Uzun ömürlü bir bitki olan aslanpençesi, Batı ve Orta Avrupa’ya özgü bir bitkidir. Alchemilla Vulgaris adlı bir türe aittir ve yurtdışında “lady’s mantle” adıyla bilinir. Alchemilla adı, “simya” sözcüğünden gelmektedir ve Orta Çağ’da, bitkinin su damlacıklarının, baz metalleri altına çevirebileceğine inanılmaktadır.

Simyacılar, bu damlaların gizemli ve büyülü bir güce sahip olduğuna ve sıradan metalleri altına dönüştürmenin yanı sıra gençliğin yeniden kazanılmasında da kullanılabileceğine inanıyorlardı. Özellikle İngiltere ve İrlanda’da yaygın olarak yetiştirilen aslanpençesi, Avrupa’da da bulunabilir. Daha çok yol kenarlarında, çayırlarda ve dağ yamaçlarında bulunmaktadır. Peki, aslanpençesi nedir? Faydaları nelerdir? Ne içi kullanılır? Kadınların üreme sağlığı açısından neden değerlidir? Tüm bu soruların cevabı yazımızın devamında…

Aslanpençesi Nedir?

Aslanpençesi, gül ailesine ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Dik bir gövdeye ve ince saplı böbrek şeklinde alt yapraklara sahiptir. Üst yaprakları da benzer şekildedir. Bitkinin tüm kısımları yumuşak tüylerle kaplıdır. Aslanpençesi, Haziran ayı ile Eylül ayları arasında çiçek açar. Çiçekleri, çok sayıda ve sarı-yeşil tonlardadır.

Bitkinin toprak üstü kısımlarının tamamı şifa amacıyla kullanılmaktadır. Çiçek açtığı yaz aylarında toplanır ve daha sonra kullanılmak üzere kurutulur. Bazı insanlar, çok güçlü bir tıbbi etkiye sahip olduğuna inanmaktadır ancak bu henüz bilimsel olarak kanıtlanmadı.

Aslanpençesi Neden Kullanılmalı?

Aslanpençesi, bir kadının üreme hayatının her anında güçlü bir dişi bitki olarak sayılabilir.

  • Adet dönemleri arasında lekelenmeyi durduran ve aşırı adet kanamasını azaltan bir çay ya da adet sırasındaki ağrıları gidermeye yardımcı olur.
  • Büzücü özellikleri ile ishal ve ciltteki yaralar için faydalıdır.
  • Menopoz yılları için de faydalıdır. İltihaplanma karşıtı etkileri ile, rahatsız edici belirtileri hafifletebilir.

1998 yılında yapılan bir çalışmada; 3 hafta boyunca aslanpençesi bitkisi ve ahududu yapraklarından oluşan bir çay karşımı kullanmanın, rahim sarkması için de yararlı olabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca, kadınlarda kısırlığı iyileştirmek ve adet kanamalarını geri kazanmak için de kullanılabilir. Ek olarak, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde de faydalı olabilir. Belki de, güçlerini araştırmaya devam edersek, aslanpençesi hakkında söylenecek çok şey bulunabilir…

Aslanpençesi Bitkisinin Faydaları

Aslanpençesi; salisilik asit, uçucu yağ ve fitosterol yönünden zengindir. Aynı zamanda, çok sayıda mineral ve C vitamini içerir. Birçok bileşeninin, özellikle de içerdiği acı maddelerin dişi üreme sistemi üzerinde dengeleyici bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.

Rahim uyarıcı etkisinden dolayı, bitkinin hamileliğin ilk aşamalarında kullanılması tavsiye edilmese de; bitki uzmanları tarafından, doğum yaklaşana kadar kadınlar için iyi bir bitki çayı olarak kabul edilmektedir. Aslanpençesi bitkisinin geleneksel kullanımlarından biri; rahmi güçlendirmek ve doğumu kolaylaştırmaktır. Ayrıca, bu bitkinin doğumdan sonra anne sütü üretimini arttırmaya yardımcı olduğu da düşünülmektedir.

  • Adet düzenleyicidir

Aslanpençesi, adet döngülerine bağlı ağrıları azaltmak için uzun bir süredir kullanılmaktadır. Bitki, rahim üzerinde büzücü bir etki göstererek ve normal adet döngüleri arasında ağır, uzun süreli kanamalar için faydalı olabilir.

Bugüne kadar aslanpençesinin sağlık yararları hakkında yapılan bilimsel çalışmalardan birinde; düzensiz ve ağır adet kanamalarından muzdarip olan genç kadınlarda, hem kanama süresini hem de miktarını azalttığı görülmüştür.

Çalışmada; aslanpençesi özütü ağız yoluyla kullanıldığında, ortalama 3-5 gün sonra belirgin bir değişiklik olduğu ve adet kanamasından 10-15 gün önce kullanılmaya başlandığında önleyici bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.

Topikal olarak uygulandığında ise; kadınlarda vajinal iltihaplanma ve akıntı gibi çeşitli rahatsızlıklar için yatıştırıcı bir tedavi olarak kullanılabileceği görülmüştür.

  • Yara iyileştiricidir

Aslanpençesi; yaralar, kesikler ve sıyrıklar için iyi bir çare olarak kabul edilmektedir. Ağrıları uyuşturmada ve iyileşme sürecini hızlandırmada yardımcı olabilir. Kesik ve sıyrık gibi küçük cilt yaralanmaları, aslanpençesi özü ıslatılarak bir kompres yapılabilir. Yavaş iyileşen yaraların doğrudan üzerine sürülebilir ya da alternatif olarak aslanpençesi ile hazırlanan çay sürülebilir.

  • Cilt bakımı ve sindirim rahatsızlıklarında faydalıdır

Aslanpençesi ayrıca cilt kızarıklıkları, sivilce, egzama ve böcek ısırıkları kremlerinde bir bileşen olarak kullanıldığında da işe yarayabilir. Bu kremler, pürüzlü ve kurumuş cildi yumuşatmak için faydalı olabilir.

Gargara olarak diş eti kanaması, ağız ülseri ve boğaz ağrısına çare olarak kullanılabilir. Büzücü etkisi ile kanlı dışkı ve ishal gibi bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde faydalı olabilir.

Aslanpençesi Çayı Nasıl Hazırlanır?

Aslanpençesi bitkisi için günlük önerilen doz günde 3 kez 1-2 ml’dir. Hazır olarak alınan ürünlerde, üreticinin talimatlarına uyulmalıdır.

Aslanpençesi çayı tarifi:

  • 1 bardak kaynar suyun içerisine 2 çay kaşığı aslanpençesi otu ekleyin.
  • 6-7 dakika kadar demlemeye bırakın ve süzerek için.

Bitkisel bir ilaç olarak kullanmayı amaçlıyorsanız, günde 2-3 fincan tüketebilirsiniz. Daha güçlü bir çay hazırlamak için, demlemeden önce birkaç dakika kaynatılabilir.

Aslanpençesi Olası Yan Etkileri

Bazı kaynaklarda, tanen içeren bitkilerin kullanımının kanser riskini arttırabileceğine dair göstergeler olduğundan, uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır.

Düşük riskini arttırdığı kanıtlanmamış olsa da, hamile kadınların en azından hamileliğin erken dönemlerinde tüketmekten kaçınmaları önerilmektedir. Ayrıca, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde mutlaka bir uzman eşliğinde kullanılmalıdır.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!