Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika bölgelerinde yetişen ardıç ağacının bitkilerinden elde edilen ardıç çayı, tarih boyunca çeşitli tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Meyvenin tanesi ile hazırlanan çayın dışında, yine meyvesinden elde edilen esansiyel yağ da tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır.

Mide ağrıları, şişkinlik, mide ekşimesi ve iştahsızlık problemlerinde faydalı bir bileşen olarak kullanılan ardıç çayı; idrar yollarında görülen enfeksiyonları gidermek için kullanılabilir. Kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak şeker hastalığının tedavisine de faydalı olabilir. Çayın kullanım şekli hangi sağlık problemini çözmeye yardımcı olacağına göre değişkenlik gösterir. Bu çay, duruma bağlı olarak doğrudan cilde uygulanabilir ya da içilerek tüketilebilir.

Bu yazıda; ardıç çayının sağlık yararlarından, potansiyel faydalarından, fazla tüketiminde karşılaşabileceğiniz yan etkilerinden ve kilo vermeye bir katkısı olup olmadığından bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!

Ardıç Çayı Sağlık Yararları

Değerli besin maddeleri ve güçlü bitkisel bileşikler yönünden zengin olan ardıç çayı, iyi bir C vitamini kaynağıdır. 1-2 yemek kaşığı ardıç yaprağı ile hazırlanacak bir çay, günlük C vitamini ihtiyacınızın ortalama %10’unu karşılamaktadır. Bu çay, ayrıca antioksidanların da iyi bir kaynağıdır. Tabi, ardıç çayının sağlık yararları bu kadarla bitmiyor.

  • Şeker Hastalığını Önleyebilir

Alternatif tıp uygulamalarında şeker hastalığının tedavisinde kullanılan ardıç çayı ile ilgili yapılan çalışmalar, diyabet karşıtı özelliklere sahip olabileceğini gösteriyor. Yapılan bir çalışmada, kötü kolesterol seviyelerini düşürerek ve kan şekeri seviyelerini dengeleyerek sağlığa katkı sağladığı görülmüştür. Ardıç çayının bu özelliği, yüksek antioksidan içeriğinden gelmektedir.

  • Kalp Sağlığını İyileştirir

Kötü kolesterol seviyelerini düşürüp, iyi kolesterol seviyelerini yükselten özellikleri ile ardıç çayı, kalp sağlığına katkı sağlayabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, toplam kolesterol seviyelerinde ortalama %57’lik bir düşüş görülmüştür. Ardıç çayının insan kalp sağlığı üzerindeki etkileri için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu da belirtelim.

  • Antibakteriyeldir

Meyveleri güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olan ardıç, çay ya da yağ formunda cilt yüzeyine topikal olarak uygulandığında mantarlara karşı olumlu etkiler göstermektedir.

  • Sindirim Sistemi İçin Faydalıdır

Vücutta sindirim enzimlerinin üretimini uyaran bileşikler içeren ardıç çayı, vücutta yiyeceklerin daha kolay parçalanmasına ve besin emiliminin artmasına katkı sağlar. Bununla birlikte, mide ekşimesi gibi sindirim rahatsızlıklarını hafifletmede de kullanılabilir. Ardıç çayı, bağırsak solucanlarını tedavi etmede de yararlı olabilir.

  • Böbrek Sağlığını İyileştirir

İdrar söktürücü özelliklere sahip olan ardıç çayı, böbreklerdeki aşırı sıvının temizlenmesine ve ayrıca, böbrek taşları da dahil olmak üzere böbreklerde görülebilecek pek çok olumsuz sağlık koşuluna katkı sağlayabilmektedir.

Ardıç Çayı Nasıl Hazırlanır?

Ardıç ağacının meyveleri ile hazırlanan ardıç çayı, mikrop karıştı özelliklere sahiptir. Ayrıca, idrar söktürücü bir çaydır. Bu çay ayrıca, öksürüğe iyi gelen bitki çayları arasında da yer almaktadır.

  • 1 tatlı kaşığı kuru ardıç meyvesi
  • 2 bardak kaynar su

Kuru meyveleri kaynar suyun içine atıp 10-15 dakika demlendirin. Suyunu süzdükten sonra servis edin. Ardıç çayının yan etkilerinin görülmemesi için haftada 1 defa içmeniz yeterli olacaktır. Hazırladığınız çayı içmekte zorlanırsanız; çayın yararlarından faydalanmak için 3-4 gün boyunca günde 3 defa 1 yemek kaşığı da tüketebilirsiniz.

Ardıç Çayı Yan Etkileri Var Mı? Ne Kadar Tüketilmeli?

Doğal bir içerik olan ardıç çayı, normal miktarlarda tüketildiğinde genel olarak güvenli kabul edilmektedir. Ancak, doz aşımında bazı olası yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler çoğunlukla mide bulantısı, baş dönmesi ve çarpıntı şeklinde kendini belli etmektedir. Aynı zamanda yüksek tansiyon ve kan inceltici ilaçların etkisini de azaltabilir. Bu yüzden ardıç çayı önerilen miktarın üstünde tüketilmemelidir.

Ardıç Çayını Kimler Tüketmemeli?

  • Hamileler ve emziren annelerin tüketimine uygun değildir
  • Kan şekeri seviyelerini düşürebileceğinden şeker hastalarının dikkatli tüketmesi tavsiye edilir
  • Böbrek hastalıkları bulunanlar tüketmemelidir
  • Çocukların tüketimine uygun değildir
  • Mide bozukluğu olanlar, tansiyon problemi olanlar ve yeni ameliyat olmuş bireyler, kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Ardıç Çayı Kilo Verdirir Mi?

Tüm bitki çaylarında olduğu gibi, ardıç çayında da merak edilen konulardan biri kilo vermeye katkı sağlayıp sağlamadığı. Ardıç çayının metabolizma hızlandırıcı etkisi olup olmadığı ile ilgili yeterli çalışma bulunmasa da; kan şekeri seviyelerini dengeleyerek daha uzun süre tokluk hissedilmesini ve ani açlık krizlerini bastırılmasını sağlayabilir. Bu, gün içerisinde daha az kalori almanızı sağlayabileceğinden, ardıç çayının tüketilmesi kilo verme sürecinde size katkı sağlayabilir. Aynı zaman diüretik etkisi sayesinde daha fazla ödem atımına katkıda bulunabilir.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!