Dünya genelinde salgın ilan edilen COVID-19 hastalığının bilinen bir tedavisi ya da aşısı olmadan, bağışıklığınızı güçlendirebilecek bazı yiyecekler olduğunu bilmek hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlatıcı olabilir.

Hücresel anlamda sağlık ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde doğru beslenmenin öneminin farkındayız. Mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde gribal enfeksiyonlardan korunmak ve salgın dönemlerinde bağışıklık sisteminize savaşma şansı vermek için daha fazla tüketebileceğiniz yiyeceklerden bazılarını sizler için derledik!

Tavuk Suyuna Çorba

Soğuk algınlığı belirtileri görüldüğünde ilk tercih edilen çorbalardan biri olan tavuk suyu çorba neredeyse toplumumuz için gelenek haline gelmiştir. Kökeni neredeyse 10 bin yıl öncesine uzanan bu çorba, gerçekten de bağışıklık güçlendirici etkileri ile şaşırtmaktadır. Araştırmalar, tavuk suyu çorbasının, vücudun iltihaplanmayla daha iyi mücadele etmesine katkı sağladığını bile göstermiştir.

Bununla birlikte, kümes hayvanlarının tamamı B6 vitamini yönünden zengindir. Ayrıca; A ve C vitaminleri, fosfor ve magnezyum gibi mineralleri, aynı zamanda çeşitli antioksidanları da içerir. Piyasada, konserve tavuk suyu çorba alternatifleri olsa da, en iyisi ve sağlıklısı evde yapılan doğal çorbalardır. Bu sayede, hem hangi malzemelerin kullanıldığını bilir, hem de içerisindeki tuz miktarını ayarlayabilirsiniz. Aynı zamanda porsiyon ve kalori kontrolü yapmanız da daha rahat olacaktır.

Badem

Kabak Çekirdeği - En Zengin Magnezyum İçeren Besinler 2

İçerdiği E ve C vitaminleri ile bağışıklık sisteminin desteklenmesinde kilit bir oyuncu olan badem, aynı zamanda antioksidanların da güçlü bir kaynağıdır. Kalorisi yüksek bir besin olsa da; ½ bardak badem günlük E vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır. Öğle ile akşam yemeği arasında bir avuç badem yemek, sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık olacaktır. Ancak tüketirken bademin kalorisi fazla olan bir yağlı tohum olduğunu da unutmamalısınız. Bu yüzden porsiyon kontrolü yapmanız iyi olacaktır.

Mantar

B vitaminleri ve selenyum gibi vücut için hayati önem taşıyan mikro besinlerin iyi bir kaynağı olan mantar, bağışıklık sistemini desteklemek için de harika bir kaynaktır. İçerdiği besin maddeleri ile mantar; vücutta serbest radikallerin yarattığı oksidatif stresi azaltmak, iltihaplanmayı azaltmak ve bağışıklığı arttırmaya yardımcı antioksidanların da iyi bir kaynağıdır.

Sarımsak

Farklı dünya mutfağının temel malzemelerinden biri olan sarımsağın bağışıklık sistemini desteklediğini kanıtlayan pek çok çalışma mevcuttur. Ayrıca, herhangi bir ev yemeğinin içerisine dahil etmek de kolaydır. Hem güzel bir aroma katar hem de besin değerini yükseltir. Sarımsağı; et yemekleri, tavuk yemekleri ya da balık yaparken kullanabilirsiniz. Sebze yemeklerinizi pişirirken veya yoğurdunuza da ilave edebilirsiniz.

Narenciyeler

Portakal gibi narenciye meyveler, C vitamini için önemli kaynaklardır. C vitamininin, bağışıklık sisteminin daha iyi bir durumda olmasına katkıda bulunduğunu biliyoruz. Bu vitamin, vücudu enfeksiyon oluşumuna karşı da korumaktadır. Ayrıca, solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine ve daha kısa sürede tedavi edilmesine de katkı sağlayabilir.

Vücutta bir antioksidan görevi gören C vitamini, bu yönüyle serbest radikallerle mücadele edilmesine de yardımcı olur. C vitamini kaynağı olarak narenciyeler harikadır. Portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi C vitamini kaynaklarını sularınıza, salatalarınıza ve hatta yemeklerinize bile dahil edebilirsiniz.

Nar

Narın bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri çok yönlüdür. Nar ile ilgili çalışmalar, vücutta zararlı bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olduğunu da göstermiştir. Narı, salatalara dahil edebilir, yoğurt ile birlikte tüketebilir ya da taneli olarak ara öğünde tüketebilirsiniz. Dilerseniz, bir katı meyve sıkacağı kullanarak suyunu da sıkabilirsiniz.

Acai Berry

Bir dönem tüm dünyada fırtınalar estiren ve “süper besin” olarak adlandırılan Acai berry, gerçekten de çok güçlü antioksidanlar içermektedir. Siyah ve mor arası bir renge sahip olan bu meyve, vücuttaki serbest radikallere bağlı olarak görülen oksidatif stresle savaşılmasına yardımcı olur. Ayrıca, vücuttaki iltihaplanmayı azaltan ve bağışıklığı güçlendiren antioksidanların da çok iyi bir kaynağıdır.

