Bu yazımızda, kabızlık nasıl geçer ve kabızlığa iyi gelen yiyecekler hakkında detaylardan bahsettik. Sorularınız varsa, en alta yorum olarak bırakabilirsiniz. Hepsini cevaplıyor olacağız.

Kabızlık Nedir?

Kabızlık, toplumda en sık karşılaşılan sindirim rahatsızlığıdır. Hemen herkeste karşılaşılabilen bir rahatsızlık olup uzun sürmesi halinde kronikleşerek ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Her yaş ve her iki cinste de görülebilen bu rahatsızlık bebeklerde, çocuklarda, gebelerde ve şişman kadınlarda daha sık görülmektedir.

Tuvalete çıkma alışkanlığı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bazı kişilerin günde 2 kez dışkıya çıkması normal kabul edilirken bazı kişilerin de haftada 3-4 kez çıkması normal görülmektedir. Kabızlık ‘haftada 3’ten daha az dışkılama veya dışkılamada zorluk’ olarak tanımlanmaktadır. Aşırı ıkınma, acıtacak derecede sert gaita çıkarma ve tam boşalamama hissi görülmektedir.

5 günde bir veya daha az sıklıkla, karın ağrısı ve şişkinlik eşliğinde, dışkıya çıkmada zorluk yaşayan ve 18 aydan fazla bu süreçte bu durumu yaşayan kişilerde kronik kabızlıktan söz edilebilir. Gelişim çağındaki kabız çocuklarda gelişim geriliğinden söz edilebilir. Çünkü kabızlık önemli ölçüde iştahsızlığa neden olmaktadır.

Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

  • Kabızlığın en sık karşılaşılan nedeni yanlış beslenme, yetersiz sıvı alımı ve su kaybıdır.
  • Uzun süre tuvaleti erteleme sonucu bağırsak kaslarında zayıflık görülür.
  • Yoğun yaşam temposu ve stres bağırsak hareketlerinin azalmasına neden olur.
  • Bazı ilaçların yan etkisi olarak bağırsak hareketleri azalma görülür.
  • Guatr, şeker gibi yaygın hormonal hastalıklarda ve nöromüsküler hastalıklarda (sinir ve kas hastalıkları) bağırsak hareketleri yavaşlar.
  • Zorlu doğum ve şişmanlıkta karın adeleleri zayıflar. Bu durumda dışkılama zorlaşır ve dışkı anüsün yukarısında bekletilerek katılığı artar.
  • Halk arasında bağırsak tembelliği olarak bilinen kalın bağırsağın işlevini yerine getiremez.
  • Hamilelerde bazı artan hormonların etkisiyle sindirim sisteminde değişiklikler ve sonucunda kabızlık görülür.

Kabızlık nasıl geçer ve kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir sorularıdan önce kabızlık belirtilerinin detaylarını mutlaka bilmeliyiz.

Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık kimileri için dikkate alınmayan bir rahatsızlık olsa da rahatsız edici belirtileri vardır. Dışkıya çıkmada zorluk ve sıklıkta azalma yaşanır. Gaita oldukça katı ve sert olur. Kabızlık karın ağrısı, karında şişlik ve huzursuzluk gibi belirtilere neden olarak kişinin yaşam kalitesini düşürür.

ÖNEMLİ NOT: Kabızlık durumunda aşırı kilo kaybı, şiddetli karın ağrısı, şişlik ve makatta kan gözleniyorsa doktora başvurularak nedeni tespit edilmelidir.

Peki, kabızlık nasıl geçer? işte detaylar !

Kabızlık Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Olur?

Kabızlık tedavisinde öncelikli olarak kabızlık nedeninin araştırılması gereklidir. Çünkü kabızlık bir hastalığın habercisi de olabilir. Durum böyle değilse ve kabızlık yaşam tarzından ötürü ise iyi bir beslenme ve spor alışkanlığı yararlı olacaktır.

