İngilizcede “kilo takipçileri” anlamına gelen “weight watchers” sözcüklerinin kısaltması olan WW Diyeti, etkileyici bir başarı geçmişine sahiptir!

1950’li yıllarda Jean Nidetch tarafından kurulan bir kilo verme şirketinde, diyet desteği arayan birkaç arkadaşla başlayan bu diyetin serüveni, 2020 yılında milyonlarca uygulayıcıya ulaştı. Günümüzde uluslararası doktorlar, araştırmacılar ve diğer uzmanların da desteği ile dünyanın en popüler beslenme programlarından biri olmaya devam ediyor. Oprah Winfrey gibi ünlü isimler bile bu diyeti takip ederek kilo vermede başarılı oldular.

Onu bu kadar popüler yapan şeyin ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazıda, Weight Watchers diyetinin ne olduğundan ve nasıl yapıldığından bahsedeceğiz. Böylece, işinize yarayıp yaramayacağına karar verebilirsiniz.

Weight Watchers Diyeti Nedir?

Peynir, dondurma, makarna, et… Yıllık En İyi Diyetler değerlendirilmesinde en iyi diyetlerden biri olarak gösterilen weight watchers diyetinde hiçbir yiyecek yasak değildir.

Bu diyet; yiyecekleri Sıfır Puan yiyecekler olarak tanımlayan yeni bir renk kodlu sistemle kişiyi daha sağlıklı yiyeceklere yönlendirirken, bir yandan da sevilen yiyecekleri yemenin tamamen kısıtlanmasını engeller. Daha sonra, puanlar buna göre ayarlanır. Böylece, ne kadar az 0 puan gıdası seçerseniz, başarınız o kadar yüksek olur. Aynı durum, bunun tersi için de geçerlidir.

Weight Watchers Diyeti Kilo Verdirir Mi?

Bu, geçici olarak uygulanan bir diyet programı değildir. Daha ziyade, yavaş ve istikrarlı bir plana sahiptir. WW diyeti, yıllar içinde evrim geçirmiş olsa da; dengeli bir diyet oluşturmak, ölçülü porsiyonlar tüketmek ve istediğiniz yiyecekleri yemekle ilgilidir. Bu diyette; her yiyeceğin kalori miktarı ve içerdiği doymuş yağ, şeker ve protein miktarına bağlı olarak belirli bir puanı vardır.

WW diyeti, çok çeşitli yiyeceklerin beslenme programına dahil edilmesini teşvik eder. Bu nedenle, bir denge kurarak, yoksun hissetmekten kaçınmak için tüm yiyecekleri “uygun” kabul eder. Kişisel olarak beslenme alışkanlıklarınız, kilo verme hedefleriniz ve egzersiz seviyelerine bağlı olarak, üç farklı renk grubundan birine dahil olursunuz: Yeşil,

Mavi ve Mor.

Yeşil Plan: Bu, diğer planlardan daha fazla puan sunar. Aralarından seçim yapabileceğiniz 0 puanlı 100’den fazla yiyecek vardır.

Mavi Plan: 0 Puan açısından orta sıralarda yer alır ve 200’ün üzerinde 0 puanlı yiyecek sunmaktadır.

Mor Plan: 0 Puan sayısını sınırlar. Ancak; meyve ve sebzeler, yumurta ve deniz mahsulleri de dahil olmak üzere 300’ün üzerinde 0 puanlı gıdaya erişim sunar.

Herhangi bir Weight Watchers diyetinde, kesinlike yemeniz gereken bir yiyecek yoktur. Yani, diyeti uygulayan kişi, kararları verirken sürücü koltuğunda oturur. Ancak uzmanlar, bu diyetin sağlıklı yiyecek seçimleri yapma ve egzersiz seviyesini arttırma kombinasyonu ile kilo vermesine yardımcı olacağını belirtmektedir. Yani puanlama yaparak istenilen besinlerden yeme kilo verme için tek başına yeterli değildir.

WW diyeti, çok etkili bir diyet programı olabilir. Çünkü, genel olarak porsiyon boyutlarına odaklanır. Dengeli ve doğru seçimler yapma sorumluluğu kişinin kendisindedir. Bu da, başarıdan gerçekten de sizin sorumlu olduğunuz anlamına gelir. Unutmayın; farklı ve sağlıklı yiyecekleri yiyebilmeniz gerekir. Sabah kahvaltınıza sevdiğiniz simidi ya da sütlü tatlıyı her gün olmasa da dahil edebilirsiniz.