İstiridye

Deniz mahsulleri arasında istiridye, denizden gelen en önemli güç merkezlerinden biridir. 100 gramı, günlük selenyum ihtiyacının neredeyse iki katını, günlük demir ihtiyacının yarısını, günlük C vitamini ihtiyacının ise 5’te birini karşılar. Bunların hepsini da sadece 140 kalori içererek yapar. Ayrıca, yüksek kaliteli protein de içerir. Bununla birlikte, çok iyi bir A vitamini ve çinko kaynağıdır. Bağışıklık için kritik öneme sahip olan besin maddelerinin iyi bir kaynağı olan istiridyeye beslenme programınızda daha fazla yer verebilirsiniz.

Karpuz

Yaz yavaş yavaş gelmeye başlarken, karpuzla olan dostluğumuza da bir kez daha göz atalım. Bağışıklığı güçlendiren meyvelerden biri olan karpuz; yüksek oranda potasyum, A ve C vitaminleri içermektedir. Ayrıca, kalorisi de yüksek değildir. Bununla birlikte bağışıklık için önemli olan B6 vitamini ve glutatyonun da iyi bir kaynağıdır. Karpuzu; meyve salatalarına dahil edebilir, üzerine limon ve nane yaprakları ekleyerek servis edebilir, limonataya dahil edebilir, beyaz peynir ve roka ile birlikte servis edebilir ya da dilerseniz dondurulmuş olarak bile tercih edebilirsiniz.

Buğday Tohumu

Buğday çekirdeklerinin en içindeki kısım olan buğday tohumu, buğdayın besin açısından en zengin kısmıdır. E ve B vitaminlerinin dışında, çinkonun da iyi bir kaynağıdır. Buğday tohumunu; meyvelerin üzerine serpebilir, yoğurda karıştırabilir, pilav tariflerine ekleyebilir, çeşitli sebze ya da bakliyat yemeklerinde kullanarak tüketebilirsiniz.

Ispanak

Yüksek oranda A ve C vitaminleri, folat, magnezyum, demir ve de lif içeriği ile “süper besin” sınıfında gösterilen ıspanak, içerdiği besin maddeleri ile bağışıklık sistemini desteklemede harika bir iş çıkarır. Ayrıca, DNA onarımı için gerekli besinleri de vücuda sağlar. Ispanağın besin değerinden maksimum oranda faydalanmak için, çiğ ya da az pişmiş olarak tüketmek en iyisidir.

Tatlı Patates

Kolesterol ve yağ içermeyen gıdalardan biri olan tatlı patates, pek çok sağlık yararını bir arada sunmaktadır. Orta boy bir tatlı patates, ortalama 100 kalori civarında olmasının yanında; günlük C vitamini ihtiyacının 3’te birini ve A vitamini ihtiyacının tamamından fazlasını karşılamaktadır. A ve C vitaminleri, bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Ayrıca, cilt sağlığı ve güzelliği için de harikadır. Yağsız ve düşük kalorili bir besin olduğu için beslenme programına dahil etmesi de kolaydır.

Brokoli

Bağışıklık sistemini desteklemede gerçek bir güç merkezi olarak gösterilen brokoli, en az portakal kadar yüksek oranda C vitamini içermektedir. Gücünün tek kaynağı C vitamini de değildir. Brokoli; demir, çinko, magnezyum ve potasyum minerallerinin de iyi bir kaynağıdır. Ayrıca, B vitaminleri ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Brokoliyi, çok lezzetli şekillerde hazırlayarak lezzetli bir akşam yemeğine dönüştürmek de kolaydır.

Zencefil

Antioksidan özelliklerinin dışında zencefil, iltihaplanma karşıtı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri ile de bilinmektedir. Enfeksiyonlar ve vücutta serbest radikallerin neden olduğu oksitadif stresin azalmasına da katkıda bulunur. Biraz zencefil rendeleyerek sıcak suyun içerisine ekleyebilir, tavuk yemeklerini ya da et marinasyonlarını lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz. Dilerseniz, ev yapımı baharatlı keklerin içerisine dahil etmek için de kullanabilirsiniz.

Çikolata

Tabi, burada kakao oranı yüksek bitter çikolatalardan bahsediyoruz. Kakaonun, vücudu serbest radikallerden koruduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. Ayrıca, antioksidanlar yönünden de zengindir. Bununla birlikte, bitter çikolatanın kalorisi ve doymuş yağ içeriği yüksek olduğundan, porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi önerilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Diğer Öneriler

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için besinler kadar önemli olan başka önemli konular da vardır. Örneğin; yeterli ve düzenli uyku ile düzenli bir egzersiz rutini stresi kontrol altına almak da en az beslenme kadar önemlidir. Besinler yoluyla antioksidanlar ve vitaminler almak bağışıklığı güçlendirmede etkili olsa da, dozunda tüketilen besinlerin faydalı olabileceğini unutmayın. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek probiyotik gıdaları ve yeşil çayı da beslenme programınıza eklemeyi ihmal etmeyin. Su içmeninin de önemi her zamanki gibi fazla. Hem bağışıklığınızın düşmemesi hem de toksin maddelerin vücuttan atılabilmesi için günde 8-10 bardak suyu mutlaka içmelisiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!