Sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve kemik sağlığı için probiyotikler çok önemlidir. Bu araştırmamızda probiyotik yoğurt tüketiminin faydalarından bahsettik, ayrıca yazının sonunda doğal ev yapımı probiyotik yoğurt tarifini bulabilirsiniz.

Probiyotik Nedir?

“Yaşam için” anlamına gelen probiyotikler, vücuda yeterli miktarda alındıklarında sağlığa önemli faydaları bulunan canlı organizmalardır. Bağırsaklarda yer alan, bağırsak sağlığına yararlı olan; aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yarayan iyi ve yararlı bakteriler olarak tanımlanabilirler.

Probiyotiklerden antibiyotik kullanımı ile ilişkili ishallerde; bakteri, virüs veya parazitten kaynaklanan ishallerde; irritabl bağırsak sendromunda ve inflamatuvar bağırsak hastalığının tedavisinde yararlanılabilir. Aynı zamanda probiyotiklerin; egzama gibi cilt hastalıklarının önlenmesinde, vajinal sağlığın korunmasında, alerji ve soğuk algınlığı oluşumunun önlenmesinde ve ağız sağlığının korunmasında da olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir.

> Ayrıca, Probiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir ve Probiyotik Takviyeler başlıklı yazımıza mutlaka göz atın.

Probiyotik Yoğurt Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dünya Sağlık Örgütü (FDA) probiyotiklerin ilaç olarak değil; besinler ile doğal yollardan alınmasının daha sağlıklı olduğunu belirtmektedir. Bu açıdan probiyotik yoğurtların tüketimi insan sağlığı için önemlidir. Yoğurdun içerisine canlı ve aktif kültürlerin dışarıdan eklenmesi ile probiyotik yoğurtları oluşmaktadır. Lactobacillus ve Bifidobacterium animalis bu yoğurtlarda bulunan bakteri çeşitleridir. Saccharomyces boulardii ise probiyotiklerde bulunan bir maya çeşitidir.

Probiyotik Yoğurt Faydaları Nelerdir?

Probiyotik yoğurtlar özellikle sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde etkili olurlar. Hazımsızlık, şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal gibi sağlık sorunları yaşanıyor ise yararlı bakterileri içeren probiyotik yoğurtların düzenli tüketimi faydalı olur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de etkili olduğundan hastalıklara karşı koruyucu etki sağlarlar.

Probiyotik yoğurdun sağlığa faydaları aşağıda sıralanmıştır:

  • Sindirim sistemi sağlığına yararlıdır: Eklenen yararlı bakteriler sindirimden sorumlu bağırsak mikroflorasını iyileştirir. Kolon kanseri, IBS, kabızlık ve ishal ve laktoz intoleransı dahil olmak üzere bazı gastrointestinal rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Laktoz intoleransına iyi gelir: Bağırsak mikroflorasına olumlu etkilerinin olması sayesinde Laktoz intoleransına karşı görülen sorunların yatıştırılmasına yardımcı olur.
  • Tip2 diyabete yakalanma riskini azaltır: Yoğurt sindirim sırasında besinlerin emilimini desteklemektedir. Bu sayede kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda ise probiyotik yoğurt tüketiminin Tip2 diyabet gelişme riskini azalttığı görülmüştür.
  • Kolorektal kanseri riskini düşürür: yaklaşık 45 bin kişi ile yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre probiyotik bakterilerin kolorektal kansere karşı koruyucu etki sağladığı görülmüştür.
  • Kemik sağlığına iyi gelir ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur: Kemik sağlığının korunması ve osteoporoz riskinin azlamasında etkilidir. Bu özelliği özellikle kalsiyum mineralini içermesinden kaynaklanır.
  • Kilo kaybını destekler: Tennessee Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya göre yoğurdun vücuttaki yağ kaybını desteklediği görülmüştür. 12 hafta düzenli yoğurt tüketen bireylerde tüketmeyen bireylere göre yağ kaybının iki kat fazla olduğu sonucuna varılmuştır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir: Probiyotikler bağırsaklardaki mukozal sisteme olumlu etki göstererek bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Probiyotik yoğurt, sindirim sisteminde hastalıklara neden olan ve bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin azaltılmasına katkı sağlar.
  • Kötü kolesterolü düşür: Yapılan çalışmalarda düzenli probiyotik kullanımının kötü kolesterolü %2,4 oranında azalttığı görülmüştür.

