşı Alınması Gereken Önlemler
- Ergenlik döneminde sigara tüketilmemelidir.
- Mide rahatsızlıklarını tetikleyen ilaçların tüketimi azaltılmalıdır.
- Aşırı stresten kaçınılmalıdır.
- Yeterli ve dengeli beslenilmeli; protein, yağ ve karbonhidat kaynaklarından düzenli tüketilmelidir.
- Kafein içeren besinler çok fazla tüketilmemelidir.
1 Haftalık Gastrit Diyeti Listesi Örneği
Aşağıdaki gastrit diyeti listesi örnek olarak ele alınmalıdır. Boy, yaş, kilo ve cinsiyet ve sağlık bilgilerinize göre kişiye özel diyet listeleri için Cepte Diyetisyen mobil uygulamamızı indirebilir veya İstanbuldaysanız iletişim sayfamızdan randevu alabilirsiniz.
Kahvaltı:
- Şekersiz açık çay
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 1 yemek kaşığı lor peyniri
- 1-2 dilim tam buğday ekmeği
Kuşluk:
- 1 bardak şekersiz elma kompostosu
Öğlen:
- 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
- 1 bardak ayran
- 3 kaşık makarna veya pirinç pilavı veya pirinç lapası
İkindi:
- 1 bardak laktozsuz süt veya 1 kase probiyotik yoğurt
Akşam:
- 1 kepçe çorba (tarhana ve domates çorbası hariç)
- 80-90 gr yağsız et, tavuk, balık (ızgara veya haşlama)
- Haşlanmış sebze
Gece:
- Kabuksuz elma, armut, muz
Gastrit diyeti ve gastrit diyeti listesi hakkındaki bu yazımızı beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal medya paylaşım tuşlarından paylaşarak herkesin faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Sorularınız olursa, aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Bir önceki Moringa Çayı Nedir? Moringa Çayı Faydaları Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Çok fazla migde gazı sıkıntısı yaşıyrm üstteki diyeti uygulaya bilirmiyim
Gastrit varsa, uygulayabilirsiniz.
Bir Aydır yanma ve derin nefes alamama durumu yaşıyorum,
gas olayı çoktu son 15 gün sonra yanmalar başladı, ne yapmak gerek yardımcı olursanız sevinirim Hocam,
Slm hocam ben karin bölgemde kilo sorunum cok nazil kilo vere bilirim
Tskler.
Merhaba,
Youtube kanalımdan detoks ve göbek eriten tariflerime bakabilirsiniz.
Sevgiler,
Merhaba ben endoskopik sonucu midemde helikobakteri olduğunu ve gastrit başlangıcı olduğunu öğrendim ilaç kullanmama rağmen hala ağrım var. Mesela ben kuru incir kuruyemiş hurma bu tarz şeyleri yemeli miyim çikolata yiyemediğim için tatlı ihtiyacımı bu şekilde karşıla aya çalışıyorum ama doğru mu yapıyorum bilmiyorum
Merhabalar annem 4 gün önce safra kesesi ameliyatı oldu 10 gün sıvı beslensin dedi doktorlar hamur işi yağlı asitli gıdalar yasakmış. Ama sadece sıvı alarak doymuyo ve halsiz kalıyor ne yapmamız lazım?
Merhaba Esra Hanım,
Öncelikle geçmiş olsun. Anneniz sıvı ağırlıklı beslenmesine doktor kontrölünde devam etmelidir. Doktor kontrölünde ilerliyor olmanız önemlidir.
Sevgiler,
Merhaba ben endoskopik sonucu midemde helikobakteri olduğunu ve gastrit başlangıcı olduğunu öğrendim ilaç kullanmama rağmen hala ağrım var. Mesela ben kuru incir kuruyemiş hurma bu tarz şeyleri yemeli miyim çikolata yiyemediğim için tatlı ihtiyacımı bu şekilde karşıla aya çalışıyorum ama doğru mu yapıyorum bilmiyorum
Hocam bende antral gastrit çıktı bu liseteyi uygulayabilirmiyim ?
Merhaba,
Bu yazıdaki liste örnek bir listedir. Deneyebilirsiz. Kişiye özel diyet listesi için Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı indirebilir, Diyet Programlarım kısmından talep edebilirsiniz.
Sevgiler,
Merhaba hocam,benim aktiv kronik gastrit ve h.plori bakteri çikti endeskopi sonucunda.doktor diyet hakkinda hiç bir bilgi vermedi sadece mide koruycu ile antibiyotik yaZdı.10gundir kullanyorum ilaçlari iyileşme yok dahada kötüleşyorum.belkide güzel bir diyet yapsam,iyileşirim diye düşünyorum.h.plori için sarimsak tüketebilirmiyim?ric etsem gastrit h.plori için nsil bir diyet yapabilirim.sabah aç karna zeytinyği tuketmenin bir zararı varmıdır?teşekkürler
Mrb hocam bende akut gastrit oldugunu soyledi dahiliye doktorum endeskopi yapmadan gaz ve mide siskinligim cok oluyor bunun icin bana simflat ve esopro mide koruyucu verdi bu ilaclari ne zamana kadar kullanmaliyim ve yesillik taze meyve sebze kesinlikle yeme dedi bu diyet yapip kilo vermek istiyorm varmi bana da uygun diyet hocam 8 aylik bebegim var emziriyorum bilginize tskler saygilar
Merhaba,
İlaç kullanımı konusunda doktorunuza başvurmanızı öneririm.
Kişiye özel emziren anne diyet programı için buradan kayıt oluşturabilirsiniz:
https://www.ceptediyetisyen.com/online-diyet/
Sevgiler,
Hocam endeskopi yaptırdım midemde mikrop fitik ve gastirit cikti antibiyotikle ilac kullandim mide agrim azaldi ama şişkinlik oluyor surekli ne yaomaliyim
Merhabalar öncelikle söylediğiniz gibi diyet uygulama ve beslenmeye dikkat edildiği zaman bu hastalığın zamanla geçme ihtimali var mı acaba?
Merhaba, doktorum 2.5 yıl önce endoskopi sonrasi gastrit baslangicim olduğunu söyledi, protonex kullandım azaltarak bıraktık. Doğuştan bağırsak tembelliğim ve ibs em var. Son 2-3 aydır kabızlık ve gazim aşırı derecede arttı. Ultrason ve film çekildim, doktor aşırı gaz olduğunu dicetel 1 ay kullanmamı ve 6 ay probest kullanmamı söyledi. Bağırsak da zaman zaman kasılma tarzı ağrılarım ve 2 haftadır sabahları boğazda acı tat ile uyanmalarim başladı. Corona yüzünden doktora da gidemiyorum. Bana ne yapmamı önerirsiniz. Teşekkürler..