İsveç Diyet ve Uygulayabileceğiniz İsveç Diyeti Listesi Örneği

İsveç Diyeti Nedir?

İskandinav veya Danimarka Diyeti olarak da bilinen İsveç diyeti düşük karbonhidrat yüksek yağ ile beslenme temeline dayanan düşük kalorili bir beslenme planıdır. Bu diyet sistemi özellikle İsveç ve Norveç’te büyük ilgi gördüğü için İsveç Diyeti olarak daha sık kullanılmaktadır. İsveç diyeti listesi kurallarını savunan uzmanlara göre yağ tüketmekten korkmamak ve kaçınmamak gerekir. Bu yüzden de yağ ve protein içeriği yüksek olan bir diyet şeklidir. Tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinler bulunduğundan uygulaması zor bir beslenme planıdır ve katı kuralları vardır.

İsveç Diyetinin Kuralları

Tüketilmesi yasak olan besinler olduğu için diyette kaçamakların olma ihtimali yüksektir. İsveç diyetinde kaçamaklar yapılmasına izin verilmez ve kaçamaklar yapıldığında diyetin bırakılıp 3 ay sonra yeniden başlanması önerilir. Uygulanan diyet 13 günden uzun; 6 günden kısa olmamalıdır. İsveç diyeti listesi 13 gün hiç kaçamaksız uygulanıp 6 ay ara verildikten sonra tekrar uygulanabilir; ya da 6 gün uygulandıktan sonra 3 ay ara verilip tekrar 6 gün İsveç diyet listesi ile devam edilebilir. Diyetin 3 aydan önce tekrar edilmemesi gerekir. İsveç diyet uygulamasının yanında günde 20 dakika egzersiz yapılması önerilir.

Diyet Listesi Al - Cepte Diyetisyen - Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel

İsveç diyetini uygularken günde en az 2 litre su içilmelidir ve listede yazanın dışında fazladan kahve ve çay tüketilmemelidir. Protein kaynağı olan süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et çeşitleri, yumurta, sebze çeşitleri tüketilebilir. Karbonhidrat kaynağı tahıl ürünleri ve meyvelerin tüketimi sınırlanmalıdır. Hazırlanan yemeklerin içerisine patates yerine brokoli ve karnabahar eklenebilir. Basit şeker kaynağı besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. 100 gr sebze veya et yemeklerinin yanında ortalama 5 gr karbonhidrat kaynağı besinlerin tüketiminin yeterli olacağı savunulmaktadır.

Kişiye özel diyet listeleri için iletişim sayfasından bize ulaşabilir veya Appstore / Playstore üzerinden Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı indirip, size özel diyet listesi talep edebilirsiniz.

Neler Yenir?

  • Süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta, kırmızı et, balık, tavuk eti, hindi eti, domuz eti protein kaynağı gibi besinler tüketilebilir.
  • Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, kaju, kabak çekirdeği, zeytin, avokado, tereyağı, mayonez, krema gibi yağ içeriği yüksek besinler tüketilebilir.
  • Limon suyu, yeşilçay, maydanoz suyu gibi içecekler içilebilir. Kahve ve çay tüketilirken su yerine tüketilmemesine ve susuzluğu neden olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Sebze olarak brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz, kabak, patlıcan, ıspanak, mantar, salatalık, marul, soğan, biber, domates gibi yerde yetişen sebzeler tüketilebilir.

Nelerden Uzak Durmak Gerekir?

  • Beyaz şeker, asitli içecekler, bira, şeker katkılı meyve suları ve yapay tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır.
  • Kek, pasta gibi hamur işleri, margarin, dondurma, müsli, kurubaklagiller, ekmek, makarna, patates, pirinç ve bulgur gibi besinler tüketilmemelidir.

Ara Sıra Hangi Besinlerin Tüketilmesine İzin Verilir?

İsveç diyetinde yasaklı olan bazı besinler 7 günde en fazla 2 defa tüketilmek şartı ile tercih edilebilir.

  • Havuç, pancar, kereviz, şalgam gibi sebzeler;
  • Kakao oranı %70’in üstünde olan bitter çikolatalar;
  • İçecek çeşitlerinden votka, kırmızı veya beyaz şarap bu besinlere örnek verilebilir.
  • Meyve çeşitleri tatlı krizlerini bastırmak amacıyla tüketilebilir.

İsveç Diyetinin Faydaları

Bu beslenme şeklinin metabolizmayı hızladırdığı, iştahı azalttığı ve kilo kaybının sürdürülebilir olmasını sağladığı savunulmaktadır. Vücut için gerekli vitamin ve mineralleri, esansiyel aminoasitleri içerdiği belirtilmektedir. Yeşil çayın içilmesine teşvik ettiği için ödem ve toksin atımına yardımcı olduğu savunulmaktadır. (Kaynak: Time.com )

İsveç Diyetinin Zararları

İsveç diyeti uygulandıktan ve normal beslenme düzenine geçildikten sonra geri kilo alınma olasılığı yüksektir. Uygulanan diyet sistemi çok düşük kalorili olduğundan normal beslenmeye geçişte metabolizma bozuklukları görülebilir. B grubu vitaminlerinden zengin tahıl grubu besinlerin yasak olması yorgunluk, halsizlik yaratabilir, uzun vadede ise sinir sistemi sorunlarına neden olabilir. Özellikle bakliyatlar ve ekmek çeşitleri posa kaynağı besinlerdir ve bu besinlerin tüketilmemesi ile birlikte yetersiz posa alınması kabızlık gibi sindirim sorunlarını da beraberinde getirebilir.   

