Alkali Diyet Nedir? Alkali Su Nasıl Yapılır?

Alkali Diyet Nedir ve Nasıl Yapılır? Ayrıca bu diyet programı için Alkali Su Tarifi ve uygulama yöntemini bulabilirsiniz. Alkali diyet, kan ve idrar da dahil olmak üzere vücuttaki sıvıların pH düzeyinin dengelenmesini sağlayan bir beslenme şeklidir. Bu diyet sisteminin temelleri tüketilen besine göre vücudun asitliğinin veya alkalitesinin değişebileceği fikrine dayanmaktadır. Yani vücut pH değeri tüketilen besinlere göre belirlenmektedir. Bazı uzmanlara göre kan pH değerinin 7,3-7,4 olması gerektiği savunulmaktadır. Bu beslenme düzeni de bu fikirden yola çıkmıştır. Midemiz ise vücudumuzda bulunan en asidik ortamdır.

Alternatif tıp yöntemini uygulayan uzmanları bu diyet sisteminin hipertansiyon, diyabet, kanser ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarının tedavisinde ve önlenmesinde kullanabileceğini savunmaktadır. Ancak çoğu hekimler ve beslenme uzmanları bu diyet sisteminin yararlarını kanıtlamaya yönelik yapılmış araştırmaların bulunmadığını savunmaktadır.

Alkali Diyet Nasıl Yapılır?

Yemek yendiğinde vücudun asit veya alkalitesinin değişebileceğini savunan bu diyet sistemi, alkalin kül diyeti olarak da tanımlanmaktadır. Bu sistem açıklanacak olursa gıdalar metabolize edilirken kalorinin elde edilmesi için yakılmış olur, bu gıdaların yakım işleminden sonra kül kalıntısı da oluşmaktadır. Oluşan bu kül kalıntısı ise vücudun asitliğini veya alkalitesini doğrudan etkileyen bir faktördür. Asit külünde protein, sülfür ve fosfat gibi bileşenler; alkali külünde ise kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi bileşenler yer almaktadır. Genel olarak pH seviyesi 0-14 arasındaki bir ölçek ile ölçülür. pH değerinin yaklaşık olarak 7 olması nötr olarak; 7’nin altında olması asidik; 7’nin üstünde olması ise bazik yanı alkalik olarak tanımlanır.

Diyet Listesi Al - Cepte Diyetisyen - Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel

Size özel diyet listesi için: Cepte Diyetisyen mobil uygulamamızı yükleyebilirsiniz.

Alkali diyet sistemine göre bazı gıdalar asidik, nötr ve alkali olarak gruplara ayrılır. Alkali özellikteki besinler tüketimi sınırlandırılması gereken besinler olarak görülmektedir. Et, kümes hayvanları, süt, balık, buğday, işlenmiş gıdalar ve alkol asidik besinler arasında sayılmaktadır. Alkali olan besinler ise; meyveler, sebzeler, fındık ve baklagiller olarak belirtilmektedir.
Bu beslenme şeklinde limon ve süt tüketimine dikkat edilmelidir. Limon asidiktir ancak tüketildikten sonra vücutta alkalize edici etki gösterir. Süt ise alkali özelliktedir ancak sindirimden sonra asidik özellik taşır.

Uygulanan Alkali Diyetin Faydaları Nelerdir?

Alkali diyetin kulanımını önerenler kanın normal pH değerinin hafif alkali olmasından dolayı diyetin amacının da alkali besinleri tüketmek olduğunu; asit üreten besinler tüketildiğinde ise vücudun asidik hale geldiğini ve bu durumun hastalık oluşumunu teşvik ettiğini savunmaktadır.

Vücudun alkali olmasının diyabet, kanser, osteoartrit, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi birçok sağlık sorunun önlenmesinde etkili olduğu savulunmaktadır. Bu diyetin savunucularının önerilerine göre kanser asidik bir ortamda gelişmektedir ve vücudun alkali olması kanserin tedavi edilmesinde önemlidir.

Alkali diyetin uygulanmasının diğer bir önerisi ise vücut enerjisini arttırdığı ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltığı yönündedir. Ancak bu özelliklerini kanıtlamaya dayalı yapılmış bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır.

Size özel diyet programları için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilir veya telefonunuza  Cepte Diyetisyen mobil uygulamamızı yükleyip hemen başlayabilirsiniz.

Alkali Diyetin Zararları Nelerdir?

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün araştırmalarına göre alkali diyeti kan ph seviyesinde fark edilir bir değişiklik yapmamaktadır; ancak idrar ph değeri üzerinde farklılıklar olmaktadır. Bu yüzden de klinik yararları hakkında bilimsel bir veriler yer almamaktadır. Alkali diyetin uzun vadeli etkileri üzerine yapılmış araştırmalar yoktur. Ancak bu beslenme planında besin kısıtlamasına gidildiği için vücut için gereki yağ asitlerinde eksiklikler görülebilir. Özellikle protein kaynağı olan kırmızı et, balık ve tavuk etinin tüketimi sınırlandığı için vücutta kas kaybı, demir, fosfor, B12 vitamini, Omega-3 yağ asidi gibi vücut için gerekli vitamin ve minerallerin eksikliği de görülebilir. En büyük etkisi ise sinir sisteminde hasarların oluşma riskinin fazla olmasıdır.

Asidik Besinler Nelerdir?