Kabızlık nasıl geçer: Lif içeriği yüksek besinler, yumuşak ve sıvı gıdalar tüketmek, yeterli sıvı alımı sağlamak, düzenli ve ara öğünler içeren bir beslenme programı uygulamak ve özellikle yürüyüş olmak üzere fiziksel aktivitelerde bulunmak kabızlık için öncelikli tavsiyelerdendir.

Lifli besinler tüketmek:

Kabızlık nasıl geçer sorusuna ilk verebileceğimiz bilimsel cevap lifli besinlerdir. Yediğimiz besinlerdeki önemli maddeler ince bağırsaktan emilip kana geçer. Geriye kalan artık sulu formda kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsak gelen artığın suyunu emer ve geriye kalan 200-300 gramlık katı dışkı makata gider. Besinlerle alınan lif, kalın bağırsakta su emilimini azaltmakta ve bu sayede dışkının çok katı veya sert olmasını önlemektedir. Bu yüzden kabızlığı önlemek için bitkisel besinler gibi lif içeriği yüksek besinler tüketilmesi önerilir.

Ertelemeden tuvalete gidilmesi:

Kabızlık nasıl geçer sorusuna ikinci verebileceğimiz bilimsel cevap ertelemeden tuvalate gitmektir. Dikkat edilmesi gerekilen bir nokta ise kesinlikle tuvalet tutulmamalıdır. Dışarıdaki tuvaletlerin hijyen eksikliğinden kaynaklı veya yoğun tempolu hayattan kaynaklı zaman zaman tuvalet yapma ihtiyacı ertelenmektedir. Ama tuvalet yapma hissi geldiğinde tuvalet ihtiyacını gidermeyip ertelemek refleks olarak bağırsak hareketlerini tersine çevirir. Kalın bağırsağın sonuna(rektuma) gelmiş dışkının daha yukarılara giderek kalın bağırsakta daha uzun süre kalmasına ve su emiliminin artmasına böylelikle dışkının fazlaca sertleşmesine neden olur. Dışkı bağırsakta uzun süre kaldıkça rektumun genişliği artıyor ve tuvalete gitme isteği gittikçe azalıyor. Fakat oluşan sert dışkının çıkartılmasında yaşanan zorluktan ötürü kabızlık görülüyor.

Yeterli su alımı:

Kabızlık nasıl geçer sorusuna üçüncü sırada yeterli su alımı gelmektedir. Yetersiz su alımında ince bağırsakta oluşan artık sertçe bir halde oluyor. Bu artık kalın bağırsaktan makata geçerken su emilimine maruz kaldığından sertliği giderek artıyor ve kabızlık görülüyor. Yeterli su alımında kalın bağırsağa gelen artıklar daha sulu bir halde oluyor. Bu sebeple bol bol su tüketimine özen gösterilmesi önerilir.

Yeterli fiziksel aktivite:

Kabızlık nasıl geçer sorusunda dördüncü sırada yeterli fiziksel aktivite yer almaktadır. Hareket ve sporun sonsuz faydalarından biri de kabızlığa olan yararıdır. Sindirim sisteminde biz hareket ettikçe bağırsaklardaki refleks olarak gerçekleşen ilerletici ve çalkalayıcı hareketler otomatik olarak başlar. Bu nedenle özellikle yürüyüş olmak üzere fiziksel aktivitelerde bulunulması tavsiye edilir.

Duygusal durumda iyilik hali:

Beyin ve sindirim sistemi ilişkisine de değinecek olursak duygu durumuna bağlı mide ve bağırsaklar etkilenebilmektedir. Bu yüzden stres ve benzeri durumlardan uzak durmalıyız.

Kabızlık Durumunda Uzak Durmamız Gereken Besinler Nelerdir?

Kabızlıktan korunmak için yararlı besinleri tüketirken kabızlığı olumsuz etkileyecek besinlerden de uzak durarak önlem almalıyız. Sabahları aç karnına günde bir fincan Türk kahvesi içmek bağırsak hareketlerini hızlandırarak tuvalete çıkmamıza sebep olur. Fakat fazlası ishale neden olmaktadır.

