Herkese merhaba! Yine, herkesin çok işine yarayacak bir konu ile karşınızdayım. Konumuz; metabolizma nasıl hızlandırılır? Metabolizma hızlandırıcı besinler nelerdir?
Metabolizma Nedir?
Bazal metabolizma hızı; vücudun dinlenme halinde, yani uyku halinde harcadığı enerjidir. Bunun üzerine, günlük hareketi koyduğumuz zaman da ortaya metabolizma hızımız çıkmış olur. Bu ne kadar hızlıysa, kişi o kadar hızlı kilo verebilir ve o kadar kilo almaz. Ancak, ne kadar yavaşsa o kadar kolay kilo alınabilir. Yani, “su içsem yarıyor” diyen kesim aslında var ama çok da fazla yoğunlukta değil!
Bunun dışında, metabolizma hızı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Genelde, erkeklerin metabolizma hızı kadınlara göre daha fazladır. Erkeklerin kas oranı daha yüksek olduğu ve kas oranına bağlı olarak metabolizma daha hızlı çalıştığı için, erkeklerin metabolizma hızı daha hızlıdır. Ancak, onun dışında genelleyecek olursak; yaş, fiziksel aktivite, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, hormonal düzensizlikler gibi durumlar metabolizma hızını belirleyebilir.
Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?
- Düzenli egzersiz yapın
Gün içerisinde yaklaşık 1 saat yürüyüş yaparsanız, bu sizin vücudunuzun fazladan 200-400 kalori harcamasını sağlayacaktır. Eğer, bunu düzenli olarak yaparsanız; hem kilonuzu çok kolay korumanıza hem de metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur ve kolaylıkla kilo verebilirsiniz. Bu koşullarda, hiç yürüyüş yapmayan biri için, yürüyüş yaptığında yılda belki de 5-10 kilo daha zayıf kalacaktır.
- Öğün atlamayın
Çok fazla düzensiz beslenen kişiler, aslında hiçbir şey yemediklerini ama kilo aldıklarını söylüyorlar. Bunun nedeni şu; hiçbir şey yemediğiniz zaman, vücudunuz kendini kıtlık metabolizmasına çeker. “Vücuduma enerji gelmiyor” der. Dolayısıyla, “ben çalışmayayım, enerji yakmayayım ki yaşam faaliyetim tehlikeye girmesin” diye düşünür. Bu nedenle, metabolizma hızını minimuma çeker.
Dolayısıyla, öğün atladığınız için siz de metabolizma hızınızı yavaşlatmış oluyorsunuz. Üç ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde beslenebilirsiniz. Ara öğün yapmak; hem bir sonraki ana öğüne daha tok oturmanızı sağlar, hem de vücuda sürekli besin geldiği için vücut çalışmaya başlar ve metabolizma hızlanır.
Ancak, tabi ki bazı kişiler bu kadar sık beslenmek istemeyebilir. 2 ana öğün ve 2 ara öğünle de günü tamamlayabilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
- Mutlaka ara öğün yapın
Ara öğün yapmayan danışanlarımda, yaptıkları dönemlere göre o hafta verdikleri kilonun biraz daha az olduğunu görüyorum. Yukarıda da açıkladığım gibi, ara öğün yaptığınız zaman vücut sürekli besin geldiğini düşünür ve metabolizma hızını arttırır. Ara öğün yapmak, ayrıca kan şekeri seviyelerini dengede tutar. Bu sayede, daha sağlıklı bir vücudunuz olur ve metabolik olarak da daha sağlıklı oluyorsunuz.
- Fiziksel aktivitenizi arttırın
Bu, biraz düzenli egzersiz yapmaya benziyor ama aynısı değil! Gün içerisinde spor yapamıyorsanız, günlük fiziksel aktivitenizi arttırabilirsiniz. Ne gibi mi?
Asansör kullanmak yerine merdiven kullanmak, masa başı çalışıyorsanız saat başı ayağa kalkıp hareket etmek ve dolmuşla bir yere giderken biraz uzakta inip gideceğiniz yere yürümek gibi şeyler küçük görünse de, günlük olarak fiziksel aktivitenizi arttırır ve karın bölgesindeki yağlanmaları da azaltır. Sürekli oturduğunuz zaman, dolaşımınız yavaşlar.
Ben, danışanlarımdan şunu da duyuyorum, “İşten çıktım, o kadar yorgunum ki!”. Aslında yorgun değilsiniz, sürekli oturmaktan haliniz kalmamış, dolaşımınız yavaşlamış ve donuk bir hale gelmişsiniz. Ancak, dolmuşa bineceğiniz durak yerine bir sonraki durağa yürüseniz, orada dolaşımınız hızlanacak ve sizi daha da enerjik yapacaktır. Bunları yaparsanız, hem gün içerisinde enerjiniz artacaktır hem de metabolizmanız hızlanacaktır.
- Bol bol su için
Günümüzde, çoğu kişi suyu ihmal ediyor. Su içmenin nasıl bir faydası var? Tabi ki, sağlık için bir sürü faydası var; ancak, en önemli faydası metabolizmayı hızlandırmaktır.