Çok düşük asidikte olan besinler:

Börülce, esmer pirinç, tereyağ, hindistan cevizi, kanola yağı, köri, kuru meyve çeşitleri, bakla, kabak çekirdeği, bal, keçi peyniri, incir, kabak, organ etleri, ıspanak, koyun peyniri, ayçiçek yağı

Düşük asidikte olan besinler:

Domuz eti, hindi eti, badem yağı, balzemik sirke, karabuğday, pazı, koyun eti, pazı, erik, domates, buğday, barbunya, kırmızı fasulye, susam yağı, kabuklu balıklar, soya peyniri, vanilya, kuru fasulye, beyaz pirinç

Orta asidikte olan besinler:

Kızılcık, süzme peynir, tavuk eti, bezelye, mısır, ketçap, yulaf kepeği, hardal, midye, makarna, yer fıstığı, bakliyatlar, kalamar, dana eti, nar, soya sütü, çavdar, kuru erik

Yüksek asidikte olan besinler:

Esmer şeker, kakao, yapay tatlanıdırıcılar, arpa, sığır eti, beyaz un, kızartılmış gıdalar, şekerli meyve suları, kepekli gıdalar, dondurma, şerbetçiotu, likör, reçel, soya fasulyesi, şeker, tuz, beyaz ekmek, ceviz, fındık, şarap, maya, yoğurt.

Alkali Besinler Nelerdir?

Çok düşük alkali besinler:

Muz, pancar, yaban mersini, frenk üzümü, salatalık, kereviz, brüksel lahanası, üzüm, marul, avokado yağı, Japonya pirinci, keten yağı, bamya, zeytinyağı, kinoa, portakal, kuru üzüm, ay çekirdeği, çilek

Düşük alkali besinler:

Badem, kabak, karnıbahar, patlıcan, kiraz, böğürtlen, avokado, enginar, dolmalık biber, yumurta sarısı, armut, şeftali, patates, karalahana, turp, mantar, bıldırcın yumurtası, lahana, yeşilçay

Orta derecede alkali besinler:

Elma, kayısı, roka, kuşkonmaz, kavun, havuç, taze fasulye, brokoli, kestane, narenciye, sarımsak, zencefil, greyfurt, kırmızı biber,kaju fıstığı, soya sosu, kivi

Yüksek alkali besinler:

Karbonat, limon, misket limon, mercimek, maden suyu, şeftali, soğan, ananas, ahududu, tatlı patates, mandalina, deniz yosunu, karpuz

Alkali Diyet ile Zayıflayanlar Ortalama Kaç Kilo Verir?

Her diyet sisteminde olduğu gibi bu diyet sisteminde de kilo kaybı görülmektedir. Ancak oluşan kilo kaybı kişiden kişiye ve metabolizmaya göre değişebilir. Sağlıklı beslenme planlarında haftalık 0.5-1 kilogram arasında kilo kayıplarının olması ideal ve sağlıklı olarak nitelendirilir. Alkali diyet uygulandığında ise ayda ortalama 6-7 kilogram verilebileceği söylenmektedir.

Ayrıca, Akdeniz Diyeti yazıma da tıklayıp okuyabilirsiniz.

Alkali Su Nedir, Nasıl Yapılır?

Alkali suyun pH değeri 9-11 arasında değişiklik gösterir. Suyun içerisine limon suyu, eczaneden alınmış pH veya karbonat eklendiğinde su alkali hale gelmiş olur. 2 litre suyun içerisine 1 tatlı kaşığı İngiliz karbonatı eklenip karıştırıldıktan sonra alkali su elde edilmiş olur. 2 litre suyun içerisine yarım limon suyu eklendiğinde de alkali su elde edilir. Hazırlanan bu alkali sular 1 günde tüketilmelidir ve günlük hazırlanmalıdır.

Vücudun Alkali Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Yapılan araştırmalarda asidik veya alkali besinler ile beslenmenin kan pH değerini etkilemediği; sadece idrar pH’ında etkili olduğu görülmüştür. Asiditenin ölçülmesi için ise idrar veya tükürük testlerinin uygulanması önerilmektedir. Evde ölçüm yapılan üriner pH’ını ölçmeyi sağlayan test kitleri vücut asiditesi hakkında doğru sonuç vermeyebilir.

Örnek Alkali Diyet Listesi

Sabah uyanınca:

  • 2 bardak alkali su

Kahvaltı:

  • 1-2 dilim keçi peyniri
  • Yulaf ezmesi ile hazırlanmış omlet
  • Salatalık+ Yeşillik
  • ¼ avokado + limon ile hazırlanmış sos

Ara:

  • 1 fincan Yeşilçay
  • 2 dilim ananas veya 1 adet şeftali
  • + 2 bardak alkali su

Öğlen:

  • Izgara tavuk
  • Haşlama kuşkonmaz ve brokoli (zeytinyağı ve limon eklenebilir)
  • ½ -1 porsiyon glütensiz makarna

Ara:

  • 1 bardak maden suyu
  • 1 adet armut veya ekşi elma
  • + 2 bardak alkali su

Akşam:

  • Zeytinyağlı sebze yemeği
  • Bol yeşillikli salata (limon suyu ve elma sirkesi eklenmiş)

Ara:

  • 1 fincan yeşilçay
  • 5-6 adet badem
  • + 2 bardak alkali su

Sık sorulan sorular

Alkali diyetin amacı nedir?

İnsan vücudundaki kanın pH değeri ortalama 7,4’dür. Bu diyet sistemi ile vücudun alkali yapılması ve birçok hastalıklardan korunulması amaçlanır.

Alkali diyet ile kaç kilogram verilir?

Alkali diyet sistemi ile 1 ayda ortalama 6-7 kilogram kilo kaybı olabilir.

Alkali diyette hangi besinler yasaktır?

Asiditesi yüksek olan besinlerden uzak durulması gerekir. Bu besinlere dana eti, yoğurt, beyaz ekmek, kepekli gıdalar örnek verilebilir.

Ayrıca, son yazım insulin direnci diyeti tıklayıp okuyabilirsiniz.

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!