Diyetler söz konusu olduğunda, birçok insanın aklına ilk gelen şey, kilo vermek için yüksek yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmaktır. Ancak, kilo verme sürecinde ne yemeniz gerektiğini belirlemek için kan grubunuzu kullanan bazı diyetler de vardır. Her kan grubu için; her biri ona göre özel olarak hazırlanmış bir beslenme programı bulunmaktadır..
Kan grubu diyeti, kişinin kan grubuna bağlıdır. Örneğin; kan grubu A olan biri, daha çok sebze ağırlıklı beslenmelidir. 0 kan grubunda olan birinin daha çok et yemesi ve tahıl yememesi gerekir, B kan grubu olanlar ise süt ürünleri de dahil olmak üzere pek çok yiyeceği yiyebilir. Kan grubu diyetini ortaya atan doktor, kan grubunuza uygun yiyecekler yemenin kendinizi daha iyi hissettireceğini düşünmüştür. Ayrıca, bazı sağlık sorunların ortaya çıkma ihtimalinin de daha düşük olacağını savunmaktadır.
Bu diyet programına göre; kan grubu, hangi yiyeceklerin vücut için en iyi olduğunu ve hangi yiyeceklerin vücuda zarar verebileceğini gösteren evrimsel bir işaret olduğu düşünülmektedir. Yani, aynı kan grubuna sahip atalarımızın yediklerini yememiz gerektiği düşünülüyor. 0 kan grubu; et yiyen avcı-toplayıcılar, A kan grubu vejetaryenler ve B kan grubunda olanlar göçebelerdi, yani B kan grubundakiler çok daha fazla çeşit yemek yiyorlardı.
Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
A Kan Grubu Diyeti
Yenilebilecek Gıdalar
- Sebze ve meyveler
- Tahıllar
- Fasulye
- Mercimek
- Fındık gibi kuruyemişler
- Tohumlar
Yenmemesi Gereken Gıdalar
- Süt ürünleri
- Et
- Balık
- Kümes hayvanları
- Yumurta
- İşlenmiş yiyecekler
Egzersiz Önerisi
Yoga ve golf gibi sakinleştirici egzersizler
B Kan Grubu Diyeti
Yenilebilecek Gıdalar
- Sebze ve meyveler
- Tahıllar
- Fasulye
- Mercimek
- Et
- Kümes hayvanları
- Balık
- Yumurta
- Süt ürünleri
Yenmemesi Gereken Gıdalar
- Kuruyemişler
- Tohumlar
- İşlenmiş gıdalar
Egzersiz Önerisi
Yürüyüş, tenis gibi orta yoğunlukta egzersizler
AB Kan Grubu Diyeti
Yenilebilecek Gıdalar
A ve B kan grubunda olan tüm gıdalar tüketilebilir ama vegan tipi beslenme en uygunudur
Yenmemesi Gereken Gıdalar
- İşlenmiş gıdalar
- Egzersiz Önerisi
- Hem sakinleştirici hem de orta yoğunluklu egzersizler
0 Kan Grubu Diyeti
Yenilebilecek Gıdalar
- Et
- Kümes hayvanları
- Balık
- Zeytinyağı (sınırlı)
- Bazı sebzeler
- Kuruyemişler
- Tohumlar
- Yumurta
Yenmemesi Gereken Gıdalar
- Süt ürünleri, gevrek gibi tahıllar, ekmek, makarna ve pirinç, fasulye ve işlenmiş gıdalar
Egzersiz Önerisi
- Koşu gibi güçlü egzersizler
Farklı Kan Gruplarına Göre Besin Önerileri
0 kan grubunda olan kişilerin et, balık, kümes hayvanları ve sebzeleri içeren Paleo tarzı bir beslenme programı uygulamaları gerekir. Baklagiller, çoğu tahıl ve süt ürünleri, patates, lahana, karnabahar, mısır ve kahve dışarıda kalır.
A kan grubunda olan kişiler için; bu kan grubunun tarımsal bir yaşam tarzını benimsediklerinde evrimleştiği iddiası ile, bu kişilerin organik sebze meyve, kuruyemişler, tohumlar, baklagiller ve soya bazı ürünler içeren az yağlı bir vejetaryen diyeti uygulamaları önerilir. Muz ve süt ürünlerine ise izin verilmemektedir.
Göçebe kabilelerden geldiği iddia edilen B kan grubu kişilerin; kırmızı et ve yumurta, süt ürünleri ve sebze yemeleri önerilir. Mercimek, buğday, yer fıstığı, domates, susam ve kahveye ise izin verilmez.
En son kan grubunu temsil ettiği iddia edilen nadir AB kan grubundakiler; tofu, deniz ürünleri, süt ürünleri, bazı tahıllar, meyve ve yeşil sebzelerin tadını çıkarabilirler. Alkol, konserve edilmiş ve tütsülenmiş et ürünleri ve kafeinden uzak durmaları gerekir.
Peki ya lektinler?
Kan Grubu Diyeti’nin arkasındaki fikir; kan grubuna bağlı olarak, şeker moleküllerine bağlanan proteinler olan lektinleri sınırlamaktır. Bu, lektinlerin bazı kan türlerini diğerlerinden daha fazla olumsuz etkileyebileceği fikrinden kaynaklanmaktadır. Ancak araştırmalar, lektinlerin tüm kan türleriyle benzer etkileşimlere sahip olduğunu ve bir kan grubunu diğerine göre daha fazla ya da daha az etkilemediğini göstermektedir.
