Gaps Diyeti nedir ve nasıl uygulanır?

Gut And Psychology  / Physiology Syndrome” kelimelerinin baş harflerinden oluşan GAPS’in Türkçe karşılığı; “Bağırsak ve Psikoloji / Fizyoloji Sendromu” dur. (Bakınız: Science Based Medicine) GAPS bağırsak ile beyin; bağırsak ile beden arasındaki ilişkiyi içerir. GAPS tedavisi, bozulan bakteri dengesini düzeltmek; hasarlı, ülserli, sızıntılı bağırsak duvarını ve bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek amacı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi sürecinde de hastalara GAPS diyeti uygulanır.

Anormal bağırsak florası ve hasarlı, geçirgen bağırsak nedeni ile toksinler, katkı maddeleri ve ağır metaller bağırsak duvarından kana, kandan da beyine taşınır ve beyin toksik yük altında kalır. Sadece beyin değil bedende de toksik yük artışı görülür. GAPS diyet tedavisinin genel olarak otizm tedavisinde kullanıldığı bilinse de şizofreni, epilepsi, anksiyete, bipolar bozukluk, panik atak, öfke ve uyku problemleri gibi birçok sağlık problemlerinin tedavisinde de kullanılabilir. GAPS diyeti uygulanan birçok hastada tedavi sürecinden sonraki dönemde diyabet, gastrit, ülser, reflü, migren, anemi, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarının da geçtiği görülmüştür.

GAPS diyetinde amaç sızıntılı bağırsak duvarını iyileştirerek beyni ve vücudu zehirleyen toksin geçişini engellemektir. 3 ana bölümden oluşan GAPS diyeti spesifik karbonhidrat diyetine dayanmaktadır. Diyetten patojen bakterileri besleyen, nörotoksin üreten besinler ve işlenmiş gıdalar çıkartılır. Fermente yiyecekler ve probiyotik kaynaklarından yararlanılır.

GAPS Diyetinde Bulunması Gereken Besinler

  • Et ve Balık: Et ve balık ürünleri proteinden zengin besinlerdir ve her bireyin beslenme programında yer almalıdır. GAPS araştırmacılarına göre et ve kemik suyu sindirime yardımcı olduğu için beslenme programında bulunması gereken besinlerdir.
  • Yumurta: Kaliteli protein kaynağı olan yumurta; özellikle sarısının çinko, magnezyum, yağ asitleri ve aminoasitlerden zengin olmasından dolayı diyet programında yer almalıdır.
  • Süt ve Süt Ürünleri: Bu diyet programında laktoz içermeyen süt ürünleri yer almaktadır. Bu yüzden yoğurt, ekşi maya ve doğal peynirler tüketilebilir. Süt ise; laktoz ve süt proteini olan kazein içeriğinden dolayı diyette yer almamaktadır.
  • Nişastasız Taze Sebzeler: Diyetin aşamalarına uygun olarak pişmiş. Çiğ, salata ve fermente şekilde tüketilebilir. Kereviz, kaba, patlıcan, brokoli, karalahana, enginar, pancar, sarımsak, soğan, ıspanak gibi besinler nişastasız sebzelerdir.
  • Meyve: Bütün meyveler taze, pişmiş, çiğ veya kurutulmuş olarak tüketilebilir.
  • Kurubaklagiller: Fasulye, lima fasulyesi ve mercimek dışındaki kurubaklagil çeşitleri nişastalıdır ve GAPS diyet programında yer almamalıdır.

GAPS Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • GAPS diyet programında buğday, arpa, çavdar, kuskus, kinoa, yulaf, bulgur, pirinç gibi hiçbir tahıl ürünü bulunmamalıdır.
  • GAPS diyet planı zayıflama amacı ile değil, tedavi amaçlı uygulanan bir programdır. Bu yüzden bu alanda bilgi sahibi olan uzman kişiler tarafından kontrollü bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Ayrıca, Zayıflama Yöntemleri konulu yazıma göz gezdirebilirsiniz.

Kişiye özel ve sağlıklı diyet programları nasıl olmalı?

Size özel beslenme ve diyet programları için iletişim sayfamızdan randevu alabilir, Uzaktaysanız telefonunuza Appstore ve Playstore üzerinden yükleyebileceğiniz Cepte Diyetisyen mobil uygulaması ile online diyet programlarımıza hemen başlayabilirsiniz. Bunun için tıklayıp bilgi alabilirsiniz.

 

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!