Herkese merhaba! Çok güzel bir konu ile daha karşınızdayım! Kabızlık nedir? Kabızlığı nasıl çözebiliriz? Nelere dikkat edersek kabız olmayız? gibi konulardan bahsedeceğiz. Yazının sonunda da, kabızlık şikayeti olanlar için bir tarif paylaşacağım.

Kabızlık Nedir?

Üç günden uzun süredir büyük tuvaletinizi yapamıyorsanız, biz bunu kabızlık olarak değerlendiriyoruz. Bazı kişiler, iki gün boyunca tuvalete gidemediklerinde de kabız olarak değerlendiriyorlar. Ancak, bazı günler, vücudumuz tuvalete gitmek istemeyebilir, bu durum çok normaldir. Bazı günler, her gün tuvalete gidebiliriz, bu da bizim için normal bir durumdur.

Bir de, günde 3-4 kez tuvalete gitmesi gerektiğini düşünenler var, ancak bu yanlış. Eğer, günde 1 ya da 2 günde 1 defa gidiyorsanız, bu normaldir.

Kabız Olmamak İçin Neler Yapmalıyız? Kabızlık Problemi Nasıl Çözülür?

Aşağıda vereceğim ilk 6 maddede, kabız olmamak için neler yapabileceğinizden ve son 2 maddede de kabızlık problemini nasıl çözebileceğinizden bahsedeceğiz.

  • Karbonhidrat ve glüten içeren besinlerin tüketimini azaltın.

Glüten içeren besinler, bağırsaklarda şişer ve bağırsakların suyunu içine çeker. Bu da, bağırsakların hareketlerinin yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle, kabızlık meydana gelebilir. Hatta, karnınız şişebilir ve gaz oluşabilir.

Karbonhidrat grubu olan ekmek, makarna, bulgur, pirinç pilavı gibi besinler, vücutta su tutar ve bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir. Bunları sürekli tükettiğiniz zaman da, sürekli kabızlık problemi yaşayabilirsiniz. Bu tür besinleri haftada 1-2 defa tüketmelisiniz. Bu, aynı zamanda, sizin kilo almanızı da önleyecektir.

  • Günde 2 ana öğünde üst üste et tüketimi yapmayın.

Bir öğünde et yiyorsanız, bir öğünde sebze yiyin. Öğlen tavuk yiyip akşam et yerseniz ve ertesi gün de aynı şeyi devam ettirirseniz, bu, bağırsaklarınızı yavaşlatır. Bir öğünde et yiyorsanız, diğer öğüne sebze koyarsanız; bağırsaklarınızdaki lif oranı artar ve kabızlık oluşmaz.

Bu gibi durumlarda, yanlış beslenmeye bağlı kabızlık oluşabiliyor. Ben, danışanlarımda da bununla çok karşılaşıyorum. Bana gelmeden önce kabız olduklarını söylüyorlar ve ben listelerini ona göre ayarladığımda, 1 haftada kabızlık ortadan kalkıyor.

  • Çay ve kahve tüketimini sınırlandırın.

Bu tür içecekler diüretiktir ve bağırsaklardaki suyu azaltır. Bu da, kabızlığa neden olabilir. Çok nadir de olsa, bazı kişiler kahve içtiğinde tuvalete çıkabilir. Bunlar, tabi ki istisna. Ancak, genel olarak gün içerisinde içtiğiniz çay ve kahve miktarını azaltmanızı, onun yerine su tüketimini arttırmanızı öneririm.

  • Ara öğünlerde taze meyve tercih edin.

Yukarıda da bahsettiğim gibi, sebze tükettiğiniz zaman, bağırsaklardaki lif oranı artar ve bu da bağırsakları hızlandırır. Lifi karşılayabilecek kaynaklardan biri de taze meyvelerdir. Hem su içeriği yüksektir, hem de yüksek lif içerir. Bu nedenle, ara öğünlere birer tane taze meyve eklemek, bağırsaklarınızın hızlanmasını sağlayacaktır.

  • Her gün mutlaka 1 saat yürüyüş yapın.

Hareket, her zaman bağırsakları hızlandırır. Bu şekilde, bağırsaklardaki hareketin hızlanması ile birlikte, kabızlık problemi de biraz daha azalacaktır. Benim danışanlarımda bunu çok görüyorum. Yediklerine dikkat ettiklerinde, su tüketimini arttırdıklarında, bir de  yürüyüşü kattıklarında hiçbir şekilde kabızlık kalmıyor.

  • Günde 2 litre su için.

Bağırsakların hızlanması, sık sık idrara gitmek, metabolizmanın hızlanması adına günde 2 litre su içmek çok faydalıdır. Bazı besinler, bağırsaklardaki suyu çektiği zaman orayı kurutur. Dolayısıyla da kabızlık oluşur. Yeterince su içerseniz, bağırsakların su miktarı daha fazla olacaktır. Bu da, bağırsakların hızlanmasını sağlayacaktır.

Bu 6 madde, kabızlığı önlemek için yapabileceğiniz şeylerdi. Ancak, bazı kişilerde bunlara rağmen kabızlık oluşuyor. Peki, o kişiler ne yapmalı? Son 2 madde de onlarla ilgili!

  • Her sabah aç karna 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketin.

Bunun üzerine en az 1 saat aç kalmanız önemli. Bu şekilde, boş bağırsağa yağ göndermiş oluyorsunuz. Bu da, bağırsağın kayganlığını arttırıyor. Bu, gerçekten çok işe yarıyor. Aynı uygulamayı akşam da aç karna tekrarlayabilirsiniz. Yağı içmek için üzerine limon sıkarsanız, içimi biraz daha kolaylaşacaktır.

  • Sabah aç karna kuru kayısı veya kuru erik tüketin.

Aç karna 1 bardak ılık su ve yanında da kuru kayısı veya kuru erik yerseniz ve yine üzerine 1 saat aç kalırsanız, bağırsaklarınız hızlanacaktır. Kuru meyvelerden kuru erik, kuru incir ve kuru kayısıyı; ara öğünlerden bir tanesine eklerseniz, yine bağırsakları hızlandıracaktır ve kabızlığı azaltacaktır.

Bunların hepsini yaptıysanız ve yine de çözüm olmadıysa, sabah aç karna aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz:

Kabızlık Gideren Tarif

Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Malzemeleri karıştırıp yaklaşık 15-20 dakika bekletin. Sabah aç karna karıştırıp için ve sonrasında en az 2-3 saat bir şey yemekten kaçının. Bunu da uyguladıysanız ve yine de çözüm olmadıysa, bir doktora başvurabilirsiniz. Ancak, bunları yapınca çözülmeyen bağırsak problemleri çok nadir olacaktır.

Probiyotikler de önemli! Bağırsaklarımızda bakteriler yaşar. Bu bakteriler, bağırsak sağlığı için çok faydalıdır. Yaptığımız bazı şeylerle ve yanlış beslenmeyle, buradaki bakterileri öldürüyoruz. O zaman da bağırsaklar yavaşlayabiliyor. Probiyotik takviyelerinden ara ara kullanarak bağırsakları rahatlatmak da mümkün.

Bugünlük benden bu kadar. Şimdilik hoşça kalın!

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!