Weight Watchers Diyeti ve Akıllı Puan Sistemi

Akıllı puan sistemi; kalori, yağ, protein ve şeker içerikleri gibi faktörlere göre gıdalara farklı puan değerleri verir.
Diyete başlarken; diyeti yapacak kişiye boy, yaş, cinsiyet ve kilo verme hedefleri gibi kişisel verilere dayalı olarak belirli miktarda günlük puan verilir. Bu diyette, hiçbir yiyecek sınır dışı olmasa da; istenilen kiloya ulaşmak için belirlenen günlük puanların altında kalınması gerekir. Sebze ve meyveler gibi sağlıklı yiyecekler; şeker, cips ve kola gibi daha sağlıksız alternatiflere göre daha düşük bir puana sahiptir.

Örneğin; 230 kalorilik bir simit 10 puana sahipken, aynı kaloriye sahip yaban mersini ve granola ile hazırlanmış yoğurtlu kahvaltı kasesi sadece 2 puandır. Bu diyet, sıfır puanlı 200’den fazla gıda içermektedir.

Pek çok uzman, bu diyetin, diyeti uygulayan kişiler için hayatı kolaylaştırdığını çünkü 0 puanlı yiyeceklerin tartılmaya, ölçülmeye ya da takip edilmeye ihtiyaç duymadığını belirtmektedir. Bu da, ana öğünler ve atıştırmalıkları planlarken, kişiye daha fazla özgürlük sağlamaktadır.

0 puanlı yiyecekler; yumurta, derisiz tavuk, balık, fasulye, soya peyniri, yağsız sade yoğurt gibi yüksek proteinli ve düşük kalorili yiyecekleri içermektedir. Eskiden, sadece meyveler ve nişasta içermeyen sebzeler 0 puanlı olarak değerlendiriliyordu. Artık, protein değeri yüksek yiyecekler de daha düşük puan almaktadır.

Ne Yiyebilirsiniz? Ne Yememelisiniz?

Weight watchers diyetinde yiyebileceğiniz yiyecekler, hangi tip planı uyguladığınıza bağlıdır.

Diyet; her yiyeceğe kalori, doymuş yağ, protein ve şekere dayalı bir değer veren puanlama sistemi ile başlamaktadır.

Puanlar; yiyeceklerdeki kalori, doymuş yağ ve şeker arttıkça artmaktadır. Bu yönüyle, uygulayan kişileri daha sağlıklı beslenmeye yönlendirmek için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, protein değeri yüksek olması, bir gıdanın puanını düşürmektedir. Bu da, protein içeren gıdaları rahatlıkla tüketebileceğiniz anlamına gelmektedir.

Bu diyette; yaş, kilo, cinsiyet ve boy değerleriniz, hedef kilonuza ulaşmanıza yardımcı olacak kişisel bir puan bütçesi oluşturmanız için kullanılır. Günlük hedef puanınızın altında kaldığınız sürece, puanlarınızı alkol ya da tatlı için bile kullanabilirsiniz.

Yeşil program

Meyve ve sebzelere odaklanan en az 0 puan gıdasına sahip WW programıdır. Ancak, harcanacak en büyük puan bütçesine sahiptir.

Mavi program

0 puanlı yiyecekler; meyve ve sebzelere yağsız proteinlerin de dahil olması ile 200’ün üzerine çıkmaktadır. Puan bütçeniz yine de azalır.

Mor program

Bu seviyede, puan bütçeniz yine azalır. Ancak; 0 puanlı seçenekleriniz sebze, meyve, yağsız proteinler ve tam tahıllar da dahil olmak üzere 300’ün üzerine çıkmaktadır.

Diğer Faydalar Nelerdir?

Weight Watchers diyeti, kilo vermek için uyarlanabilir ve esnek bir yöntem olması ile övünür. Akıllı puanlama sistemi, uygulayıcıları akıllı ve sağlıklı seçimler yapmaya teşvik etmektedir. Ayrıca, günlük puanlamaya uyulduğu sürece, en sevilen yiyeceklerin tadı da çıkarılabilir.