Araştırmalara göre; günde 2 litre su içtiğiniz zaman metabolizmanız %5-10 oranında daha hızlı çalışır. Bu da, fazladan 100-200 kalori harcamanız demektir. Bu nedenle, mutlaka gün içerisinde en az 2 litre su içmelisiniz.
- Güne erken başlayın.
Güne erken başladığınız zaman, uykuda geçecek 3-4 saatte vücut ayakta olacaktır ve daha fazladan kalori yakmaya başlayacaktır. Güne erken başlamanın şöyle de bir avantajı var; erken uyuduğunuz zaman, gece daha kaliteli bir uykunuz olur. Daha kaliteli uyku uyumak da; hem gün içerisindeki iştahı azaltır hem de gerçek anlamda metabolizmayı hızlandırır. Bu nedenle, güne erken başlamalı ve gece çok geç saatlerde yatmamalısınız.
- Düşük kalorili diyetler uygulamayın
Bu madde, metabolizma hızlandırmak için değil de yavaşlatmamak için. Şok diyetler, direkt metabolizmayı yavaşlatır. Normalde, sizin vücudunuz 1500 kalori yakarken, şok diyetler 500-900 kalori arasında olduğundan, bunu 800-900’e indirir. Yani, siz neredeyse 600-700 kalori yavaşlatmış olursunuz. Bu nedenle, bu tür diyetleri yapmamak gerekiyor.
Metabolizma Hızlandırıcı 7 Besin
Metabolizma hızlandırıcı önerilerin dışında, bazı besinlerle de metabolizma hızlandırılabilir. Bu bölümde, onların 7’sinden bahsedeceğiz.
1.Et / tavuk / balık
Yüksek protein içeren grup. Bunlar, vücutta kasların daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu da, metabolizmanın daha hızlı çalışması anlamına gelir. Diyet yapıyorsanız, günde 1 öğünde mutlaka protein türü besinler almanızı öneririm. Köfte de olabilir, tavuk da olabilir, balık da olabilir. Burada, en çok dikkat edilmesi gereken şey, yağda kızartmamaktır. Ya fırında ya da haşlanmış olarak pişirebilirsiniz. Günde 1 öğün olarak tüketmeniz yeterli olacaktır. Bu nedenle, çok da fazlasına kaçmayın. Tabi, burada sporcuları ayrı tutuyorum.
2. Yoğurt
Bunu zaten biliyorsunuz. Diyetisyenler, sürekli tüketmeniz gerektiğini belirtiyor. Yoğurt, yüksek protein içerir. Bu sayede, kasların daha hızlı çalışmasını sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda, kan şekeri seviyelerini dengeleme özelliği de vardır ve bazı zararlı besinlerden uzak durmanıza da yardımcı olur.
3. Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Bunları isterseniz çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Bunlar, negatif kaloriye sahiptir. Vücuda girdiği zaman, onun kalorisinden daha fazlasını harcar. Yani, bu besini sindirmeye çalışırken daha fazla kalori yakar. Bu şekilde de, metabolizma hızlanır. Aynı zamanda, sebzeler yüksek lif ve su oranına sahiptir. Bu yolla da bağırsakların hızlanmasını sağlar. Bağırsakların hızlanması da, yine dolaylı yolla metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır.
4. Yeşil çay
Yeşil çay, vücuda girdiği zaman vücudun ısısını yükselten bir etkiye sahiptir. Vücudumuzdaki ısı yükseldiği zaman, metabolizma daha hızlı çalışmaya başlar. Aynı zamanda, yine sebzelerde olduğu gibi, yeşil çay da bağırsakları hızlandırır. Bağırsakların hızlanması ile birlikte metabolizma da hızlanacaktır.
5. Yumurta
Yumurta, hem tok tutar hem de protein oranı yüksektir. Bir de, vücutta direkt kaslara yerleşebilen ve yararlılığı en fazla olan besinlerden biridir. Anne sütü kadar kalitelidir. Yumurta yediğiniz zaman, hem tok kalırsınız hem de kaslarınızın artmasını ve daha hızlı çalışmasını sağlarsınız. Bu da, aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır.
6. Zencefil
Zencefili, çorbalara veya yoğurdun içine ekleyebilir ya da suda kaynatıp çay olarak demleyebilirsiniz. Vücuda girdiği zaman, vücut ısısını yükseltir. Vücut ısısını yükselten besinler, direkt olarak metabolizmayı hızlandırır. Bu nedenle, mutlaka günlük beslenmenize zencefili de eklemelisiniz.
7. Pul biber
Zencefil ile benzer, vücut ısısını yükseltici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, eğer bir sağlık sorununuz yoksa yemeklerinizde kullanabilirsiniz. En çok dikkat etmeniz gereken nokta, çok aşırı tuzlu olmamasıdır.
Metabolizmanızı hızlandırma yollarından ve hangi besinleri tüketmeniz gerektiğinden bahsettik. Bunların hiç biri, tek başına yeterli değildir. Önemli olan, sağlıklı beslenmek, bu besinleri günlük olarak tercih etmek, bol bol su içmek, düzenli egzersiz yapmak ya da fiziksel aktiviteyi arttırmak, sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmaktır. Bunların hepsi bir araya geldiğinde, göreceksiniz ki metabolizmanız çalışacaktır. Bugünlük benden bu kadar. Şimdilik hoşça kalın!
Siz de fikrinizi belirtin