Herkese merhaba! Yine, çok merak ettiğiniz bir konu ile karşınızdayım. Bu durum, gerçekten herkesin en çok şikayet ettiği bölgelerden biri. Çünkü kollarımızda, bacaklarımızda kaslar var, genel olarak çok fazla kalınlaşmıyor, ikisi de hareket halinde. Hep oturduğumuz zaman, en fazla yağlar karın bölgesine gidiyor. Karın bölgesi yağları, basen bölgesine göre gerçekten daha tehlikelidir. Çünkü, biliyorsunuz ki kaburganın altında iç organlarımız var. Bu yağlar, iç organlara ne kadar yakınsa o kadar tehlikeli oluyor. Bu nedenle, karın yağları biraz daha tehlikeli oluyor.
Karın Yağları Neden Tehlikeli?
Karın yağlarının fazla olması nedeniyle, aşağıdaki durumlarla karşılaşılabilir:
- Karaciğer yağlanması
- Kolesterol problemi
- İnsülin direnci
- Metabolik hastalıklar
Birazdan bahsedeceğimiz maddeler ile, karın bölgesindeki yağlardan nasıl kurtulabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Tabi ki, basen bölgesindeki yağlardan şikayet edenler de var. Ancak, ikisi arasında şöyle bir fark var; karın bölgesi yağları daha tehlikeli ama daha kolay kaybedilebiliyor, basen bölgesindeki yağlar biraz daha tehlikesiz ancak bu yağların gitmesi biraz daha zor oluyor. Yine de, sağlıklı beslenirseniz yağlar en fazla hangi bölgedeyse o bölgeden gidecektir. Ancak, bu yazıda bahsedeceğim öneriler özellikle karın bölgesine etki etmektedir. Bu söyleyeceğim şeylerin tersini yaparsanız, siz de fark edeceksiniz ki; karın bölgesindeki yağlar artacak.
Göbek Yağları İçin 7 Yağ Yaktıran Yöntem
1.Karbonhidrat olan besinleri çok az tüketin.
Karbonhidrat eşittir karın bölgesinde yağlanma! Yani, karbonhidrat grubu olan tahılları çok sık tükettiğiniz zaman, vücut bunları doğrudan yağa çevirir. Eğer, çok ağır spor yapmıyorsanız kasa dönüşmesi mümkün değildir. Toplumumuzda birçok kişi spor yapmadığı ve hareketsiz yaşadığı için, direkt karın bölgesinde yağlanma yapıyor.
Hangi besinlerden söz ediyorum? Beyaz unla yapılmış ekmek, pirinç ve bulgur pilavı, börek. Bu tür besinler çok sık tüketildiğinde, ne yazık ki insülini arttırır ve vücut bunu yağ olarak depolar. Peki, biz hiç mi pilav, makarna, börek yemeyeceğiz? Hayır, böyle bir şey yok. Yapmanız gereken, sınırını iyi ayarlamaktır.
Ofise gelen ve kilo problemi yaşayan birçok danışanımda fark ediyorum ki, her gün evlerinde pilav, makarna, börekler pişiyor. Bu tür besinleri sürekli tükettiğiniz zaman, vücut bir yerden sonra tabi ki karın bölgesinde yağlanma yapacaktır.
Peki, ne yapmalı? Haftada 1 kez karbonhidrat tüketme hakkımız varsa; onu Cumartesi günü bulgur pilavı yaparak ya da Pazar kahvaltısında börek yiyerek değerlendirebilirsiniz. Yani, olabildiğince düşük oranlarda tüketmelisiniz.
Ekmek de karbonhidrat grubuna giriyor. Eğer, siz gün içerisinde 6-7 dilim ekmek yiyorsanız, bu zararlıdır. Ancak, günde 2-3 dilim ekmek yediğiniz zaman, vücut bunu zaten yakacaktır ve yağa dönüşmeyecektir. Burada, ölçüye dikkat etmek son derece önemlidir.
2. Basit şeker içeren besinlerden uzak durun.
Sofra şekeri dediğimiz besin vücuda girdiği zaman, insülin tavan yapar. İnsülin dediğimiz şey de, vücudumuzdaki yağı arttıran bir hormondur. Yani, vücutta yağlanma olur.
Basit şeker içeren besinler; tatlı, pasta, kek, abur cuburlardır. Bu tür besinler, yediğiniz zaman direkt karın bölgesinde yağlanma olacaktır. Bu nedenle, bu tür besinleri olabildiğince tüketmemelisiniz. Peki, hiç mi tüketmeyeceğiz? Hayır.
Tüketim sıklığını azaltın; yani, haftada 1 kez tatlı yemek vücudunuza zarar vermeyecektir ya da haftada 1 kez bulgur, börek yemek de zarar vermeyecektir. Ancak bazı danışanlarım, “Ben o kadar tatlı bağımlısıyım ki, yemek yemeyeyim onu yiyeyim” diyor. Bu koşullarda, tabi karın bölgesi yağlanacaktır. Haftada 1 kez tatlı, 2-3 kez 2 top dondurma ya da haftada 1 kez bisküvi yiyebilirsiniz. Ölçüye dikkat ettiğiniz zaman, karın bölgeniz yağlanmayacaktır.