Belirli yiyecekleri yasaklayan diyetlerin aksine, bu diyet uygulayıcılarına kendilerini şımartma izni verir. Bu da, Weight Watchers diyeti yaparken, plana uygun olup olmadığı konusunda endişelenmenize gerek kalmadan bir akşam yemeğine gidebileceğiniz ya da bir davete katılabileceğiniz anlamına gelmektedir. Bu diyet, uygulayıcılarına puanlarını nasıl harcayacaklarını seçme fırsatı verdiği için; veganlar ve gıda alerjisi olanlar için de iyi bir seçimdir.

Genel olarak Weight Watchers diyeti; kilo verme başarısı için hayati önem taşıyan porsiyon kontrolü ve fiziksel aktivitenin önemi üzerinde durmaktadır. Ancak bu diyetten olumlu etkinin alınabilmesi için puanlama sisteminin iyi öğrenilmesi ve takip edilmesi gerekir.

Günlük ihtayaç Duyulan Puano Hesaplama Yöntemi

Daha önce de bahsettiğimiz gibi cinsiyet, boy, kilo, yaş ve fizisksel aktivite faktörleri ihtiyaç duyulan günlük puanın hesplanmasını sağlar.

Cinsiyet puan hesaplaması:

Kadın= 7 puan
Erkek= 15 puan

Boy puan hesaplaması:

1,60 altı= 1 puan
1,60 ve üstü= 2 puan

Kilo puanı hesaplaması:

Kilonuzun sadece onluk kısmını almalısınız. Örneğin;

76 kg= 7 puan
94 kg= 9 puan

Yaş puan hesaplaması:

18-20 yaş= 5 puan
21-35 yaş= 4 puan
36-50 yaş= 3 puan
51-65 yaş= 2 puan
65 yaşş ve sonra= 1 puan

Günlük egzersiz, hareket durumu puan hesaplaması:

Masa başı iş veya hareketsiz= 0 puan
Hem masa da hem ayakta olanlar= 2 puan
Gün içinde hareket halinde olanlar= 4 puan
Aktif olarak çalışanlar= 6 puan

Weight Watchers Puan Listesi

Ekmek Çeşitleri

1 dilim Baget ekmek: 4 puan
1 tane Kruvasan: 8,5 puan
1 dilim Kepek ekmek: 1,5 puan
1 dilim Beyaz Ekmek: 2 puan
1 tane galeta : 0,5 puan
1 tane Tost ekmeği: 1 puan

Ekmek Üstüne

1 yemek.k. krem peynir 30% yağlı > 0,5 puan
2 y.k. kaymak  > 2,5 puan
1 çay kaşığı Fıstık Ezmesi > 1 puan
2 Çay kaşığı reçel > 0,5 puan
2 çay kaşığı bal > 0,5 puan

Tatlı Çeşitleri

1 tane krep > 4 puan
İrmik tatlısı, 150g > 4 puan
Sütlaç, 125g > 2 puan
Çikolata sosu, 1 yemek kaşığı > 0,5 puan
Tiramisu, 150g > 8 puan
Çikolatali puding, 125g > 3 puan
Vanilyali puding, 125g > 3 puan
Vanilya sosu, 1 yemek kaşığı > 0,5 puan
Baklava, 1 tane > 7 puan

Dondurma Seçenekleri (2 top)

Kaymaklı dondurma > 8,5 puan
Sütlü Dondurma > 2,5 puan
Yağ Çeşitleri (1 çay kaşığı)
Tereyağ > 1 puan
Light tereyağ > 0,5 puan
Mayonez, 20% yağ. > 0,5 puan
Mayonez, 50% yağ > 0,5 puan
Mayonez, 80% yağ > 1 puan
Bitkisel sıvıyağ > 1 puan

Weight Watchers Balık Çeşitleri

Yılan Balığı porsiyon >7,5 puan
İstiridye, 3 tane > 0,5 puan
Balık kroket, 1 tane > 1 puan
Alabalık, 300 gr > 6 puan
Karides kabuksuz, 5 tane orta boy > 0,5 puan
Midye, 1 tane > 5 puan
Ton balığı 80gr > 5,5 puan
Mürekkep balığı, 1 porsiyon > 0,5 puan

Et Seçenekleri Puan Listesi

Köfte, 100 g > 6 puan
Kıyma, 1 yemek kaşığı > 2 puan
Sucuk, 1 dilim > 1,5 puan
Hindi eti, 120 g > 2 puan
Tavuk kanadı derili 1 tane, 120 g > 4 puan
Tavuk kanadı derisiz 1 tane 120 g > 2 puan

