Göz alıcı bir Maserati’yi birinci sınıf yakıtla dolduracağınızı varsaymak güvenli midir? Kesinlikle! Peki, bedeniniz söz konusu olduğunda durum değişiyor mu? Hayır! En iyi şekilde çalışması için, vücudunuzu ne tür yakıtla doldurmanız gerekiyor? Temiz besinler! Besleyiciliği yoğun, antioksidanlar yönünden zengin, katkı maddeleri ve toksik maddeler içermeyen yiyecekler içeren bir temiz beslenme planı, vücut için birinci sınıf bir yakıt gibidir.
Temiz besleme çılgınlığı, büyük bir popülerlik seviyesine ulaştı. Sadece Instagram’da, “eatclean” etiketi ile arama yaparak 58 milyondan fazla gönderiye ulaşabilirsiniz. Peki, temiz beslenme tam olarak ne anlama geliyor?
- Sebze, meyve, kepekli tahıllar, hayvansal ve bitkisel protein kaynakları, kuruyemişler, tohumlar ve yağlar gibi gerçek yiyecekler
- Mümkün olduğunca doğaya yakın beslenme
- Minimum düzeyde işlenmiş, paketlenmemiş ya da bir fabrikada üretilmemiş
- Evde yemek pişirme ve iyi malzemeler bulma
Temiz Beslenme Nedir?
Klinik bir tanım bulunmamakla birlikte; “temiz beslenme” genellikle bir gıdanın nasıl üretildiğini ifade eder. Bu, ürünün başlangıç noktasından tabağınıza geldiği yol ile ilgilidir. Bu yolda daha fazla adım adan gıda ürünleri, genellikle daha az temiz olarak düşünülür. Örneğin; üretim tesisine yolculuk yapmış bir gıda ürünü daha az temizdir.
Temiz beslenme; kötü yiyecekleri çıkarmaya ve mümkün olduğunca besleyiciliği yoğun, sağlıklı yiyecekleri tüketmeye odaklanan bir yaşam tarzı olarak tanımlanabilir. Yani, aslında bir diyet değildir. Bu beslenme şekli; vücudunuza, gelişmesi için ihtiyaç duyduğu şeyi vermektir. Sahte gıdalardan uzaklaşmak ve gerçek olanları kucaklamakla ilgilidir. Temiz beslenmeye geçildiğinde;
- Yeme alışkanlıkları yenilenir
- Makro besin grupları sınırlandırılmaz
- Kalori saymadan yemek yenir
Bu şekilde; yalnızca hastalıkları önlemekle kalmaz, aynı zamanda kilo verebilir ve ödemi azaltarak vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Bu da, daha mutlu ve sağlıklı bir yere ulaşmanızı sağlamaktadır.
Temel bilgilerin iyi anlaşılması ile; hızlı ve kolay bir şekilde lezzetli ve esnek bir yaşam biçimi haline gelir. Kişisel beslenme ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre kolayca düzenleyebilirsiniz. Birkaç hafta boyunca temiz beslenmeyi denediğinizde, bunun ne kadar kolay olabileceğini göreceksiniz. Damağınız gerçek gıdaların tat ve dokuları ile yeniden tanıştığında, tipik bir günlük beslenmenin %50’den fazlasını oluşturan işlenmiş yiyeceklere geri dönmek istemeyeceksiniz.
Temiz Beslenmede Gıda Listesi Kısadır ve Hatırlaması Kolaydır!
- İşlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş sebze ve meyveler
- Turşu, kefir ve kimchi gibi fermente gıdalar
- Bakliyatlar
- Tofu ve miso gibi soya ürünleri
- Kavrulmamış ve tuz içermeyen kuruyemiş ve tohumlar
- Kahverengi pirinç, kinoa ve arpa gibi tam tahıllar
- Tam tahıllı ekmek, makarna ve diğer yiyecekler
- Zeytinyağı, avokado yağı ve ceviz yağı gibi soğuk preslenmiş yağlar
- Otlar ve baharatlar
- Otla beslenen, serbest dolaşan hayvansal yiyecekler
Paketlenmiş ya da önceden hazırlanmış bir ürün satın aldığınızda, temiz bir gıda ürünü aldığınızdan emin olmak için besin etiketini okumayı unutmayın. Besin içeriğini anlayabilirseniz, iyi bir seçim olup olmadığına karar verebilirsiniz..
Organik Gıdalar Şart Mı?
İdeal olarak; temiz beslenme menünüz doğal, sağlıklı ve organik gıdalardan oluşmalıdır. Peki, bu gerçekten ne anlama geliyor? Gıda etiketlerinde; doğal, sağlıklı gibi terimler yanıltıcı bir şekilde kullanılmaktadır. Burada amaç, bu yiyeceklerin sizin için iyi olduğunu düşünmenizi sağlamaktır.
