Herkese merhaba! Bu yazıda, Koronavirüs’ten korunmanın yolları ve bağışıklığı arttırmanın yollarından bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!
Koronavirüs’ten Nasıl Korunabiliriz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Sosyal mesafeyi koruyun
Karşınızdaki kişiyle, mutlaka aranıza 1.5 metre mesafe koyun. Bu neden önemli? Eğer, karşınızdaki kişi bu hastalığı taşıyorsa damlacıklar havaya saçılır. Bilim Kurulu üyesi bir doktorun söylediğine göre; bu virüsler havada kalmıyor, ağır olduğu için yere düşüyor. Bu nedenle, siz eğer bu kişiye 1.5 metre mesafede olursanız, virüsler size gelmeden yere düşmüş olur ve siz korunmuş olursunuz.
- Yüzeylere temas etmemeye çalışın
En önemli şeylerden birisi bu. Biz, bu virüsü bir yerlerden geçerken almıyoruz. Enfekte olmuş birisi bir yere dokunduğu zaman, siz de oraya dokunduğunuz zaman virüsü alabilirsiniz.
- Elinizi yüzünüze götürmeyin
Dokunduktan sonra virüsü elinize alırsanız; elinizi ağzınıza, burnunuza ya da gözünüze götürürseniz virüsü vücudunuza almış olursunuz. Hiçbir yere dokunmayın ve elinizi yüzünüzden uzak tutun.
- Ellerinizi sık sık yıkayın
Evde kalıyoruz ama tabi ki gıdaları almak için markete gidebiliyoruz. Olabildiğince evde kalın ve ihtiyacınız varsa markete gidin. Markete gittiğinizde, olabildiğince az yüzeye temas ederek alışveriş yapın. Evinize geldiğiniz zaman, malzemeleri koyun ve ilk olarak ellerinizi yıkamaya gidin. Yaklaşık 20 saniye boyunca yıkayın. Mümkünse 40 saniye boyunca detaylı ve çok güzel bir şekilde yıkayın. Sonrasında, aldığınız malzemeleri yerleştirebilirsiniz.
- Sebzeleri sirkeli suda bekletin
Malzemeleri aldınız, elinizi yıkadınız ve yerleştirdiniz. Yemeği pişirirken, mutlaka sebzeleri yarım saat sirkeli suda bekletin. Zaten, aslında piştiği zaman virüs ölür. Ancak, yine de, başka bakteriler de almamak adına aldığınız sebze ve meyveleri sirkeli sudan geçirin.
- Evde kalın
Eğer çalışmıyorsanız, evde kalın. Mümkünse; market ve eczane haricinde, olabildiğince sokağa çıkmamaya çalışın. Çünkü, bu noktada; arabayı otoparkçıdan alırken onda virüs olabilir ve size bulaşabilir, binanın kapı kolundaki virüs size bulaşabilir. Hiçbir önemli işiniz yoksa, evde kalın ve sokağa çıkmayın. Siz genç olabilirsiniz. Ancak, virüs büyüklerimiz için daha tehlikeli olduğu için, mümkünse evde kalın!
Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Ne Yapmalı?
Benim için en önemli bölüme geldik; beslenme ve bağışıklığı güçlendirme. Diyelim ki, bu hastalıkla çok yakın bir mesafeye geldiniz ve virüsü kaptınız. Umarım olmaz. Ancak, öyle bir durumda bağışıklık sisteminiz güçlü olmalı ki hastalığı kolayca atlatabilin. Bunun için, sizlere 8 maddeden bahsedeceğim:
- Yeterli ve kaliteli uyku almalıyız.
Yeterli uyku şart. Bağışıklık sistemi, uykusuz kaldığınız zaman direkt çöker. 23:00-00:00 gibi uyumaya çalışın, sabah da 07:00’den önce uyanmamaya çalışın. Mümkünse, uyku saatlerine dikkat edin ki bağışıklık sisteminiz güçlü kalmış olsun.
- Bol bol dinlenmeliyiz.
Bol bol dinlenmeye çalışın ve vücudunuzu çok fazla zorlamayın. Çünkü, bağışıklık sistemi vücut zorlandığı zaman da zayıflar. Bu nedenle de, hastalıklara açık hale gelebilirsiniz. Bir de, bildiğiniz üzere ne yazık ki spor salonları kapandı. Evde spor yaparken de, 30-40 dakika kadar hafif egzersizler yapın ve vücudunuzu yormamaya dikkat edin.
- İhtiyacımız olan vitamin ve mineralleri almalıyız.
Bağışıklık sisteminin en çok ihtiyaç duyduğu şey vitamin ve minerallerdir. Bu nedenle, mutlaka vitamin takviyelerini almamız gerekiyor. Bunun için de; mutlaka D vitamini takviyesi alın. Eczanenize ya da doktorunuza sorarak almanız gereken dozu öğrenebilirsiniz. Onun haricinde; omega-3 kullanabilirsiniz. C vitamini de kullanabilirsiniz ama biliyorsunuz, C vitamini meyve ve sebzelerden de kolayca alınabilir. Bunun dışında, çinko da kullanılabilir.
- Her gün 1 ana öğünde mutlaka sebze ya da bakliyat tüketmeliyiz.
Evet, bazı vitamin ve mineralleri dışarıdan alabiliyoruz ama her şeyi de dışarıdan alamayız. Bazı şeyleri, sebzelerden meyvelerden almamız da mümkün. Her gün, 1 ana öğünde mutlaka sebze yemeği tüketin ki bütün vitamin ve mineralleri vücudunuza alın ve bağışıklığınızı güçlendirin.
- Uzun süreler aç kalmamalıyız
Az yemek, hiçbir şey yememek de bağışıklığı zayıflatabilir. Bu nedenle, çok uzun saatler aç kalmamaya özen gösterin. Ara öğünler yapabilir, kuruyemişler ve meyveler tercih edebilirsiniz. Olabildiğince açlık sürenizi uzatmamaya çalışın.
- Günde 2 porsiyon meyve tüketmeliyiz.
Kilo probleminiz varsa günde 2 porsiyon, kilo probleminiz yoksa da günde 5 porsiyona kadar meyve tüketebilirsiniz. Meyvenin içerdiği vitamin ve mineraller, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Özellikle de; kivi, ananas, portakal ve mandalina gibi meyvelerden tüketirseniz, yüksek miktarda C vitamini alacağınız için bağışıklığınızı güçlendirmiş olursunuz.
- Günde en az 1 öğünde salata tüketmeliyiz.
Biliyoruz ki, bütün vitamin ve mineraller sebzelerde var. Evet, yemek olarak yiyoruz ama piştiği zaman bazı vitaminler ölebilir. Bu nedenle, çiğ sebzeleri de yemeliyiz. Biraz önce de söylediğim gibi; mutlaka sirkeli suda bekletmeli, içerisinde havuç, kırmızı lahana, marul, dereotu ve yeşil biber gibi tüm sebzelerden kullanabilirsiniz. Ve mutlaka, 2 yemek kaşığı zeytinyağı kullanmanızı da öneririm. Zeytinyağı, sebzenin içindeki vitaminlerin emilimini arttırır ve bu da bağışıklığın güçlenmesini sağlar.
- Haftada en az 4-5 öğün protein tüketmeliyiz.
Et, tavuk, balık, bakliyat, yumurta ve peynir tükettiğiniz zaman; B12 vitamini, demir, çinko ve magnezyum alırsınız. Bunların kas çalışmasında görevi olduğu için, vücudun bağışıklığını güçlendirir.
Siz de fikrinizi belirtin