Sebze Çeşitleri

Patlıcan> 0 puan
Karnabahar> 0 puan
Salatalık> 0 puan
Lahana> 0 puan
Bezelye 1 avuç dolusu> 0,5 puan
Siyah zeytin, 1 tane >0,5 puan
Yeşil zeytin, 5 tane> 1 puan
Marul> 0 puan
Domates> 0 puan
Brokoli> 0 puan
Mantar> 0 puan
Sarımsak> 0 puan
Mısır konservesi 2 kaşık> 0,5 puan
Mısır 1 tane > 1 puan
Havuç > 0 puan
Ispanak> 0 puan
Soğan > 0 puan
Patates, 1 büyük boy> 2 puan

Weight Watchers Diyeti İçecekler:

Sütlü cappuccino, 1 bardak > 1 p
Cola, 200 ml > 2 p
Cola light> 0 p
Diyet meyve suyu, 200 ml > 0,5 p
Buzlu cay (ice tea), 200 ml > 1 p
Enerji içeceği, 200 ml > 1,5 p
Aromalı çay > 0 p
Kahve, sütsüz > 0 p
Çikolatalı içecek 1 bardak > 5 p

Tahıl ürünler:

Cornflakes, 1 bardak > 1 puan
Mısır patlamağı 40 g > 2 p
Yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı > 0,5 p
Un, 1 çay kaşığı > 0,5 p
Pirinç, 1 yemek kaşığı > 1 p
Çikolatalı müsli, 1 yemek kaşığı > 1 p

Peynir Çeşitleri

İnek sütü peyniri yarım yağlı 30 g > 1,5 puan
İnek sütü peyniri yarım yağlı 30 g > 3 puan
Krem peynir yarım yağlıi 1 yemek kasigi > 0,5 puan
Mozzarella, yarım yağlı 50 g > 3 puan

Ara Öğün

Yer fistigi, 1 cay kasigi 5g> 1 puan
Badem, 50 g > 6,5 puan
Çubuk kraker, 10 tane> 0,5 puan
Cips, 5 tane> 1 puan

Pastalar

Elmalı turta, 1 dilim> 7 puan
Peynirli pasta, 1 dilim> 5,5 puan
Kedi dili, 3 tane> 1 puan
Cevizli veya fındıklı gibi pasta çeşitleri, 1 dilim> 5,5 puan
Meyveli pasta, 1 dilim> 4 puan

Süt ve yoğurt Ürünleri Puan Listesi

Meyveli yogurt, 0,4% yagli 1 kutu 150 g> 1,5 p
Meyveli yogurt, 3,5% yagli 1 kutu 150 g> 3 p
Yoğurt, 0,5% yağlı 150 g> 1 p
Yoğurt, 1,8% yağlı 150 g> 1,5 p
Yoğurt, 3,5% yağlı 150 g> 2,5 p
Kahve sütü, 3 Çay kaşığı> 0,5 p
Süt, 0,3% yağlı 250 ml> 1,5 p
Süt, 1,5% yağlı 250 ml> 2 p
Süt, 3,5% yağlı 250 ml >3,5 p
Kaymak, 2 yemek kaşığı >2,5 p

Makarna ve Pizza

Makarna, 1 porsiyon> 2 puan —– veya doyana kadar 4 p
Pizza magherita, yarim pizza >7 puan
Salamlı pizza, yarım pizza> 10 puan

Meyveler

Elma> 0 puan
Ananas> 0 p
Çilek> 0 p
Armut> 0 p
muz, 1 tane küçük> 1 p
mango 1 tane küçük yarım>1 p
erik, 3 tane> 0,5 p
Kırmızı erik, 1 tane> 0,5 p
üzüm, bir avuç dolusu> 1 p

Şekerlemeler

Şeker her türden, 1 tane> 0,5 puan
Şekersiz sakız> 0 puan
Şekerli sakız, 3 tane> 0,5 puan
Çikolata her türden, 1 tane 7g > 1 puan

Yumurta

Yumurta, 1 tane> 2 puan

Fast Food

Lahmacun, 1 tane> 7 puan
Big Mac, 1 tane >11,5 puan
Milkshake, kücük 300 ml> 7,5 puan
Cheeseburger, 1 tane> 6,5 puan
Döner, 1 tane> 14 puan
Hamburger, 1 tane > 5 puan
Kızartılmış patates, orta boy porsiyon> 9,5 pun

Beğenin ve paylaşın, herkes faydalansın!