Probiyotik Yoğurt ile Normal Yoğurt Arasındaki Fark Nedir?

Yoğurt özellikle kalsiyum, magnezyum, potasyum ve B12 vitaminlerinden zengin olan bir süt ürünüdür. Kas sağlığından kemik ve diş sağlığının korunmasına kadar vücuda pek çok faydası bulunmaktadır. Normal yoğurt sağlık açısından çok faydalıdır; ancak probiyotik yoğurtların  ekstra faydalarının olduğu bilinmektedir.

Normal yoğurt ile probiyotik yoğurt arasındaki fark ise içerisine eklenmiş olan prebiyotik bakterilerden kaynaklanır. Ürün etiketindeki “probiyotik yoğurt” ibaresi vücut için yararlı olan bakterilerin yoğurdun içerisine eklendiğini ifade eder. İki yoğurt çeşidinin de besin içeriğinden zengin ve sağlığa faydalarının olduğu unutulmamalıdır.

Marketlerde bulabileceğiniz tüm yoğurt çeşitlerini inceledim. Aşağıdaki videodan detayları inceleyebilirsiniz.

Probiyotik Yoğurt Ne Zaman Yenmeli?

Probiyotik yoğurt özellikle kabızlık, ishal, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sağlık sorunları yaşandığı zaman tüketilebilir. İçeriğindeki yararlı bakteriler sayesinde bağırsakların çalışmasını destekler ve sindirim sisteminde sorunların oluşmasını engeller.

Olumlu etkisinin görülmesi için probiyotik yoğurdun 2 hafta düzenli tüketilmesi önerilir.

Marketlerde Bulabileceğiniz Bazı Probiyotik Yoğurt Markaları

Probiyotik yoğurtların tüketiminin yaygınlaşması ile market raflarındaki yoğurt çeşitleri de artmaktadır. Probiyotik bakterilerin sağlığa yararlı etkilerinin görülebilmesi için ürün etiketinin okunması ve içeriğinden bulunan katkı maddelerine dikkat edilmesi gerekir.

Activia yoğurt çeşitleri ve Altınkılıç kefirli probiyotik yoğurt marketlerde en sık bulunan probiyotik kaynaklarıdır. Yoğurtlara ek olarak SEK probiyotik içecek de probiyotik kaynağı olan ürünlere örnek olarak verilebilir.

Ev Yapımı Probiyotik Yoğurt Tarifi 

Paketli, hazır ürün tüketmek istemeyen kişiler eczanelerde veya marketlerde satılan probiyotik tozlar sayesinde ev ortamında doğal probiyotik yoğurt hazırlayabilirler. Probiyotik yoğurt hazırlanırken mayalama işlemi tekrarlanabilir.

Yani hazırlanan probiyotik yoğurt için her seferinde yeni bir probiyotik toz kullanılmasına gerek yoktur. Önceden mayalanmış olan probiyotik yoğurt yeni süt için maya olarak kullanılabilir. Evde hazırlanan probiyotik yoğurt için malzemeler aşağıda sıralanmıştır.

Malzemeler:

  • 1 litre süt (açıkta satılan ve güvenilir olan süt tercih edilebilir)
  • Yarım şase probiyotik toz
  • Cam kavanoz

Hazırlanışı:

Çelik tencerede 10-15 dakika kaynatılan süt ilk olarak ılımaya bırakılır. Kaynamış olan 1 litre süt yaklaşık 1 saatte ılımaktadır ve yoğurt için ideal ısı olan 45 dereceye düşmektedir. Cam kavonaza alınan süte yarım şase probiyotik toz eklenmeli ve tahta kaşık ile karıştırılmalıdır. Kapağı üstüne kapatılan kavanozun bir örtüye sarılarak 4 saat bekletilmesi ile probiyotik yoğurt elde edilir.

Bir sonraki yoğurt mayalanırken probiyotik toz yerine önceden hazırlanmış probiyotik yoğurttan 2 kaşık yoğurt maya olarak kullanılabilir.

Ayrıca, bir önceki B Vitamini Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!