Organik kelimesi, resmi olarak 2000 yılında tanımlandı. Bir gıda, resmi organik etiketini; pestisitler, petrol bazlı gübreler, kanalizasyon çamuru gübreleri, genetik mühendisliği kullanılmadan üretildiğinde taşıyabilir. Temiz beslenmede tüm ürünlerin organik olması gerekir. Ürün yapay koruyucular, renkler ve aromalar içeremez.
Ne yazık ki, organik kurallar çerçevesinde, bazı işlenmiş gıdaların geçmesine izin veren bazı boşluklar da vardır. Bu ürünleri seçmeden önce, besin etiketini iyi okuduğunuzdan emin olmalısınız.
Organik gıdalar, geleneksel gıdalardan daha pahalı olabilir. Ayrıca, her markette bulması da zordur. Daha az seçenek olabilir ya da hiç seçenek olmayabilir. Organik olmayan sebzeler ve organik sebzeler konusunda bütçeniz için seçim yapıldığında, organik olmayanları seçebilirsiniz. Temiz beslenmenin kusursuz beslenme olması gerekmez.
Yerel tarımı destekleyerek, organik ürünlerin maliyetini düşürebilirsiniz. Ancak, büyük şehirlerde bu her zaman kolay olmayabilir. Temiz beslenme, biraz düşünmeyi gerektirir:
- Yeterli kalori aldığınızdan, iyi ve dengeli beslendiğinizden emin olmanız gerekir.
- Temiz beslenmede yemeği hazırlamak ve pişirmek daha uzun sürebilir.
Biraz deneyim kazandıktan sonra, hazırlama ve pişirme süresi biraz kısalacaktır. Ancak, kesinlikle dondurulmuş bir akşam yemeğini mikrodalgada pişirmeden daha uzun sürecektir.
Evden uzakta yemek yemek; yanınızda yiyecek taşımak ya da yemek seçeneklerinizin sınırlı olması anlamına gelir. Ve ofiste pizza yemek ya da bir etkinlikte atıştırmalıklardan kaçınmak zordur. Bu nedenle;
- Önceden planlama yapın,
- Yapabileceğiniz en iyi seçimleri yapın
- Her günün tamamen temiz besinlerden oluşmak zorunda olmadığını unutmayın.
Temiz Beslenme ve Sağlık Yararları
Yapılan araştırmalar; kaliteli gıdalardan zengin, bitkisel bazlı bir beslenme programı uygulayan kişilerin genel olarak daha sağlıklı olduklarını göstermektedir. Yaşlandıkça;
- Fazla kilolu olmak,
- Kalp hastalıkları
- Diyabet
- Kanser
- Diğer kronik sağlık sorunları riski daha yüksektir.
Bitkisel bazlı bir diyet uygulamak, tüm kalorilerin besin değerinin yüksek olması anlamına geldiğinden; vücudunuza yaşlanma sürecini yavaşlatmak, aktif ve canlı kalmak için gereken enerjiyi de vermiş olursunuz.
Temiz beslenmenin bir diğer önemli özelliği de; çevreye zararlı olarak üretilmiş gıda tüketimini azaltarak ve organik tarımı destekleyerek gezegene yardımcı olmanızdır. Sadece birkaç hafta boyunca temiz beslenmeyi deneyin. Bu süreçte; harika yemekler ve daha iyi sağlıklı dolu yepyeni bir dünya keşfedeceksiniz!
Peki, ekstra zaman ve planlama buna değer mi? Kesinlikle! Sadece birkaç hafta temiz beslendikten sonra,
- Enerji seviyelerinizin yükseldiğini göreceksiniz.
- Daha odaklanmış ve meşgul hissedeceksiniz.
- Kalori sınırlamadığınız halde vücudunuzun inceldiğini fark edeceksiniz.
- Gerçek gıdalardaki yüksek lif içeriği ile çok daha uzun süre tok hissedeceksiniz.
- Şişkinlik ve kabızlık gibi sağlık şikayetleriniz ortadan kalkacak.
Haftada En Az 1 Etsiz Gün
Yeni bir beslenme düzenine başlamak içi, Pazartesi günü olmak zorunda değil! Sürdürülebilir şekilde beslenmek için, haftada en az 1 günü etsiz geçirin. Bitkisel bazlı yiyecekler, genellikle ete göre daha az işlenmiştir ve bol miktarda besin maddesi içerir.
Kuru fasulye, mercimek, nohut, kuruyemişler, chia gibi tohumlar, kinoa, karabuğday, soya peyniri ve bazı tam tahıllar harika birer protein kaynağıdır. Haftada en az 1 etsiz gün geçirerek, hem çevre hem de vücudunuz için iyi bir adım atmış olacaksınız!
Siz de fikrinizi belirtin