İsveç Diyeti ile Zayıflayanlar 1 Haftada Kaç Kilo Verebilir?

Kalorisi düşürülmüş bu beslenme şeklinde yağ ve protein içeriği yüksek karbonhidrat içeriği ise düşüktür. Tüketilen karbonhidrat miktarına göre haftalık kilo kaybının da değişebileceği savunulmaktadır. İlk  defa diyet planı uygulayan bireylerin ağırlıklarının %10’unu kaybedebilecekleri belirtilmektedir. Diyet sistemi 13 gün uygulandığında 5-6 kilograma kadar kilo kaybı; 1 hafta uygulandığında ise 1-2 kilogramlık bir kilo kaybının olabileceği söylenmektedir.

1 Haftalık İsveç Diyeti Listesi Örneği:

6 günlük İsveç diyeti listesi örneğini aşağıda bulabilirsiniz. Kişinin kilo, yaş ve cinsiyetine göre örnek İsveç diyeti listesi içeriğindeki adetler farklılık gösterecektir. Kişiye özel programlar için Cepte Diyetisyen mobil uygulamamı indirebilirsiniz.

1. Gün

Kahvaltı: 2 dilim beyaz peynir +  Domates-salatalık + 4-5 adet zeytin

Öğlen: Tavuklu avokado salatası + 1 bardak ayran

Akşam: 1 porsiyon ıspanak yemeği + 1 kase yoğurt

2. Gün

Kahvaltı: Mantarlı omlet + 2 adet ceviz içi + 1 fincan kahve

Öğlen: Lor peynirli zeytinyağlı salata + 1 dilim çavdar ekmeği

Akşam: Izgara Somon + Haşlanmış kuşkonmaz

3. Gün

Kahvaltı: 1 kupa sütlü kahve + 1 küp şeker

Öğlen: Haşlanmış tavuk + 1 bardak ayran

Akşam: 1 porsiyon kıymalı patlıcan yemeği + 1 bardak ayran

4. Gün

Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta + 1 dilim beyaz peynir

Öğlen: Kremalı mantar + haşlanmış karnabahar

Akşam: 200 gr biftek + 1 kase yoğurt

5. Gün

Kahvaltı: 1 kase yoğurt + 1 adet küçük boy yeşil elma + 6 adet badem

Öğlen: Izgara köfte + haşlama brokoli + 1 bardak ayran

Akşam: Sebzeli omlet + bol yeşillikli salata

6. Gün

Kahvaltı: 1 kupa kahve + 1 küp şeker

Öğlen: 2 adet haşlanmış yumurta ile hazırlanmış salata

Akşam: 1 porsiyon pırasa yemeği + 1 kase yoğurt

Bize Gelen İsveç Diyeti Yorumları

  • İsveç diyetinin katı kuralları var ve kaçamak yapıldığında yeniden diyeti uygulamanız için 3 ay beklemeniz gerekiyor. Bu da kilo verme sürecinde motivasyonunuzu düşürebilir.
  • İsveç diyeti listesi uyguladığımda iki buçuk haftada 11 kilogram kaybettim. Ancak bıraktığım ilk hafta 4 kilogram kilo artışım oldu.
  • İsveç diyeti listesi uygularken öğün araları uzun olduğu için baş ağrısı şikayetini çok sık yaşadım.
  • Düşük kalorili İsveç diyetini uygulamayı başardıysam artık bütün diyet programlarını uygulayabilirim.

İsveç Diyeti ile Kilo Verenler Nasıl Bir Koruma Programı Uygulayabilir?

İsveç diyetini uygulayan bireylerin en büyük şikayeti verdikleri kiloları çok çabuk geri almalarıdır. Bu diyet sistemi çok düşük kalorili olduğu için normal beslenmeye geçildiğinde kilo artışının olması kaçınılmazdır. Kalorinin yavaş yavaş artırılması ile birlikte fiziksel aktivitenin de artırılması bu soruna çözüm olabilir.

Çok düşük kalorili olan ve bazı besin gruplarının tüketimini sınırlayan bu diyet sisteminin sağlıklı olduğu ve kalıcı kilo kaybını sağladığına dair verilerin bulunmadığı unutulmamalıdır. Düşük kalorili beslenme yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, ağız kokusu gibi sorunlara neden olabilir. İlerleyen zamanlarda ise vitamin ve mineral yetersizliğinin görülme olasılığı da vardır.

Yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminin serbest olması ilerleyen zamanlarda sağlık problemlerinin görülme riskini de artırabilir. Kalıcı ve sağlıklı kilo vermenin boy, kilo, yaş gibi fiziksel özelliklere ve sağlık durumuna göre hazırlanan ideal kalorideki bir diyet programı ile olması gerektiği unutulmamalıdır. Düşük kalorili ve gerekli besin değerlerini içermeyen diyetler ileride ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Ayrıca, bir önceki Göbek Eriten Yoğurt Kürleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!