Herkese merhaba! Yine çok güzel bir konu ile karışınızdayım. Konumuz; bağışıklık güçlendirici takviyeler ve bağışıklığımızı arttıracak besinler!

Bahsedeceğim bu takviyeleri alabilirsiniz. Ancak, burada resmin en büyük kısmı sosyal izolasyon. Yani, bir kişi ile aranıza 1.5 metre mesafe koymuyorsanız; o kişi konuştuğu zaman damlacıkları size gelebilir ve sizi enfekte edebilir. Bu nedenle, en önemlisi kişilerle aramıza mesafe koymaktır. Şimdi, takviyelere geçebiliriz…

Bağışıklığı Güçlendiren Besin Takviyeleri

  • D Vitamini

D vitamini, bağışıklığı güçlendiren en önemli vitaminlerden biridir. Ne yazık ki, D vitaminini besinlerden alamıyoruz. Yalnızca güneşten alıyoruz. Güneşle birlikte sentezlenen bir besin olduğu için, besinlerden alamıyoruz. Kış aylarında zaten güneş yok.

Kullanım dozu herkeste farklılık gösterdiği için D vitamininizi mutlaka doktorunuza ya da eczacınıza sormanızı öneriyorum.

  • C Vitamini

C vitamini takviyenizi mutlaka alın. Günlük 1 tablet suda eriyen tabletlerden tüketebilirsiniz. C vitaminini besinlerden de alabiliriz. Ancak, bu hastalık döneminde bağışıklığımızı en çok kuvvetlendirecek vitaminlerden biri C vitamini olduğu için, fazladan takviyeyi de vücuda almış olalım. C vitamini dozu da çocuklarda ve yetişkinlerde değiştiği için, mutlaka eczacınızdan öneri almanızı öneririm.

  • Selenyum

Selenyumu kuruyemişlerden de alabiliriz. Son zamanlarda, biz bunu tiroit hastalarına da öneriyorduk. Bu nedenle, eczaneden de selenyum takviyesi alabilirsiniz.

  • Çinko

Çinkoyu, saç dökülmesi ve tırnak kırılmasında çok fazla kullanırız. Bağışıklığı güçlendirmede de çok faydası var. Bu takviyeyi de eczacınızdan isteyebilirsiniz.

Peki, bunlardan hangisi en faydalı? Bana sorarsanız, yıllar içindeki deneyimlerimden de yola çıkacak olursak, özellikle D vitamini çok önemli. Bir danışanım bana “Çok fazla hastalanıyorum” derse, D vitamini alıp almadığını sorarım. Genel olarak, çoğu kişi bunu bilmediği için almıyor. Bana sorarsanız, ilk sırada D vitamini, ikinci sırada da C vitamini var. Bu ikisini mutlaka almalısınız.

Peki, bunların hepsi bir arada mı oluyor? Şimdiye kadar, günlük hayatta çok fazla dışarıdan C vitamini takviyesi önermediğimiz için o konuda tam bir fikrim yok. Çinko, selenyum, C vitamini aynı olabilir ama genel olarak biz D vitaminini ayrı veriyoruz. Eczacınız, bunun bilgisini verecektir.

Bağışıklığı Güçlendirmek için Sağlıklı ve Dengeli Beslenin!

Bu dönemlerde, hastalıklardan korunmak için şok diyetlerden kaçının. Vücudunuzun ihtiyacı olan kaloriyi yeterli düzeyde alın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeden bahsederken, burada tüketmeniz gereken besinlerin genelinden bahsetmek istiyorum. Protein, süt ve süt ürünleri, taze sebze-meyve, haftada birkaç kez bakliyat yenmeli. Bunlar, genel beslenme alışkanlıkları. Bunlara çok fazla dikkat edin. Bunların yanında, sizlere spesifik besinler de söylemek istiyorum. Yukarıda bahsettiğim vitamin ve mineralleri de içeren besinlerden bahsedelim.

  • Narenciyeler

Portakal, greyfurt, mandalina gibi narenciyeleri mutlaka beslenmenize ekleyin. Gün içerisinde 1-2 adet portakal, greyfurt tüketebilirsiniz. Eğer, herhangi bir ilacınızla etkileşiyorsa, greyfurtu mutlaka doktorunuza sorun. Peki, bu besinler neden bağışıklığı güçlendirir?

Çok yüksek oranda C vitamini içerirler. Bu vitamin de, bağışıklık sisteminde yer alır. Antioksidan bir vitamin olduğu için, vücuttaki toksinler vücuttan uzaklaştırır. Vücudumuzda toksin ne kadar azsa, hücrelerimiz o kadar daha rahat çalışır, bağışıklık sistemimiz yükselmiş olur.

  • Soğan, sarımsak, pırasa grubu

Bunların içerisinde, çok yüksek derecede fenolik bileşikler var. Bunların bağışıklık güçlendirmede çok güçlü olduklarını biliyoruz. Aynı zamanda, antioksidan özellikleri var. Sarımsağı bu dönemde çiğ bile yiyebilirsiniz, mutlaka yemeklerinize de katmalısınız.

Ya da, brokoli haşladığınızda üzerine gezdirdiğiniz yağın içerisine biraz sarımsak koyabilirsiniz. Bu şekilde, hayatınıza katabilirsiniz. Pırasanın yemeğini de mutlaka haftada 1 kez tercih ederseniz, bağışıklık kuvvetlendiren bileşikleri vücudunuza almış olursunuz ve bağışıklığınızı güçlendirmiş olursunuz.

  • Kuruyemişler

Ceviz, fındık, badem, kaju… Daha sayabileceğimiz bir sürü seçenek var. Mutlaka kuruyemişleri beslenmenize ekleyin. Peki, neden? Kuruyemişlerin içerisinde; E vitamini, magnezyum, selenyum, çinko var. Yukarıda saydığım “mutlaka almanız gereken takviyeler” listesinde de selenyum ve çinko vardı.

Selenyum ve çinko, en fazla kuruyemişlerde bulunur. Kuruyemişleri yediğiniz zaman bağışıklığınızı arttıracağı için, sizi hastalıklardan koruyacaktır. Ara öğünlere badem, fındık, fıstık, ceviz, kaju (çiğ olmalı) gibi kuruyemişleri ekleyebilirsiniz. Çiğ olanların vitamin seviyesi daha yüksek olduğu için, bağışıklık sistemine daha fazla katkı sağlayacaktır.

  • Yoğurt ve kefir grubu

Yoğurt ve kefirin ortak özelliği nedir? Süt grubu olması değil. İçerdiği prebiyotik ve probiyotiklerden geliyor. Bağışıklığı güçlendirmek için, vücudumuzun probiyotiklere ihtiyacı var. Yoğurt, kefir gibi besinlerden bunu alabilirsiniz. Beyinle bağırsak arasında da bağlantı var. Prebiyotikler de, bağırsak sağlığını ne kadar arttırırsa, bağışıklık sistemi o kadar güçlenir.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!