Kabızlık döneminde süt ve süt ürünlerinden (yoğurt ve kefir hariç) uzak durmak gerekir. Süt ve süt ürünlerinde yüksek yağ oranı ve düşük lif oranı mevcuttur. Sindirimleri uzun sürdüğünden vücutta uzun süre kalırlar ve kabızlığa neden olurlar. Aynı sebepten kek, kurabiye ve tatlılar da yağ oranı yüksek, lif oranı düşük gıdalar olduğundan kabızlığa yol açmaktadır.

Fast food tarzı yiyecekler, hayvansal yağlı besinler ve konserve gıdalar kabızlığa neden olan yiyeceklerdendir. Aşırı yağlı gıdalardan, paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalı ve kabızlığı önlemek adına sindirime yardımcı bitkisel kaynaklı gıdalara yönelmelidir.

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında aşağıdaki besin grupları yer almaktadır.

Su:

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında ilk sırada su yer almaktadır. Bağırsakların düzgün çalışabilmesi için günlük en az 2 litre çay, kahve sayılmaksızın saf su tüketimine dikkat etmek önerilir. Bu şekilde hem bağırsakların iyi çalışmasını hem de dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığı önlemiş oluruz.

Lifli sebzeler:

kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında ikinci sıradadır. Öğünlerimizde düzenli olarak yeşil yapraklı sebzeler gibi lif açısından zengin sebzeler tüketerek kabızlığı önleyebiliriz. Lahana, brüksel lahanası, enginar, ıspanak, pırasa ve brokoli lif açısından zengin sebzelere örnektir.

Meyveler:

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında üçüncü sıradadır.Böğürtlen, şeftali, armut, elma, ananas ve ahududu: Kabızlığa iyi gelen yiyecekler, lif açısından zengin meyvelerdir. Kuru kayısı, kuru üzüm veya kuru erik: Kuru meyvelerin bağırsakların düzenli ve hızlı çalışmasında etkin rolleri vardır. Sabahları aç karnına birkaç tane bu kuru meyvelerden tüketip peşine ılık bir bardak su içerek dışkının yumuşamasını sağlayabiliriz.

Zeytinyağı:

Sindirim sistemi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Tüketilen besinlerin emilimini kolaylaştırır.

Baklagiller:

Nohut, barbunya ve yeşil fasulye gibi baklagiller kabızlığı gidermeye yardımcıdır. Bağırsakları yumuşatır, tuvalete çıkmayı sağlar. Fazla tüketiminde gaz ve şişkinliğe neden olur.

Tahıl grubu:

Tuzsuz ve yağsız mısır unu, çavdar, buğday, yulaf ve kepekli tahıllar kabızlıkla baş etmede yardımcı besinlerdir.

Bitki çayları:

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında bitki çayları sıklıkla yer almaktadır. Sindirimi düzenlemek ve kabızlığı önlemek adına günde 2 fincan bitki çayı içilebilir. Fakat aşırıya kaçıp 2 fincandan fazla içilmesi ishal ve benzeri durumlara neden olabileceğinden sakıncalıdır. Kabızlığa yardımcı bitki çayları;

  • Keten tohumu çayı
  • Kekik çayı
  • Defneyaprağı çayı
  • Adaçayı
  • Karahindiba çayı
  • Sinameki otu çayı
  • Kuş otu çayı
  • Yeşil çay

Kabızlık Gideren Detoks Tarifi:

Kabızlık gideren detoks tarifim quark kürünü aşağıdaki videomdan seyredebilirsiniz:

Diğer detoks tariflerim ve zayıflama kürlerim için youtube kanalıma (https://www.youtube.com/aysetugbasengel) göz atabilirsiniz.

Kabızlık nasıl geçer ve kabızlığa iyi gelen yiyecekler hakkındaki bu yazımızı beğendiyseniz, herkesin faydalanması için sosyal medya paylaşım tuşlarından paylaşabilirsiniz. Sorularınız olursa, alta not olarak bırakın. Hepsini cevaplıyor olacağım.

Ayrıca, bir önceki Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? başlıklı yazımıza göz atabilir. Gebelik döneminde beslenme ve hamile diyeti hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!