Beslenme ve Evrim Arasındaki Bağlantı
Kan grupları, insan türünün evriminde, farklı zaman ve yerlerde ortaya çıkmıştır. Bu durum, kan grubu diyetinin hipotezinin temelini oluşturmaktadır. Öyleyse, zamanda biraz geriye giderek ve insanlık tarihini biraz gözden geçirerek, diyetin başlangıç yerine gidebiliriz.
İnsan beslenmesinin evrimi; avcı toplayıcıdan çiftçiliğe ve hayvan türlerinin evcilleştirilmesine kadar gelişti. Bu durum, diğer bazı önemli parametreleri de beraberinde getirdi. İlk olarak, ateşte ustalaşmayı öğrendik. Bu, daha fazla enerji açığa çıkaran ve insanoğlunun diğer türleri üzerindeki hakimiyetine katkıda bulunan bir süreç olarak yiyecekleri pişirmemizi sağladı.
Ayrıca, keskin taşlı ok uçları ve mızrakları kullanmayı da öğrendik. Daha sonra, metalleri farklı aletlere dönüştürebilen kaplara dönüştürebileceğimizi fark ettik. Tüm bu gelişmeler, beslenme şeklimizi de değiştirdi.
Çünkü, pişirecek bir şeyimiz olana kadar büyüyen tahıllar işe yaramazdı. Tahılları ve baklagilleri evcilleştirerek, sürdürülebilir bir gıda kaynağı geliştirdik. Böylece, kuru tahıllar ve bakliyatlar, doğru şekilde saklanarak bozulmadı.
Bu, özellikle onları doğru şekilde pişirmek için gerekli araçlara sahip olduğumuz için değerliydi.
Ortaya çıktığı mevsimi boyunca çabuk bozulan taze bitkilere çok fazla bel bağlamak zorunda kalmadık ve diyetimizi çeşitlendirebildik. İnsan evrim geçirdikçe, türleri dünyaya yayıldı ve farklı popülasyonlarda belirli genetik özellikler ortaya çıktı.
Kan grupları, bu genetik ataların bir parçasıdır. Ancak, bu iki gerçeğin doğru olması, Kan Grubu Diyeti hipotezinin geçerli olduğu anlamına gelmez. Kan grubu, insan genetik evriminde belirli beslenme düzeninden daha önce ortaya çıktıysa; o zaman belirli maddeler sizin için sindirilebilir olabilir. Sonuç olarak; et, süt ürünleri ve belirli gıdaları hariç tutmanız veya daha fazla dahil etmeniz sağlanabilir.
İnsan Beslenmesinin Evrimi ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve krema, bitkilerin ve etin evcilleştirilmesinden sonra ortaya çıktı. Özellikle süt ürünleri, onu veren hayvanı öldürmeden yoğun bir beslenme kaynağı üreterek, sürdürülebilirliğin yeni bir yolunu sağladı.
Fermente süt, daha az bozulabilir hale geldi ve özellikle sert peynirler, uzun yolculuklar için uygun hale getirilmiştir.
Uzmanlar Ne Söylüyor?
Bu beslenme şeklinin kuvvetli savunucuları; ruh halinizi iyileştirebileceğini ve hatta hastalık riskini azaltabileceğini iddia etmektedir. Bu iddiaların test edilmesi için bir grup araştırmacı, 30 gün boyunca 1650 kişinin Kan Grubu Diyeti’ni denemelerini sağladı. Bu kişiler, 1 ay boyunca diyeti takip ettiler.
Katılımcıların vücut kütlesi ölçülürken, etkin kökenler de hesaba katıldı. Burada amaç, kan grubuna göre beslenmenin kalp ve metabolik sağlığı etkileyip etkilemediğini araştırmaktı. Araştırmanın sonunda, katılımcıların kilosu ya da sağlığında önemli bir değişiklik olmadığı bildirildi.
Sonuç olarak…
İnternette, çok çeşitli diyet listeleri bulunabilir ve pek çoğu, besinleri kısıtlayarak mucize sonuçlar vaat etmektedir.
Yine de, pek çoğu önemli bir gerçeği ihmal etmektedir: bağırsak bakterilerinin yardımıyla vücudumuz, çeşitli doğal yiyecekleri sindirmek için evrimleşmiştir.
Kısaca kilo vermek ve daha sağlıklı hissetmek için mantıklı seçimler yapmalısınız.. Sonuçta, her gün bol miktarda lif almaya ihtiyacınız var. Bunu da; sebze ve meyveler, kepekli tahıllar ve bakliyatlar ile elde edebilirsiniz. Ayrıca kilo kontrolü yapmak istiyorsanız, kırmızı et ve işlenmiş etler başta olmak üzere, eti ve yağı ölçülü olarak tüketmeniz gerekmektedir. Unutmayın her bireyin kendine özgü bir beslenme programı uygulaması ve ihtiyacı olan kaloriyi doğal besinlerden dengeli bir şekilde alması gerekir.
Siz de fikrinizi belirtin