3. Ana öğünlerde et, sebze veya bakliyat tüketin.
Ana öğünlerde et, sebze, bakliyat gibi metabolizmayı hızlandıran ve vücutta asla yağa dönüşmeyen besinler tercih ettiğiniz zaman, karın bölgesindeki yağlanmanın yavaş yavaş azalmaya başladığını göreceksiniz. Bundan kastım ne?
Bulgur pilavı ya da makarnayı ana yemek olarak tercih etmeyin. Ya da makarna, böreği ana yemek olarak tercih etmeyin. Ana yemeklerde olabildiğince et, sebze, bakliyat gibi besinleri tercih edin. Bu besinler, hem sizi tok tutar hem metabolizmayı hızlandırır hem de karın bölgesindeki yağları yakar.
4. Öğle ve akşam yemeğinde mutlaka 1 kase yoğurt tüketin.
Yoğurdun içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde, kan şekeri dengelenir ve karın bölgesindeki yağlanmayı ciddi oranda azaltır. Yani, öğle yemeğinde et yiyorsanız yanına yoğurt ekleyebilirsiniz. O zaman, hem metabolizmanız hızlanacaktır hem de karın bölgesindeki düzleşmeyi kısa zamanda görmüş olacaksınız.
Buna dikkat ederseniz, gerçekten faydasını göreceksiniz. Yoğurt seçiminde de, mutlaka ev yoğurdu olmasına özen gösterin. İçerisindeki probiyotikler daha fazla olduğu için, bağırsak sağlığı daha iyi olacaktır. Bu koşulda, metabolizma da hızlanacaktır. Ev yoğurdu mayalayamıyorsanız ve dışarıdan alıyorsanız, kaymaksız yoğurt almanızı öneririm.
5. Günde 2 litre su için.
Suyun metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır. %5 oranında metabolizmayı hızlandırır. Bağırsakları hızlandırarak daha fazla tuvalete çıkmamızı sağlar. Ayrıca, vücudumuz susuzluk ve açlık sinyallerini karıştırır. Yani, aslında vücudunuz su isterken canınız karbonhidrat ya da yemek çekiyor olabilir. Suyu yeterli derecede içtiğiniz zaman, açlığınız ve iştahınız azalacaktır. Bu da, sizin kalori alımınızı engelleyecektir. Dolayısıyla da, karın yağlarını yakmanıza yardımcı olacaktır.
6. Her gün 1 saat yürüyüş yapın.
Yürüyüş, insülini düşürür ve kan şekerini dengeler. Bu da, metabolizmayı dengeler. Bu yolla, karın bölgesinde daha az yağlanma gerçekleşecektir. Bu nedenle, mutlaka günde 1 saat yürüyüş yapmalısınız.
Yürüyüş, diğer sporlara göre daha fazla kalori yakma özelliğine sahiptir. Daha doğrusu, kilo vermeyi hızlandırma özelliği vardır. Örneğin; pilates ya da zumba yaptığınızda sıkılaşırsınız. Ancak, yürüyüş yaptığınız zaman daha fazla kilo verirsiniz. Bu nedenle, benim önerim de mutlaka yürüyüş yapmanız olacaktır.
7. Akşam 6’dan sonra besin tüketmeyin.
Bunu, genellikle çok fazla önermiyorum ama işe yarıyor. Eğer, gerçekten “ben artık göbek bölgesinden bıktım, bir türlü başa çıkamıyorum.” derseniz, en kolay yöntem bu olacaktır.
Benim önermeme nedenim, sağlıksız olması değil. Sürdürememeniz durumunda, tekrar yağlanma yapabilmesidir. Bu ne demek? Akşam 6’dan sonra yemek yemeyi keserseniz, bu uzun süre açlık sağlayacağı için, vücuttaki yağların yakımını hızlandıracaktır. Ancak, dediğim gibi genelde bunu insanlar 1-2 yıl süreyle yaptıkları ve sonrasında tekrar diğer beslenmeye döndükleri için, yağlanma tekrar başlıyor.
Bahsettiğim önerilerin hepsi, gerçekten çok işe yarıyor. Ancak, bunun için vücudunuza gerçekten zaman tanımanız gerekiyor. En az 3 aylık bir süre tanımalısınız ki, vücudunuz da bu değişimi gösterebilsin. 1 aylık ya da 2 haftalık bir sürede bu değişim gerçekleşmez.
Genellikle, göbek yağlarının gitmemesinin nedeni kilo veremediğinizi düşünmenizdir. Ancak, vücudunuzdaki gerçek değişim için en az 12 hafta, yani 3 ay zaman tanımanız gerekiyor. Umarım, bu bilgiler sizin için çok faydalı olacaktır. Bugünlük benden bu kadar, hoşça kalın!
Siz de fikrinizi belirtin