Bu hafta, mucizevi besin olan zerdeçal hakkında tüm bilimsel detaylara yer vermeye çalıştık. Bu yazımızdan,  zerdeçal nedir, zerdeçal zayıflatır mı? konularında bilgi alabilirsiniz. Sorularınız olursa, en alta yorum olarak bırakabilirsiniz. Hepsini cevaplıyor olacağım.

Zerdeçal Nedir?

Zingiberaceae familyasına ait olan Curcuma longa yani zerdeçal; sarı çiçekli, çok yıllı, otsu bir bitkidir. Hindistan, Çin, Endonezya, Peru, Pakistan ve Jamaika, olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri patates gibi, yan kökleri ise parmak (rizom) şeklindedir.

Zerdeçaldan elde edilen ekstratın etken maddesi olan curcumin’in güçlü bir antioksidan, anti-inflamatuar, lipid (yağ) azaltıcı, immüno-modülatif (bağışıklık sistemini güçlendirici) ve sedatif (merkezi sinir sisteminin çalışmasını yavaşlatıcı) etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal, ortalama 30–90 mg curcumin içerir.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Zerdeçalın saymakla bitmeyen birçok faydası bulunmaktadır. İşte, en önemli olanları !

Yağ Yakımını Hızlandırır

İçerisinde safranın akışına destek olan curcumin maddesini barındırdığı için yağ yakımını hızlandırır. İdeal vücut ağırlığına sahip bireylerde bu ağırlığın korunmasında etkilidir.

Sindirim Sorunlarında Etkilidir

Mide asidi ve safra salgısını arttırdığı için sindirim ve hazım sorunlarında oldukça etkilidir. Gaz şikayetlerinin tedavisinde kullanılabilir.

Kanser Tedavisinde Etkilidir 

Etken madde curcimin sayesinde kanserin önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Özellikle prostat kanseri, meme kanseri, kolon kanseri ve akciğer kanserinde etkinliği çalışmalarla gösterilmiştir. Yapılan çalışmalarda kanserli hücrelerin çoğalmasını yavaşlatıcı etkisi olduğu ortaya koyulmuştur.

Kan Yağlarını Dengeleme Özelliği Vardır

Güçlü antioksidan olması ve lif içermesinden dolayı LDL (kötü kolesterol) düşürücü, trigliserit seviyesini dengeleyici etkisi vardır. Bu sayede kalp damar hastalıkları açısından koruyucudur.

Karaciğer Yağlanması Tedavisinde Etkilidir.

Karaciğer yağlanması tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca karaciğerde bilirubin ve safra dengesinin korunmasına yardımcı olur, toksinlerin birikmesini önler. Ayrıca, mutlaka Karaciğer Yağlanması Diyeti ve Tedavisi yazımıza göz atın.

İnflamasyonun Giderilmesinde Etkilidir

Anti-inflamatuar (iltihap önleyici) özelliğinden dolayı solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlarda kullanılabilir. Osteoartrit, romatoid artrit gibi artriti olan hastalarda eklem ağrıları ve tutulmalarını azaltmak amaçlı kullanılabilir.

Alzheimer ve Parkinson Hastalığında Etkilidir 

Antioksidan özelliği ile serbest radikalleri oksitler. Serbest radikallerin arttığı Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, klinik depresif hastalıklar gibi hastalıklarda ve hücre yaşlanmasında etkilidir. Yapılan bazı çalışmalarla zerdeçalın etken maddesi curcuminin bir antidepresan kadar etkili olduğu ortaya koyulmuştur.

Cilt Problemlerinde Etkilidir

Haricen uygulanarak antibakteriyel özelliği ile cilt problemlerinde kullanılabilir.

Zerdeçalın olumsuz etkileri nelerdir?

  • Mide asidi salgısını arttırdığı için zaten fazla mide salgısı olan kişilerde mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
  • Safra tıkanıklığı yaşayanlarda safra salgısını arttırarak tıkanıklığı şiddetlendirebilir. (Bknz: Safra Diyeti)
  • Kan sıvılaştırıcı özelliğinden dolayı Varfarin (Coumadin) gibi kan sıvılaştırıcı ilaç kullanan kişiler, yüksek dozda zerdeçal tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Kasılmaları teşvik edebileceği için gebelerin ve bilinen herhangi bir rahatsızlığı olan bireylerin kullanmadan önce doktoruna danışması gerekir.

Zerdeçalı nasıl tüketebilirim?

  • Su, bal ve limon suyuna katılıp çay gibi içilebilir.
  • Yoğurt, haşlanmış yumurta, omlet, peynir, salata üzerine serpilerek tüketilebilir.
  • Bal ile karıştırıp tüketilebilir. Bu karışıma zencefil de eklenebilir.
  • Kereviz, karnabahar, brokoli, pırasa gibi sebze yemeklerinde sos gibi kullanılabilir.
  • Çorbalara eklenebilir.

Ayrıca, bir önceki Kan Şekeri Değerleri Ne Olmalı? başlıklı yazımıza göz atabilir. Açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri değerleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!