Latince ismi “melissa officinalis” olan melisa bitkisi; “tatlı mary”, “bal bitkisi”, “tatlı balm” gibi isimlerle de bilinmektedir. Aslen Güney Avrupa bölgesine ait olan bitkinin, özellikle yaprakları son derece değerli kabul edilmektedir.

2000 yıldan daha uzun bir süredir hem alternatif tıpta hem de mutfaklarda kullanılan melisa bitkisi; Rönesans döneminde büyük bir saygı görmüştür ve birçok şifa formülünde kullanılmıştır. Uzun bir yaşam potansiyeli ile ilişkilendirilen bu bitki, yüzyıllar boyunca çay ve öz yağı olarak kullanılmıştır.

Melisa bitkisi; Avrupa’da yüzyıllardır sindirime yardımcı olması ve sinirleri yatıştırması için kullanılmaktadır. Geleneksel olarak diğer kullanım alanları arasında ayrıca; baş ağrısı, migren, mide krampları ve idrar enfeksiyonlarının tedavisi de yer almaktadır.

Bu yazıda, melisa çayının faydalarından, kullanım alanlarından, olası yan etkilerinden, nasıl hazırlanacağından ve kilo vermede faydalı olup olmadığından bahsedeceğiz!

Melisa Bitkisi Nedir?

Melisa bitkisi, nane ailesine aittir. Hafif bir limon aromasına sahip olduğu için, İngilizcede “lemon balm” adıyla da bilinmektedir. Tek başına ya da diğer bitkilerle birlikte, şifalandırıcı etkisi ile kullanılmaktadır.

Genellikle; mide problemleri, gaz, şişkinlik, kusma ve kolik gibi sindirim problemleri için kullanılmaktadır. Ayrıca; baş ve diş ağrısı, adet ağrıları gibi ağrılar için de kullanılmaktadır. Ek olarak; melankoli, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve Alzheimer gibi zihinsel bozukluklar için de kullanılır.

Pek çok insan, melisa bitkisinin sakinleştirici etkilere sahip olduğuna inanır. Bu nedenle; uyku problemleri, kaygı, stres ve huzursuzluk için de kullanılır. Ayrıca; yüksek tansiyon, kramplar, yaralar, böcek ısırıkları, tümör ve sinirlilik nedeniyle hızlı kalp atışı için de kullanılmaktadır. Alzheimer hastalarında, aromaterapi olarak melisa bitkisi solunur. Bazı vakalarda, Alzheimer’ı iyileştirmek için cilde lokal olarak da uygulanmaktadır.

Melisa Çayı Faydaları

Melisa çayı, bazı sağlık sorunlarında iyileştirici etkisi ile tercih edilmektedir:

  • Kaygı bozukluğu belirtilerini hafifletir

Yapılan bazı araştırmalarda; melisa çayı tüketmenin kaygı bozukluğu olan kişilerde belirtileri hafiflettiği görülmüştür. Ayrıca, sinirlilik gibi kaygı belirtilerini de azaltabileceği düşünülmektedir.

  • Bebeklerde kolik için faydalı olabilir

Bazı araştırmalarda; kolikli anne sütü ile beslenen bebeklere 7 gün boyunca günde iki kez rezene ve melisa bitkisi içeren bir çayın verilmesinin, ağlama süresini azalttığı görülmüştür. Benzer çalışmalarda, rezene, melisa, meyan kökü ve mine çiçeği içeren bir çayın günde 3 kez tüketilmesinin, kolik iyileşmesi olan bebeklerin sayısının arttığı görülmüştür.

  • Mide problemlerini hafifletebilir

Melisa, nane, kimyon, meyan kökü, hardal ve devedikeni içeren bir bitki çayı karışımının; asit reflü, mide ağrıları, kramplar ve mide bulantısını iyileştirebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Ayrıca, mide rahatsızlığı olan kişilerde mide ve bağırsak sorunlarını da hafifletebilir.

  • Uykusuzluğu giderebilir

Melisa çayı, popüler bir sakinleştirici bitki çayı olarak bilinmektedir. Bir araştırmada; 2 hafta boyunca günde 2 kez melisa çayı içmenin, uyku bozukluğu olan kişilerde uykuyu iyileştirebileceği bulunmuştur. Ayrıca, diğer sakinleştirici bitkilerle birlikte almak, uyku kalitesini arttırmaya yardımcı olabilir.

  • Stres seviyelerini düşürür

Yapılan araştırmalarda; melisa çayı içmenin sakinliği arttırdığı görülmüştür. Diğer araştırmalarda, kaygıyı azaltabileceği ve zihinsel test sırasında hafıza ve uyanıklığı arttırdığı görülmüştür. Ayrıca, melisa bitkisinin çocuklarda diş muayenesi sırasında endişeli davranışları azalttığı görülmektedir. Düşük dozda kediotu bitkisi ile birlikte melisa çayı hazırlamak, stres anlarında kaygıyı azaltabilir. Ancak, daha yüksek bir doz, kaygıyı kötüleştirebilir.

Melisa Çayı Bilinmesi Gerekenler

Genel olarak çok çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilse de, bazı durumlarda kullanımı riskli olabilir:

  • Bazı araştırmalarda; melisa çayını önerilenden fazla tüketmenin, zamanlı bir hafıza görevinde performansı yavaşlatabileceği öne sürülmektedir.
  • Melisa çayı içmek, depresyon belirtilerini beklenen kadar iyileştirmeyebilir. Bu nedenle, bir uzman eşliğinde tedavi olmak daha iyidir.

Melisa Çayı Nasıl Demlenir?

Melisa çayını evde aşağıdaki adımları takip ederek hazırlayabilirsiniz:

  • 1 bardak su
  • 2 çay kaşığı melisa yaprağı

Sıcak suyu kaynatın ve içerisine melisa yapraklarını ekleyin. Suyun altını kapatın ve 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Ardından, çayı süzün ve keyfini çıkarın.

Kimler Dikkatli Kullanmalı?

Melisa çayı, genellikle güvenli kabul edilmektedir. Araştırmalar, 4 aya kadar güvenle kullanılabileceğini göstermektedir. Uzun süreli kullanımının güvenliği hakkında ise yeterli bilgi yoktur. Bazı kişilerde; iştah artışı, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabilir. Doğrudan cilde uygulandığında, uçuk ve cilt tahrişini arttırabilir.

  • Hamilelik ve emzirme döneminde melisa çayının tüketimi hakkında yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle, kullanımından kaçınarak güvenli tarafta kalmak önemlidir.
  • Melisa bitkisi, ağız yoluyla uygun şekilde alındığında bebekler ve çocuklar için güvenli kabul edilir.
  • Şeker hastalarında kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Bu nedenle, tüketimi sırasında kan şekeri seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.
  • Ameliyat sonrasında kullanılan ilaçlarla birlikte, çok fazla uyuşukluğa neden olabilir. Bu nedenle, planlanmış bir ameliyat söz konusu olduğunda, operasyondan en az 2 hafta önce kullanımı bırakılmalıdır.
  • Tiroit hastalarının kullanması önerilmemektedir. Bunun nedeni, tiroit hormonu seviyelerini azaltma ve tedaviye müdahale edebileceği ile ilgili endişelerin olmasıdır.
Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!